Verbind je met ons

Politiek

Gorbatsjov: een leider die de beperkingen van macht kende

DELEN:

gepubliceerd

on

De dood van Michail Gorbatsjov op 30 augustus, op 91-jarige leeftijd, heeft de herinneringen aan een opmerkelijke en optimistische periode in Europa doen herleven, die in contrast staat met de crisis die werd veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne. Politiek redacteur Nick Powell brengt hulde aan een man die de moed had om het volk te vertrouwen.

Toen in de jaren tachtig steeds meer oudere Sovjetleiders snel achter elkaar stierven, raakten we gewend aan de formaliteiten van hun staatsbegrafenissen voordat hun as werd bijgezet in de muur van het Kremlin. Ze werden steevast geprezen als ‘voortzetters van Lenins grote zaak’.

De grote zaak van Lenin was de macht van de Sovjet-Unie, dus we kunnen niet verwachten dat we dezelfde zin zullen horen als Gorbatsjov naast zijn vrouw Raisa wordt begraven. De relatieve jeugd van Michail Gorbatsjov was zo groot dat de laatste leider van de USSR de enige was die deze periode overleefde.

Hij leidde het einde van de Sovjet-Unie omdat hij niet bereid was zijn toevlucht te nemen tot geweld op de meedogenloze schaal die het voortbestaan ​​ervan vereiste. Gedeeltelijk kwam dat omdat hij wist dat het land economisch verslagen was. Hij brak met het verleden door zich te laten filmen terwijl hij met mensen sprak tijdens het soort informeel bezoek dat toen gebruikelijk was in westerse democratieën (hoewel tegenwoordig zorgvuldiger gecontroleerd). 'Je doet alsof je werkt en wij doen alsof we je betalen', zei hij op een weinig enthousiaste manier tegen een aantal arbeiders die een weg repareerden.

Die grap met weerhaken was destijds enigszins verloren gegaan, toen alleen al de aanblik van een Sovjetleider die met gewone burgers omging, genoeg was om televisiekijkers van Kaliningrad tot Vladivostok te verbazen. De natuurlijke charme van Gorbatsjov was uiteraard niet genoeg, zoals hij ondervond toen hij te maken kreeg met een staatsgreep onder leiding van communistische hardliners, gevolgd door het besluit van de presidenten van Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland om de Sovjet-Unie te ontbinden.

Een tijdlang had het hem heel snel een heel eind gebracht. Hij werd niet alleen door het Politburo, maar ook in het Westen opgemerkt. Zijn eerste bezoek aan het Groot-Brittannië van Margret Thatcher vond plaats toen hij officieel niet meer was dan voorzitter van een landbouwcommissie. Er werd een uitnodiging opgesteld van een gelijkwaardige instantie in Westminster.

Een van de conservatieve parlementsleden die in de rij stonden om met hem te dineren was de in Oekraïne geboren Stefan Terlezki, die Russisch verstond, maar aarzelde om het te spreken. “Dat is niets, laten we Oekraïens spreken,” was het antwoord van Gorbatsjov, waarmee hij Terlezki volledig ontwapende door poëzie in die taal voor te dragen.

advertentie

Het is een stijl die anders is dan welke voorgaande Russische leider daarvoor of daarna ook. Michail Gorbatsjov was een van de vooraanstaande staatslieden van de zogenaamde korte twintigste eeuw, die begon met de Eerste Wereldoorlog en eindigde met de ondergang van de Sovjet-Unie.

De meeste leiders wier namen door de decennia heen zijn weergalmd, bekleedden hun functie in oorlogstijd, of ze nu met bewondering of met afschuw worden herdacht. Gorbatsjov wordt over de hele wereld bewonderd, maar door sommigen in Rusland verafschuwd omdat hij de weg van de vrede heeft gekozen, omdat hij gelooft dat waartoe mensen niet kunnen worden overgehaald, ze ook niet gedwongen mogen worden.

Het zou een les voor onze tijd moeten zijn, maar deze is voor sommige wereldleiders, niet in de laatste plaats voor de huidige bewoner van het Kremlin, verloren gegaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending