Verbind je met ons

Politiek

Week vooruit: Les jeux sont faits

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Voor het geval je het gemist hebt, Frankrijk heeft zijn voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie gelanceerd. Eind vorige week (6-7 januari) nodigde het Franse voorzitterschap het college van commissarissen uit in Parijs voor de formele start van zijn ambtsperiode aan het roer. Von der Leyen sloot het bezoek af met een vermoeiende rondleiding met begeleidende toespraken in de Senaat, Vergadering, Panthéon en gezamenlijke verklaring en vragen (slechts vier).

Hoewel het voorzitterschap voornamelijk wordt bestuurd door de toch al uitpuilende agenda van de EU, kan het een kans zijn voor de zittende om voor bepaalde dossiers voet op het pedaal te zetten. De EU is een constante onderhandeling en elk voorzitterschap moet zijn strijd kiezen; Macron is ambitieus en een vechter, dus verwacht er veel van. 

Macron kreeg enige kritiek omdat hij het voorzitterschap op zich nam (de volgorde kan worden herschikt) wanneer hij ook zal strijden tegen presidentsverkiezingen. Hoewel hij zijn benoeming nog niet formeel heeft aangekondigd, denkt hij dat hij de extra presidentiële rol zal gebruiken om te benadrukken wat Frankrijk kan bereiken als (of misschien zelfs 'de') leidend licht van de Europese Unie. In een anders euro-sceptisch tot euro-cynisch veld onderscheidt hij zich van de andere hardlopers. Het zeer ceremoniële bezoek aan het Panthéon ter ere en markering van de rol van Jean Monnet en voormalig voorzitter van het Europees Parlement Simone Veil, onderstreepte hoe de EU deel uitmaakt van het Franse 'patrimoine' en evenzeer een deel van haar identiteit als de Arc de Triomphe . 

Er is een lange lijst met prioriteiten, waaronder het over de streep trekken van de Digital Market and Digital Services Act, het overeenkomen van een minimale vennootschapsbelasting, evenals regels voor minimumloon, een nieuwe veiligheidsarchitectuur voor Europa en een grote EU-Afrika-top. Dit is een lijst die een aantal van de zorgen van de Franse bevolking over de Europese Unie wegneemt als een project dat de bedrijfsbelangen bevordert zonder enige aandacht voor de worstelende werknemer of kleinere onderneming, maar dat ook de noodzaak omarmt om de uitdagingen van de toekomst direct aan te pakken. Met het opnemen van kernenergie in de taxonomie voor groene investeringen kan Macron al een belangrijke overwinning behalen. 

advertentie

'Evenementen lieve jongen, evenementen'

Wat kan verkeerd gaan? Overgeciteerd, ik weet het, maar toen de voormalige Britse premier Harold Macmillan door een journalist werd gevraagd naar de uitdagingen voor zijn regering, zou hij hebben geantwoord: 'Gebeurtenissen, beste jongen, gebeurtenissen'.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft op vrijdag (7 januari) een buitengewone vergadering bijeengeroepen om de uitgebreide opbouw van Russische troepen aan de Oekraïense grenzen te bespreken, waarmee een dreigende invasie wordt bedreigd. De NAVO en de EU hebben beloofd te reageren met onbetaalbare sancties als Rusland verdere actie onderneemt. De situatie is verder bemoeilijkt door turbulentie in Kazachstan met een verzoek van president Tokayev om de hulp van Rusland via de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO) om de stabiliteit te herstellen. De CSTO is een collectieve veiligheidsorganisatie die zichzelf als de NAVO beschouwt, maar onder de voor de hand liggende verschillen is de NAVO nooit ingeschakeld om een ​​van haar leden te beschermen tegen binnenlandse protesten. 

advertentie

Alle ogen zullen vandaag gericht zijn op de discussies tussen de VS en Rusland in Genève. Rusland komt naar de tafel met een lange lijst van onaanvaardbare eisen. De VS houden hun kaarten dicht bij de borst, maar een woordvoerder zei vorige week: “Er zal geen harde toezegging worden gedaan in deze gesprekken, die serieus en concreet zullen zijn, maar verkennend van aard. Alles wat besproken is, moet zowel ter overweging terug naar Washington komen als later in de week besproken worden met partners en bondgenoten.” 

De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken van de EU zullen later deze week informeel bijeenkomen in Brest, in Frankrijk, om de ontwikkelingen te bespreken. 

Op op en weg

De inflatie in Europa bereikte vorige maand een nieuw record van 5%. Met het aantreden van een nieuwe president van de Bundesbank zal er toenemende bezorgdheid zijn of het iets zal blijven dat de komende maanden waarschijnlijk zal versoepelen, aangezien de toeleveringsketens zich aanpassen en de energieprijzen - hopelijk - dalen. Onlangs, Isabel Schnabel, Executive Board van de Europese Centrale Bank erkende dat de groene transitie aanzienlijke opwaartse risico's met zich meebrengt: "De combinatie van onvoldoende productiecapaciteit van hernieuwbare energie op korte termijn, gematigde investeringen in fossiele brandstoffen en stijgende koolstofprijzen betekent dat we riskeren een mogelijk langdurige overgangsperiode waarin de energierekening zal stijgen.”

Het Europees Parlement gaat weer aan het werk, voor een drukke pre-plenaire reeks commissie- en fractievergaderingen in Brussel. Er zullen besluiten worden genomen over het toekomstige voorzitterschap van het Parlement met de eer die naar verwachting zal gaan naar het Maltese EP-lid van de EVP, Roberta Metsola. 

Topkwesties die door het Parlement naar voren zijn gebracht

Politieke advertenties: TDe Commissie interne markt en consumentenbescherming zal de discussie op gang brengen over een wetgevingsvoorstel over transparantie en doelgerichtheid van politieke reclame. Het wetsontwerp zou vereisen dat elke politieke advertentie duidelijk wordt geëtiketteerd en informatie bevat over wie ervoor heeft betaald en hoeveel. De voorgestelde regels zullen een veiligere omgeving voor consumenten creëren, aangezien ze ook maatregelen bevatten over het gebruik van versterkingstechnieken. (Maandag).

Wit-Rusland/EU-grenzen: De Commissie burgerlijke vrijheden zal over het recente voorstel voor tijdelijke maatregelen in geval van een plotselinge toestroom van onderdanen van derde landen horen van vicevoorzitter Schinas van de Commissie en commissaris voor Binnenlandse Zaken Johansson. Deze maatregelen zouden Polen, Letland en Litouwen meer flexibiliteit geven bij het omgaan met de aankomst, georganiseerd door het regime van Loekasjenka, van migranten en asielzoekers aan hun grenzen (donderdag).

Nieuwe EU-inkomstenbronnen: De Begrotingscommissie zal met commissaris Hahn de voorgestelde drie nieuwe "eigen middelen" voor de EU-begroting bespreken, op basis van een herzien EU-emissiehandelssysteem (ETS), het koolstofgrensaanpassingsmechanisme (CBAM) en inclusief een deel van de toekomstige aanvullende inkomsten uit vennootschapsbelasting, verwacht zodra de OESO/G20-overeenkomst op EU-niveau van kracht is (donderdag).

Vaccins/ontwikkelingslanden: De commissies Ontwikkeling en Buitenlandse Zaken zullen de toegang tot COVID-19-vaccins in ontwikkelingslanden bespreken, inclusief de toezegging van de EU om tegen medio 700 2022 miljoen doses te delen, met vertegenwoordigers van internationale organisaties (donderdag).

Verkiezing van de voorzitter en het bureau van het EP: De fracties zullen zich voorbereiden op de plenaire vergadering van 17-20 januari in Straatsburg, waar de leden van het Europees Parlement hun voorzitter, 14 ondervoorzitters en vijf quaestoren zullen kiezen. Het Parlement zal ook beslissen over de samenstelling van zijn vaste commissies en subcommissies en debatteren over de prioriteiten van het aantredende Franse voorzitterschap van de Raad van de EU, met president Emmanuel Macron.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending