Verbind je met ons

EU-voorzitterschap

President von der Leyen tijdens de gezamenlijke persconferentie met president Macron over de presentatie van het activiteitenprogramma van het Franse voorzitterschap van de Raad van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

"Hartelijk dank, mijnheer de voorzitter, beste Emmanuel, ik ben verheugd om hier met het college van commissarissen te zijn om het begin van het Franse voorzitterschap van de Raad te markeren. Frankrijk neemt deze gewaardeerde verantwoordelijkheid op zich in zeer bijzondere omstandigheden: de volksgezondheidssituatie met met betrekking tot COVID-19 is nog steeds zorgwekkend. We ondernemen echter krachtige actie op het gebied van vaccinatie. Dit heeft ons in staat gesteld bijna 70% van de gehele bevolking en bijna 80% van de volwassenen in Europa te vaccineren. We hebben niet alleen Europeanen voorzien van 1.2 miljard vaccindoses, maar tegelijkertijd hebben we ook 1.5 miljard vaccindoses geëxporteerd naar meer dan 150 landen.Bovendien ondersteunen we de economie enorm, met name met € 800 miljard in het kader van het NextGenerationEU-herstelprogramma.

"Dit betekent echter niet dat andere problemen worden vergeten. Zoals u inderdaad zei, voorzitter, zijn er bijvoorbeeld aanzienlijke spanningen voor onze deur, zoals blijkt uit de militaire druk van Rusland op Oekraïne en zijn intimidatie van Moldavië. Ik ben daarom verheugd , dat een land met het politieke gewicht en de ervaring van Frankrijk het voorzitterschap van de Raad op zich neemt in zo'n delicaat moment. De stem van Frankrijk weerklinkt wijd en zijd. En Europa is Frankrijk dierbaar.

"Er staan ​​enkele grote dossiers op onze agenda. Allereerst natuurlijk over het klimaat. De Commissie heeft gedetailleerde en ambitieuze voorstellen ingediend om onze doelstelling van 55% reductie van de uitstoot van broeikasgassen in 2030 te bereiken. We willen dit bereiken in een manier die economisch efficiënt en sociaal rechtvaardig is. Ik weet hoe belangrijk dit evenwicht voor u is, voorzitter, en we delen deze ambitie volledig. We rekenen daarom op het Franse voorzitterschap om deze voorstellen vooruit te helpen.

"Ten tweede, de digitale transitie. Onze gezamenlijke ambitie is om van Europa een echte digitale macht in de wereld te maken, gestructureerd volgens onze regels en waarden. Vorig jaar hebben we ambitieuze voorstellen ingediend, onze wetgeving inzake digitale markten en diensten, om innovatie te stimuleren Ik hoop en ben er zeker van dat het Franse voorzitterschap snel vooruitgang zal boeken met deze kwesties, omdat ze, zoals we weten, de kern vormen van de zorgen van de Europese burgers.

advertentie

"Meer in het algemeen, en zoals u al zei, moeten we ons economisch model blijven versterken, dat van een economie die competitief en sociaal is. We werken aan een nieuw model voor Europese groei, natuurlijk gevormd door de Green Deal, de Digitale Agenda en Veerkracht, in de geest van NextGenerationEU. Dit is gebaseerd op uitmuntendheid, duurzaamheid en een concurrerende Europese industrie. Ik ben verheugd om te zien dat onze prioriteiten ook op dit gebied convergeren, bijvoorbeeld ons initiatief om een ​​concurrerende waterstofsector te ontwikkelen om de doelstellingen van de Europese Groen akkoord.

"Ten slotte wil ik voor dit nieuwe groeimodel het voorstel noemen dat drie weken geleden door de Commissie is ingediend over de belasting van multinationals. De Europese Unie is een van de eersten die deze historische hervorming van het minimumbelastingtarief doorvoert, zoals overeengekomen door de OESO en de G20 Ik hoop dat we tijdens het Franse voorzitterschap snel tot een akkoord zullen komen, want deze hervorming is nodig om een ​​eerlijke mondiale groei te verzekeren.

"Een ander belangrijk onderwerp is grensbeheer en de versterking van het Schengengebied, onze ruimte van vrij verkeer. Dit gebied staat centraal in het Europese project, maar is door een aantal crises verzwakt. We willen daarom herstellen, behouden en de openheid van de binnengrenzen van de Europese Unie te versterken. Daartoe hebben we in december voorstellen voor hervormingen in die richting ingediend. En ik hoop dat het Franse voorzitterschap de nodige stimulans zal kunnen geven om op dit punt vooruitgang te boeken. Natuurlijk , het gaat ook om het versterken van het beheer van de buitengrenzen, het bestrijden van smokkelnetwerken en het werken met landen van herkomst en doorreis.Daarom wil ik ook snelle vooruitgang zien met ons migratie- en asielpact, dat precies zo'n alomvattende aanpak biedt.

advertentie

“Ten tweede zijn we het erover eens dat er behoefte is aan een echte Defensie-Unie. Een Defensie-Unie die ons voorbereidt op nieuwe dreigingen in de toekomst. Bijvoorbeeld de volgende hybride aanval, waar die ook vandaan komt. Dus laten we het eens worden over onze prioriteiten met behulp van ons Strategisch Kompas, dat een soort Witboek over defensie is. Ik ben verheugd dat het Franse voorzitterschap zich aan deze kwestie heeft verbonden. Ik heb hoge verwachtingen van de discussie over dit onderwerp op de Top van maart. tijd voor het Europa van defensie om een ​​versnelling hoger te schakelen.

"Tot slot wil ik het hebben over onze betrekkingen met Afrika. Natuurlijk moeten we in de context van de COVID-19-pandemie onze steun aan dat continent opvoeren, zowel wat betreft vaccins als wat betreft de economische gevolgen. Maar na deze crisis is Afrika natuurlijk een belangrijke partner voor de toekomst van ons continent, omdat het een geopolitieke, economische en demografische ruimte is die essentieel zal zijn in de wereld van morgen. Ik kijk er daarom naar uit om te bespreken hoe we ons partnerschap in de Europese Unie kunnen verdiepen en Afrika-top in Brussel in februari.

"Dit is een schets van een ambitieuze agenda voor de komende zes maanden. Voorzitter, u kunt rekenen op de inzet van de Commissie. En hartelijk dank voor uw aanwezigheid."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending