Verbind je met ons

Politiek

'Ik ben bang dat de oorlog de volgende dag zal toenemen:' Borrell belooft Oekraïners te steunen tijdens de Russische oorlog

DELEN:

gepubliceerd

on

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bespraken de situatie in Oekraïne nu de Russische militaire operatie daar zijn zevende week nadert. Ministers kwamen in Luxemburg bijeen voor een Raad Buitenlandse Zaken, waar ze spraken over de impact van Russische sancties en de onlangs aangenomen vijfde ronde van sancties. Al deze discussies vinden plaats tegen de achtergrond van aanhoudende Russische agressie.

"Ik ben bang dat de Russische troepen zich in het oosten verzamelen om een ​​aanval op Donbas uit te voeren", zei hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell. “De Oekraïners zijn zich daar heel goed van bewust. Dus ik ben bang dat de volgende dag de oorlog in de Donbas zal toenemen.”

De bijeenkomst komt op een moment dat Russische troepen herhaaldelijk burgerdoelen hebben gebombardeerd en pogingen tot diplomatie zijn mislukt. Ziekenhuizen, scholen en afgelopen vrijdag een treinstation vol vluchtende burgers zijn allemaal het doelwit geweest van Russische bommen. De EU schat dat ongeveer 7 miljoen mensen intern ontheemd zijn en ongeveer 4 miljoen vluchtelingen in de EU en elders. 

"We gaan bespreken hoe we [het] Oekraïense volk beter kunnen steunen en ook hoe we het Internationaal Strafhof kunnen steunen dat zojuist een ontmoeting heeft gehad met de officier van justitie", zei Borrell. "We zullen zoveel mogelijk ondersteuning bieden via onze missie [naar Oekraïne]."

De nieuwe sancties omvatten een kolenverbod, een exportverbod voor brandstof, transportsancties en andere financiële maatregelen die het voor rijke Russen moeilijker moeten maken om activa in de EU op te slaan. De Europese Commissie voorspelt dat het kolenverbod ongeveer een kwart van de Russische kolenexport zal treffen en dat het afsluiten van Russische banken van de Europese interne markt ongeveer 23% van de Russische economie zal sluiten, waardoor deze verder zal verlammen. 

"Als we over Oekraïne praten, moeten we zeker de effectiviteit van onze sancties bespreken", zei Borrell. “De sancties zijn al beslist en de ministers zullen de volgende stappen bespreken.”

De ministers bespraken echter ook de tenuitvoerlegging van de Global Gateway, een initiatief van de Commissie om de mondiale connectiviteit te verbeteren door middel van Europese investeringen. Het initiatief stelt tegen 300 tot 2027 miljoen euro beschikbaar om met andere landen samen te werken op het gebied van onderzoek, gezondheid, onderwijs, transport en andere kritieke wereldwijde infrastructuur. Vandaag bespraken de ministers de rol die de Global Gateway zou kunnen spelen bij het helpen van het Oekraïense herstel na de oorlog.

advertentie

"We zullen de gevolgen van de oorlog moeten dragen", zei Borrell. "Niet de sancties, de oorlog."

Andere belangrijke onderwerpen zijn het conflict in Mali, Libische instellingen, de Westelijke Balkan en de recente reis van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken naar Jemen.

Deel dit artikel:

Trending