Verbind je met ons

Eurobarometer

Eurobarometer: Optimisme over de toekomst van de EU op hoogste punt sinds 2009

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De houding ten opzichte van de EU blijft positief en in het algemeen stabiel, volgens de laatste standaard Eurobarometer die in juni-juli 2021 is uitgevoerd.

Het optimisme over de toekomst van de EU heeft het hoogste niveau bereikt sinds 2009 en het vertrouwen in de EU blijft op het hoogste niveau sinds 2008. De steun voor de euro blijft stabiel op het hoogste niveau sinds 2004. De enquête wijst ook op een aanzienlijke verbetering in de perceptie van de toestand van de nationale economieën.

Europese burgers beschouwen de economische situatie als hun grootste zorg op EU-niveau, gevolgd door het milieu en klimaatverandering en door immigratie. Gezondheid is nog steeds de belangrijkste kwestie op nationaal niveau, iets voor op de economische situatie van het land.

advertentie

De meerderheid van de Europeanen is tevreden met de maatregelen die de EU en de nationale regeringen hebben genomen tegen de coronaviruspandemie en denken dat het NextGenerationEU-herstelplan effectief zal zijn in het reageren op de economische effecten van de pandemie. Bijna tweederde vertrouwt erop dat de EU in de toekomst de juiste beslissingen zal nemen om op de pandemie te reageren.

1. Optimisme over de toekomst van de Europese Unie

Het optimisme over de toekomst van de EU is sinds de zomer van 2020 sterk toegenomen, waarbij tweederde van de respondenten nu positief is (66%, +6 procentpunten). Dit is het hoogste niveau sinds het najaar van 2009. Iets meer dan drie op de tien respondenten is pessimistisch over de toekomst van de EU (31%, -7) - het laagste niveau sinds 2009.

advertentie

Een duidelijke meerderheid is optimistisch over de toekomst van de EU in 26 lidstaten, terwijl de publieke opinie verdeeld blijft in Griekenland. Het optimisme is sinds de zomer van 22 in 2020 landen toegenomen, met zeer grote stijgingen in Malta (75%, +25), Italië (67%, +18) en Portugal (76%, +15). Als gevolg van deze veranderingen is optimisme nu de mening van de meerderheid in Italië (67%) en Frankrijk (53%).

2. Imago en vertrouwen in de EU

Na een forse stijging tussen zomer 2020 en winter 2020-2021 blijft het positieve imago van de EU op een relatief hoog niveau (45%) en is de meerderheidsstandpunt in 20 EU-lidstaten (neutraal imago 38%, negatief imago 16%) . De hoogste resultaten worden waargenomen in Ierland (70%) en Portugal (62%).

Bijna de helft van alle Europeanen vertrouwt de Europese Unie (49%). Dit blijft het hoogste algemene niveau sinds het voorjaar van 2008. Het vertrouwen in de nationale regeringen is licht gestegen (37%), terwijl het vertrouwen in de nationale parlementen stabiel is gebleven op 35%.

3. Belangrijkste zorgen op EU- en nationaal niveau

De economische situatie heeft met 27% van de vermeldingen (-8 procentpunten in vergelijking met winter 2020-2021) de eerste plaats heroverd als het belangrijkste probleem waarmee de EU wordt geconfronteerd. Het milieu en de klimaatverandering zijn gestegen van de vierde plaats naar de gelijke tweede plaats (25%, +5), gedeeld met immigratie (25%, +7), op een gelijke vierde plaats gevolgd door de staat van de overheidsfinanciën van de lidstaten en door gezondheid (beiden 22%). Gezondheidsvermeldingen zijn aanzienlijk gedaald sinds winter 2020-2021 (22%, -16), toen het op de eerste plaats stond.

Op nationaal niveau blijft gezondheid het belangrijkste punt, al zijn de vermeldingen sinds winter 2020-2021 flink afgenomen (28%, -16). De economische situatie staat op de tweede plaats, genoemd door iets meer dan een kwart van de respondenten (26%, -7).

4. De huidige economische situatie en de Euro

Sinds de winter van 2020-2021 is het aandeel respondenten dat denkt dat de situatie van hun nationale economie "slecht" is, aanzienlijk gedaald (-11), hoewel dit de mening van de meerderheid blijft (58%).

40% van de EU-burgers is nu van mening dat hun nationale economische situatie "goed" is, een aanzienlijke stijging (+11) nadat drie opeenvolgende enquêtes een daling hadden laten zien. Dit niveau van positieve beoordeling blijft echter onder het niveau gemeten in de periode voorjaar 2017 – najaar 2019.

De percepties van de huidige situatie van de nationale economie lopen sterk uiteen tussen de lidstaten, variërend van 89% in Luxemburg die het goed vindt tot 9% in Griekenland die er net zo over denkt.

De steun voor de euro in het eurogebied is sinds de winter van 2020-2021 stabiel gebleven, met 2004% op het hoogste punt sinds 79. Een hoog percentage respondenten in de hele EU in het algemeen, stabiel op het hoogste niveau ooit gemeten (70%), deelt deze mening ook.

5. De pandemie van het coronavirus en de publieke opinie in de EU

De tevredenheid over de maatregelen die de Europese Unie heeft genomen om de pandemie van het coronavirus te bestrijden, is sinds de winter van 2020-2021 aanzienlijk toegenomen, nu meer dan de helft van de EU-burgers tevreden is (51%, +8). De ontevredenheid is afgenomen (41%, -8), terwijl 8% van de burgers zegt het niet (stabiel) te weten.

De tevredenheid van burgers over de maatregelen die hun nationale regering heeft genomen om de pandemie van het coronavirus te bestrijden, is ook aanzienlijk gestegen tot de meerderheid (53%, +10 sinds winter 2020-2021). 46% is ontevreden (-10), terwijl 1% (stabiel) zegt het niet te weten.

Bijna twee derde van de Europeanen vertrouwt erop dat de EU in de toekomst de juiste beslissingen neemt over de pandemie (65%, +6 sinds winter 2020-2021). Dit is het meerderheidsstandpunt in elke EU-lidstaat.

Een meerderheid van de Europeanen denkt dat NextGenerationEU, het herstelplan van de EU, effectief zal zijn in het reageren op de economische effecten van de coronaviruspandemie (57%, +2 sinds winter 2020-2021).

Bijna zeven Europeanen op tien zeiden dat ze al waren ingeënt op het moment van veldwerk in juni-juli, of zo snel mogelijk gevaccineerd willen worden tegen COVID-19 (69%) en 9% zei dat ze “willen om dat ergens in 2021 te doen”.

Achtergrond

De “Lente 2021 – Standaard Eurobarometer” (EB 95) werd tussen 14 juni en 12 juli 2021 afgenomen door middel van persoonlijke en online interviews in de 27 EU-lidstaten. Er werden ook enkele vragen gesteld in twaalf andere landen of gebieden[1]. 26,544 interviews werden afgenomen in de EU-27 lidstaten.

Eurobarometer

Eurobarometer: het gebruik en de mening van Europeanen over elektronische communicatie in de EU

gepubliceerd

on

De Commissie heeft de resultaten van de laatste Eurobarometer-enquête over e-communicatie in de EU. De enquête, uitgevoerd van november tot december 2020 en van februari tot maart 2021, toont het gebruik van en de tevredenheid van Europeanen aan met elektronische communicatiediensten, waaronder internet, vaste en mobiele telefonie, dienstenbundels, roaming, nood- en internationale communicatie binnen de EU en meer. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle Europeanen een mobiele telefoon hebben (96% van de respondenten), terwijl 53% een vaste telefoonlijn heeft. Als het gaat om internetverbindingen, is 81% van de burgers tevreden over de kwaliteit van de downloadsnelheden en 82% over de kwaliteit van de uploadsnelheden. Die aantallen zijn lager in plattelandsdorpen, waar 77% van de respondenten tevreden is met de kwaliteit van hun verbindingen.

Een derde (33%) van de respondenten heeft tijdens het roamen in een ander EU-land een lagere mobiele internetsnelheid ervaren dan in hun eigen land. Deze editie van de Eurobarometer vroeg burgers ook naar de effecten van de coronaviruspandemie op hun internetabonnementen en ontdekte dat 7% van de Europeanen wijzigingen aanbracht in hun internetabonnement, terwijl 3% overstapte van internetprovider. Over noodcommunicatie zegt 74% van de Europeanen dat ze in hun eigen land het 112-nummer zouden bellen en 41% zou 112 bellen in een ander land. De Eurobarometer speelt zich af tegen de achtergrond van de Europees code voor elektronische communicatie, dat in 2018 het EU-regelgevingskader voor elektronische communicatie heeft bijgewerkt om de consumentenrechten en de prikkels voor exploitanten voor investeringen in geavanceerde netwerken uit te breiden. Meer informatie over de resultaten en Eurobarometer-rapport zijn online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

EU

Eurobarometer toont record publieke steun voor de euro en brede steun voor invoering van afrondingsregels

gepubliceerd

on

Volgens de laatste Eurobarometer-enquête van de Europese Commissie heeft de publieke steun voor de euro een recordhoogte bereikt. Een recordaantal van 80% van de respondenten is van mening dat de euro goed is voor de EU en 70% vindt de euro goed voor hun eigen land. De Eurobarometer-enquête werd tussen 17,700 en 19 maart 22 gehouden onder zo'n 29 respondenten uit de 2021 lidstaten van de eurozone. Uit de Eurobarometer-enquête en de resultaten van een afzonderlijke openbare raadpleging blijkt dat een toenemend aantal burgers voorstander is van afrondingsregels en de afschaffing van één en munten van twee cent. Uit de Eurobarometer blijkt dat 67% van het publiek voorstander is van de afschaffing van munten van één en twee eurocent door verplichte afronding (naar boven of naar beneden) van het uiteindelijke aankoopbedrag op de dichtstbijzijnde vijf cent. In alle 19 lidstaten van de eurozone is hiervoor een meerderheid. Uit de samenvatting van de openbare raadpleging over afrondingsregels blijkt dat 72% van de respondenten de munten van één en twee eurocent niet nuttig vindt en 71% vindt dat afrondingsregels op de dichtstbijzijnde vijf eurocent moeten worden ingevoerd. Een meerderheid van de respondenten is van mening dat afrondingsregels verplicht moeten zijn (71%) en geharmoniseerd in het eurogebied (77%). De openbare raadpleging leverde 17,033 reacties op. De openbare raadpleging vond plaats in de loop van 15 weken, tussen 28 september 2020 en 11 januari 2021. De Eurobarometer-enquête is beschikbaar CDL Super Session.. De resultaten van de openbare raadpleging over afrondingsregels zijn beschikbaar CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen

EU

Verkiezingen: European Co-operation Network on Elections bespreekt politieke reclame, aangezien meer dan de helft van de Europeanen zich blootgesteld voelt aan desinformatie

gepubliceerd

on

Op 25 maart riep de Europese Commissie de negende vergadering bijeen van de Europees samenwerkingsnetwerk inzake verkiezingen om onder meer de transparantie van politieke reclame te bespreken. Volgens de vandaag gepubliceerde Eurobarometer-cijfers hebben bijna vier op de tien Europeanen online advertenties gezien die ze niet duidelijk als politiek konden identificeren, terwijl meer dan vijf op de tien aangeven te zijn blootgesteld aan desinformatie. Zoals aangekondigd in het Actieplan voor Europese democratie, zal de Commissie een initiatief indienen bij zorgen voor meer transparantie in politieke advertenties later dit jaar.

Waarden en transparantie Vicevoorzitter Věra Jourová zei: “Er is duidelijk behoefte aan meer transparantie in online politieke advertenties. Een op de drie Europeanen wist niet of een op hen gerichte online advertentie politiek was of niet. Dat klopt niet. Dezelfde regels zouden zowel online als offline moeten gelden. "

Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei: “De Eurobarometer toont de veranderende electorale trends in Europa. Gezien de pandemie van het Coronavirus zijn zes op de tien Europeanen voorstander van stemmen op afstand. Digitalisering voor iedereen toegankelijk maken staat al op de planning en we zullen dit verder pushen om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft. "

advertentie

De deelnemers van de Europees samenwerkingsnetwerk inzake verkiezingen besprak ook desinformatie in de context van verkiezingen en zal worden geïnformeerd over de werkzaamheden van het systeem voor snelle waarschuwingen. De vandaag gepubliceerde Eurobarometer laat zien dat, vergeleken met 2018maken minder Europeanen zich zorgen dat verkiezingen worden gemanipuleerd door cyberaanvallen (57%, -4 pp) of fraude bij stemmen op afstand (63%, -5 pp). Bovendien is een overweldigende acht op de tien Europeanen van mening dat online sociale netwerken en internetplatforms in een aanloop naar de verkiezingen aan dezelfde regels moeten voldoen als traditionele media. De Eurobarometer van vandaag en een factsheet zijn beschikbaar CDL Super Session.​ Meer informatie over het European Cooperation Network on Elections is beschikbaar CDL Super Session..

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending