Verbind je met ons

EU-toppen

Communiqué van G2021-leiders 7: onze gedeelde agenda voor wereldwijde actie om beter terug te bouwen

DELEN:

gepubliceerd

on

Aan het einde van de laatste G7-bijeenkomst (11-13 juni) slaagden de G7-leiders erin overeenstemming te bereiken over een gezamenlijk communiqué - in vergelijking met de laatste G7 toen Trump instemde en het communiqué vervolgens verwierp, kan dit al worden genoteerd als vooruitgang. Er was brede overeenstemming over de noodzaak om de inspanningen te bundelen om te helpen bij de wereldwijde reactie op de pandemie. Andere kwesties die aan bod kwamen, waren gemeenschappelijke idealen van het bevorderen van een open samenleving en democratie, gemeenschappelijke verbintenissen tot multilateralisme en het bevorderen van welvaart terwijl de wereld herstelt van de pandemie.

De belangrijkste punten.

advertentie

EU

De EU en Japan voeren een beleidsdialoog op hoog niveau over onderwijs, cultuur en sport

gepubliceerd

on

Op 10 mei hield Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd een videoconferentie met de Japanse minister van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie, Koichi Hagiuda (foto), om de samenwerking tussen de EU en Japan op het gebied van hun portefeuilles te bespreken. Beide partijen bevestigden hun engagement voor voortdurende samenwerking en steun uit hun respectieve programma's, en kwamen overeen hun krachten te bundelen op het gebied van de mobiliteit van onderzoekers. Deze voortdurende samenwerking heeft een nieuwe betekenis gekregen tijdens de COVID-19-crisis, die deze sectoren hard heeft getroffen.

Commissaris Gabriel zei: "Onderwijs, cultuur en sport brengen mensen samen - om te leren, te onderwijzen, te creëren en te concurreren. Internationale samenwerking op deze gebieden zal altijd leiden tot een beter begrip, zoals tussen Europa en Japan. Net als in Tokio kijken we in Brussel naar de toekomst van het onderwijs en de digitale transitie. Ik was verheugd om ideeën en goede praktijken op dit gebied, maar ook op het gebied van cultuur en sport, uit te wisselen met de heer Hagiuda en zijn team.”

Voorafgaand aan de Olympische Zomerspelen in Japan deelde minister Haiuda tijdens de bijeenkomst updates over de organisatie van zo'n grootschalig evenement in deze ongekende tijden. Commissaris Gabriel en minister Hagiuda verwelkomde ook de voortgang van de drie speciale gezamenlijke EU-Japan Erasmus Mundus Master-programma's in robotica, extended reality en geschiedenis, die werden gelanceerd als resultaat van de eerste beleidsdialoog van juli 2018. Ten slotte benadrukten ze allebei het belang van uitwisselingen van mens tot mens en kwamen ze overeen om regelmatig rechtstreekse discussies te voeren. De komende top EU-Japan zal de omvang en reikwijdte van de samenwerking in het kader van de Strategische partnerschapsovereenkomst EU-Japan. Een jzalf verklaring als meer informatie na de vergadering van vandaag zijn online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

EU-toppen

President Von der Leyen neemt deel aan de bijeenkomst van 30 leiders tussen de EU en India

gepubliceerd

on

Morgen, zaterdag 8 mei, zal de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, samen met de voorzitter van de Europese Raad, de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de EU en de premier van India Narendra Modi, voor een EU-India leidersbijeenkomst via videoconferentie, georganiseerd door de premier van Portugal, António Costa. Hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell zal ook deelnemen. Het voor het eerst samenbrengen van alle leden van de Europese Raad en premier Modi toont de kracht van het strategisch partnerschap EU-India en de wederzijdse bereidheid om onze betrekkingen te bevorderen. De bijeenkomst vindt plaats in de context van een dramatische coronavirussituatie in India, waarop de Europese Unie met volledige en snelle solidariteit heeft gereageerd. Via het EU-mechanisme voor civiele bescherming heeft de Commissie de levering door 16 lidstaten van zuurstof, ventilatoren, medicijnen en persoonlijke beschermingsmiddelen gecoördineerd en medegefinancierd in een van de grootste reacties ooit van het mechanisme.

De waarde hiervan wordt geschat op ruim € 100 miljoen. De Europese Commissie heeft ook een financiële bijdrage van 2.2 miljoen euro geleverd aan de Wereldgezondheidsorganisatie om de capaciteit op het gebied van testen en patiëntenzorg in India te vergroten. De leidersbijeenkomst zal een gelegenheid bieden om de voortdurende solidariteit en bereidheid van de EU om India in deze moeilijke tijd te steunen, uit te dragen. Van de leiders wordt ook verwacht dat zij stappen ondernemen om de handels- en investeringsbetrekkingen tussen de EU en India te versterken, een partnerschap op het gebied van connectiviteit overeen te komen en de strijd tegen klimaatverandering, technologische samenwerking en uitdagingen op het gebied van buitenlands en veiligheidsbeleid te bespreken. President von der Leyen, president Michel en premier Costa zullen een gezamenlijke persconferentie houden na afloop van de vergadering, voorzien om 16h CET (15h lokaal), die zal worden gestreamd live op EbS. Meer informatie over de bijeenkomst is te vinden op de website .

advertentie
Verder lezen

EU

Sociaal Europa: voorzitter Von der Leyen en leden van het College nemen deel aan de sociale top van Porto

gepubliceerd

on

Vandaag (7 mei) heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (foto) zal deelnemen aan de Sociale top in Porto, georganiseerd door het Portugese voorzitterschap van de Raad van de EU. Uitvoerend vicevoorzitters Vestager en Dombrovskis, hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Borrell en commissarissen Gabriel, Schmit en Ferreira zullen ook deelnemen. De sociale top van Porto zal EU-instellingen, staatshoofden en regeringsleiders, sociale partners en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld samenbrengen. De top zal een gelegenheid zijn om de gezamenlijke inzet voor een sterk sociaal Europa en een eerlijk, inclusief en veerkrachtig herstel te hernieuwen. In maart heeft de Commissie een Actieplan het verder implementeren van de Europese pijler voor Sociale Rechten en de sociaaleconomische gevolgen van de pandemie aan te pakken, evenals meer demografische, maatschappelijke en technologische uitdagingen op de lange termijn. In het actieplan worden ook doelstellingen op EU-niveau voor werkgelegenheid, vaardigheden en sociale bescherming voorgesteld die tegen 2030 moeten zijn bereikt. Speciale sessies zullen gericht zijn op de onderwerpen "Van Göteborg tot Porto" en "Uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten", gevolgd door drie parallelle workshops gewijd aan 'Werk en werkgelegenheid', 'Vaardigheden en innovatie' en 'Verzorgingsstaat en sociale bescherming'. Toespraken tijdens de openings- en slotsessies van de eerste dag van de top zullen live zijn EbS, evenals de persconferentie met de presidenten von der Leyen, Sassoli en Michel en de Portugese premier Costa, die zal plaatsvinden om +/- 19:40 CEST. Een persbericht over de resultaten van de eerste dag van de Summit zal 's avonds worden gepubliceerd. Meer informatie over het programma van de Porto Social Summit en over mediaarrangementen is beschikbaar op deze website.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending