Verbind je met ons

Politiek

Leiders brengen hulde aan de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli

DELEN:

gepubliceerd

on

Leiders uit de hele EU brachten hulde aan David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement die vandaag (65 januari) een natuurlijke dood is overleden (11) in de stad Aviano, waar hij sinds 26 december in het ziekenhuis lag. 

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei: “Vandaag is een trieste dag voor Europa. Onze Unie verliest een gepassioneerd Europeaan, een oprechte democraat en een goede man. David Sassoli was een man met een diep geloof en sterke overtuigingen. Iedereen hield van zijn glimlach en zijn vriendelijkheid, maar hij wist hoe hij moest vechten voor waar hij in geloofde.” Von der Leyen voegde eraan toe dat hij voortdurend de Europese Unie en haar waarden had verdedigd, maar ook geloofde dat Europa naar meer moest streven: “Hij wilde dat Europa meer verenigd zou zijn, dichter bij zijn mensen, meer trouw aan onze waarden. Dat is zijn erfenis.”

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, beschreef Sassoli als een groot Europeaan, die gepassioneerd, oprecht, genereus en authentiek was. 

Een ceremonie ter ere van zijn nagedachtenis zal plaatsvinden op maandag 17 januari bij de opening van de plenaire vergadering in Straatsburg in aanwezigheid van voormalig EP-lid en de Italiaanse premier Enrico Letta.

Hij is sinds 2009 lid van het Europees Parlement en werd in juli 2019 tot president gekozen voor de eerste helft van de zittingsperiode. Sassoli was voorstander van een ambitieuze EU-begroting voor de lange termijn en een effectieve herstelfaciliteit om de pandemie het hoofd te bieden. Hij leidde het parlement in het tonen van solidariteit met de minder bedeelden toen de crisis voor het eerst toesloeg, met ondersteunende acties in de gaststeden van het Europees Parlement, zoals het verstrekken van maaltijden aan liefdadigheidsinstellingen en onderdak in de gebouwen van het Parlement aan vrouwen die het slachtoffer waren van geweld. 

Vastbesloten om lessen te trekken uit de pandemie, lanceerde Sassoli ook een grote reflectieoefening met leden om de parlementaire democratie te heroverwegen en te versterken.

advertentie

Als toegewijd Europeaan onderstreepte president Sassoli in zijn toespraak op de Europese Raad in december een paar weken geleden: “Wat Europa nodig heeft, en vooral nodig heeft, is een nieuw project van hoop. Ik denk dat we dat project kunnen bouwen op basis van een krachtige drieledige aanpak: een Europa dat innoveert; een Europa dat beschermt; en een Europa dat verlicht.”

De voorzitter van de S&D-Fractie in het Europees Parlement, Iratxe García, MEP, zei: "Vandaag is een zeer droevige dag voor ons allemaal. We zijn kapot van ons verlies en we zullen blijven werken voor de waarden waar onze vriend en collega David Sassoli voor heeft gevochten. President Sassoli heeft de afgelopen tweeënhalf jaar geweldig werk verricht. Hij zorgde ervoor dat het parlement zijn werk kon voortzetten tijdens de ergste periode van de pandemie, en leidde dit huis in een geest van dialoog, respect en samenwerking; altijd werken voor de burgers en voor een Europa van cohesie, rechtvaardigheid en solidariteit.”

Deel dit artikel:

Trending