Verbind je met ons

Politiek

Raad Buitenlandse Zaken bespreekt hoe Oekraïne het beste kan worden geholpen en defensie kan worden gecoördineerd

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad Buitenlandse Zaken is vandaag bijeengekomen om de huidige situatie in Oekraïne te bespreken met de Oekraïense minister van Defensie, Oleksii Reznikov. De ministers krijgen van Reznikov een analyse van de situatie en leren hoe de EU de kandidaat-lidstaat het beste kan steunen. De ministers van Defensie zullen naar verwachting ook het Strategisch Kompas goedkeuren, een initiatief dat in november vorig jaar werd voorgesteld. 

“Rusland gebruikt al hun militaire capaciteiten. Het probleem is dat [het] militaire capaciteiten gebruikt tegen de burgers. Het is geen oorlog, het is een massale vernietiging van het land, zonder enige aandacht voor de oorlogswetten, want oorlogen hebben ook wetten.”

Terwijl de situatie in Oekraïne verslechtert, stromen vluchtelingen nog steeds de buurlanden binnen. EU-landen hebben naar schatting 2 miljoen vluchtelingen opgenomen, een aantal dat nog steeds groeit. Alleen al Roemenië heeft meer dan 526 duizend mensen opgevangen. Ze werken samen met andere EU-landen om Oekraïense vluchtelingen te helpen en maken toch ruimte voor meer. 

"We proberen alle mogelijke faciliteiten te bieden", zei de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu. "We hebben ook groene rijstroken gecreëerd om Oekraïense vluchtelingen van de grens van de Republiek Moldavië... naar Roemeens grondgebied te brengen om de inspanningen van de Moldavische autoriteiten, die overweldigd worden door het aantal vluchtelingen, te vergemakkelijken."

Ook de ministers zullen naar verwachting vandaag het Strategisch Kompas passeren. Het Strategisch Kompas zou het kader vormen voor meer samenwerking tussen EU-landen op het gebied van veiligheid. Hoewel defensie van oudsher geen deel uitmaakt van het beleid van de Europese Unie, zou dit voorstel de EU-landen aanmoedigen om samen te reageren op veiligheidsdreigingen. Het Strategisch Kompas dicteert ook hoe de EU defensie-uitgaven moet toewijzen en 

"[Het Strategisch Kompas] is niet het antwoord op de Oekraïense oorlog, maar het is een deel van het antwoord", zei Borrell. "We hebben daar twee jaar aan gewerkt, en toen we begonnen te werken, konden we ons niet voorstellen dat [op] het laatste moment van goedkeuring, de situatie zo slecht zou zijn en dat Europa voor zo'n grote uitdaging zou staan. ”

advertentie

Deel dit artikel:

Trending