Verbind je met ons

Politiek

Factcheckers maken gebruik van AI om verkeerde informatie over het klimaat te bestrijden in een baanbrekend project

DELEN:

gepubliceerd

on

Het European Fact-Checking Standards Network heeft, in samenwerking met andere Europese belanghebbenden, de lancering aangekondigd van een project om de capaciteiten van Europese fact-checking organisaties om crisissituaties aan te pakken te verbeteren. Het heet FactCRICIS: Europese respons op feitencontrole bij klimaatcrises, medegefinancierd door de Europese Unie.

FactCRICIS zal factcheckers ondersteunen bij het identificeren en ontkrachten van desinformatiecampagnes die verband houden met klimaatverandering en andere crises, waardoor snellere, effectievere en gecoördineerde reacties binnen en over de Europese grenzen heen worden bevorderd.

Voor het project zullen de EFCSN en 21 van haar lidorganisaties samenwerken met de onderzoeks- en technologische expertise van de in Duitsland gevestigde universiteit TU Dortmund Universiteit, de Spaanse organisaties voor factchecking en technologische ontwikkeling newthrale en Verdomme, de op wetenschap en technologie gerichte organisatie voor factchecking Wetenschappelijke feedback, en een in Bulgarije gevestigd AI- en gegevensbeheerbedrijf op tekst.

Het doel van het project is om een ​​alomvattend pakket praktische hulpmiddelen op te zetten – waarbij geavanceerde AI-instrumenten worden gecombineerd met klimaatexpertise – die zijn ontworpen om de paraatheid van Europese factcheckers te vergroten om te reageren op misinformatie/desinformatie over het klimaat en om grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen.

“De afgelopen jaren hebben aangetoond dat crisissituaties een broeinest zijn voor mis- en desinformatie. Europa heeft een mediasysteem nodig dat in staat is om onmiddellijk op deze grensoverschrijdende uitdaging te reageren wanneer deze zich voordoet. Daarom versterken we de capaciteiten van Europese factcheckers via FactCRICIS”, aldus Carlos Hernández-Echevarría, voorzitter van het EFCSN Governance Body.

Eén resultaat van het project zal een uitgebreide database zijn met klimaatgerelateerde mis- en desinformatie en bijbehorende factchecks, verrijkt met geavanceerde metadata om unieke inzichten te verschaffen in valse beweringen over klimaatverandering en aanverwante beleidskwesties. 

advertentie

In eerste instantie zal de database worden gebruikt door factcheckorganisaties die deel uitmaken van de EFCSN in een pilotprogramma om de database te testen en te verbeteren. Het Europese publiek zal toegang krijgen tot de databank via een openbare website.

In de tussentijd kan dat abonneer u op de EFCSN-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de belangrijkste geïdentificeerde trends op het gebied van mis-/desinformatie en factchecks die zijn uitgevoerd met behulp van de databasetools en andere EFCSN-projectupdates.

FactCRICIS is een gezamenlijk project van het European Fact-Checking Standards Network met zijn partners TU-Dortmund, Maldita, Newtral, Science Feedback en Ontotext en de deelnemende lidorganisaties van EFCSN, medegefinancierd door de Europese Unie (LC-02869427).

Lees meer over het project op de website van de EFCSN. Schrijf je in voor de EFCSN-nieuwsbrief of volg de EFCSN op XDiscussies en LinkedIn voor regelmatige updates.

Medegefinancierd door de Europese Unie. De weergegeven standpunten en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of de Europese Commissie. Noch de Europese Unie, noch de Europese Commissie kunnen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending