Verbind je met ons

Politiek

Tijdelijke beschermingsrichtlijn zou vandaag kunnen worden geactiveerd

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken bespreekt het voorstel van de Commissie om de richtlijn tijdelijke bescherming in werking te stellen tijdens een volgende buitengewone vergadering van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. De beschermingsrichtlijn zou Oekraïners die de frontlinies in hun thuisland ontvluchten, automatische tijdelijke verblijfsvergunningen in EU-landen verlenen. 

"Ik moet zeggen dat ik zo onder de indruk ben van alle inspanningen van alle EU-burgers die daar als vrijwilligers werken... [die] hun huizen openstellen voor mensen om bij hen te komen wonen", zei commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. "Dit is een moment om trots te zijn om Europeaan te zijn, maar dit is ook een moment voor krachtige beslissingen."

Meer dan een miljoen vluchtelingen zijn aangekomen in EU-landen sinds Poetin vorige week Oekraïne binnenviel. Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië hebben allemaal grote aantallen vluchtelingen opgevangen die de frontlinies ontvluchten. Terwijl de crisisresponsregelingen van de EU zijn geactiveerd, benadrukte commissaris Johansson de noodzaak van meer financiering en meer wetgeving om degenen die getroffen zijn door de aanhoudende oorlog in Oekraïne te helpen. 

"Ik verwacht dat we een sterke solidariteit zullen hebben van alle lidstaten met de vluchtelingen, maar ook met de lidstaten die op dit moment het meest worden getroffen", zei Johansson. 

De ministers verwachtten vandaag pas een politiek akkoord, maar er is een brede wil om dit instrument zo snel mogelijk operationeel te maken. Op dit moment is Hongarije sceptisch gebleven en zegt dat dit een nationale, in plaats van een EU-beslissing moet blijven.

De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken zal naar verwachting ook het bestuur van het Schengengebied bespreken, de paspoortvrije zone die de meeste EU-landen en verschillende buren omvat. Tijdens een informele bijeenkomst begin februari werd door het Franse voorzitterschap een voorstel voor een Schengen-Raad voorgesteld om de zone te reguleren. Van ministers wordt ook verwacht dat ze aandacht besteden aan klimaatverandering, Interpol en veranderingen in het asiel- en migratiebeleid.

advertentie

Deel dit artikel:

advertentie

Trending