Verbind je met ons

Politiek

Orban vraagt ​​om EU-geld om Hongarije te helpen tijdens vluchtelingencrisis

DELEN:

gepubliceerd

on

Viktor Orban, de Hongaarse premier, heeft de Europese Commissie verzocht om alle EU-fondsen aan Hongarije uit te betalen, inclusief een lening van de Recovery and Resilience Facility, om te helpen bij de Oekraïense vluchtelingencrisis.

Een kopie van een brief van 18 maart aan Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen is als antwoord per e-mail naar Reuters gestuurd. Daarin staat dat Orban verklaarde dat Hongarije de leningsfaciliteit wilde gebruiken om zijn grenscontrole, humanitaire hulp en andere kritieke beheerstaken te ondersteunen.

Omdat de EU haar aanbevelingen over de rechtsstaat nog moet uitvoeren, heeft de Europese Commissie Hongarije en Polen geen goedkeuring gegeven voor herstelfondsen voor pandemieën.

De uitvoerende macht van de Europese Unie ligt op gespannen voet met twee nationalistische regeringen over verschillende kwesties, waaronder LGBT-rechten en persvrijheid. Von der Leyen stelde vorig jaar dat Hongarije meer moet doen om corruptie te bestrijden.

Orban, die in een spannende race herverkiesbaar is, verklaarde dat Hongarije tot nu toe meer dan 450,000 vluchtelingen uit Oekraïne heeft opgevangen en dat er tijdens de crisis sprake was van een "gedeelde verantwoordelijkheid" tussen de lidstaten.

Orban schreef dat Hongarije om onmiddellijke toegang tot EU-fondsen vroeg. Orban vroeg ook om flexibiliteit zodat het de fondsen zo goed mogelijk kon gebruiken om de crisis het hoofd te bieden.

Hongarije had eerder verklaard dat het in totaal geen 3.3 biljoen forint ($ 9.82 miljard) aan leningen zou aanboren in het kader van de EU-faciliteit voor herstel en veerkracht (RRF). Uit de brief van Orban blijkt echter dat de regering haar standpunt heeft gewijzigd.

advertentie

Hij verklaarde dat Hongarije "onmiddellijke verstrekking van de toegewezen leningsfaciliteit verzoekt" onder RRF.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending