Verbind je met ons

Politiek

Breton noemt verspreiding van desinformatie een 'slagveld' in gesprek met parlementscommissie

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement heeft een discussie gevoerd met commissaris Thierry Breton over de recente sancties tegen Russische media en over de aanstaande Digital Services Act. Europarlementariërs spraken met Breton, de commissaris voor de interne markt, over hoe de Digital Services Act zou werken tegen de huidige achtergrond van oorlog. 

"We hebben de impact van de Russische propagandamachine in Rusland en daarbuiten gezien", zei Breton. “Hierdoor krijgen we ook een idee van hoe belangrijk informatie en nieuws is geworden; het feit dat het een slagveld is geworden.”

De wet legt bepaalde verantwoordelijkheden vast voor onlineplatforms om toezicht te houden op de verspreiding van desinformatie en andere illegale communicatie binnen hun diensten. De wet, die oorspronkelijk in december 2020 werd voorgesteld, zou ook tot doel hebben EU-burgers en hun gegevens online te beschermen. 

EP-leden van de Commissie interne markt en consumentenbescherming vroegen Breton naar sancties tegen Russische staatsmedia en of de Digital Services Act de verspreiding van desinformatie van die platforms eerder zou hebben tegengegaan. 

Als de wet van kracht was tijdens de huidige crisis in Oekraïne, hadden de online mediaplatforms hun algoritmen en de inhoud die werd gedeeld, ofwel sociale media of traditionele media, moeten evalueren. Ze hadden controles moeten invoeren om de verspreiding van digitale desinformatie binnen de EU te controleren, zei Breton. 

Deze discussie komt nadat de EU door de EU gesteunde Russische mediabedrijven heeft toegevoegd aan hun lijst van gesanctioneerde bedrijven, wat betekent dat EU-burgers geen toegang meer mogen hebben tot Spoetnik of andere Russische nieuwsdiensten. De rechtvaardiging voor die actie was dat deze diensten namens het Kremlin desinformatie en propaganda verspreidden, waardoor de meningsuiting niet werd beschermd onder de vrijheid van meningsuiting.

advertentie

Deel dit artikel:

advertentie

Trending