Verbind je met ons

Politiek

'We verwachten beslissingen', zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken tegen de Raad van Buitenlandse Zaken van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 21 februari heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba (foto) een vergadering van de Raad Buitenlandse Zaken bijgewoond. Tijdens de bijeenkomst keurde de Raad een macrofinanciële bijstandspakket van 1.2 miljard euro goed om naar Oekraïne te sturen. 

"We verwachten beslissingen", zei Kuleba. "Er zijn genoeg beslissingen die de Europese Unie nu kan nemen om duidelijke signalen naar Rusland te sturen dat zijn escalaties niet zullen worden getolereerd en dat Oekraïne niet aan zijn lot zal worden overgelaten."  

Het pakket werd slechts 21 dagen nadat de Commissie het had voorgesteld aangenomen, waarbij de Raad van de EU het kapitaalverlies van Oekraïne als gevolg van veiligheidsdreigingen en onzekerheid in de regio aanhaalde als redenen om de overeenkomst te versnellen. Het is bedoeld om economische stabiliteit, energie en bestuur te ondersteunen en zal twaalf maanden duren. Dit is het zesde dergelijke pakket van de EU sinds 12, toen Rusland de Krim illegaal annexeerde. 

Andere maatregelen die de EU zou kunnen nemen om de situatie op te lossen, zijn onder meer meer sancties bovenop de sancties die in 2014 zijn opgelegd, of een top tussen leiders of ministers van de EU en haar partners met Rusland. 

“Tops, bijeenkomsten op het niveau van ministers, op het niveau van leiders; welk formaat dan ook, welke manier van praten en rond de tafel zitten ook hard nodig is”, zei hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell. "We zullen alles steunen dat diplomatieke gesprekken de beste en enige manier kan maken om een ​​oplossing voor de crisis te zoeken." 

Dit alles vindt plaats terwijl het Franse voorzitterschap een top probeert te bewerkstelligen tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin. Een woordvoerder van het Franse voorzitterschap kondigde aan dat zowel Rusland als de VS instemden met een top "in principe", waarbij de VS de voorwaarde stelde dat Rusland Oekraïne niet al was binnengevallen op het moment van de top.

advertentie

Deel dit artikel:

Trending