Verbind je met ons

Politiek

EP-leden maken zich zorgen over Janša's falen om openbare aanklagers aan te stellen bij EOM en aanvallen op de media

gepubliceerd

on

Premier Slovenië Janez Janša

Minister-president Slovenië Janez Janša woonde de plenaire vergadering van het Europees Parlement bij aan het begin van het Sloveense voorzitterschap van zes maanden. Het voorzitterschap zal zich concentreren op de tijdige uitvoering van het EU-stimuleringspakket van de volgende generatie, op het vergemakkelijken van de goedkeuring van nationale herstelplannen en op de conferentie over de toekomst van Europa. De leden van het Europees Parlement maakten van de gelegenheid gebruik om hun bezorgdheid te uiten over de persvrijheid in Slovenië en het verzuim van de regering om twee openbare aanklagers aan te stellen bij het Europees Openbaar Ministerie (EOM). 

Janša zei dat het hem speet dat er een vertraging was, maar dit betekent niet dat Slovenië zich terugtrekt uit dit mechanisme: “Eigenlijk zouden we willen dat alle lidstaten deelnemen aan het EOM. Wij zijn van mening dat dit een noodzakelijk mechanisme is voor een goed toezicht op Europese fondsen en dat het in ons gemeenschappelijk belang is.” Hij zei dat de vertragingen te wijten waren aan procedurele complicaties in verband met de benoeming van een nieuwe minister van Justitie en dat de aanklagers tegen de herfst zouden worden benoemd. 

De regering van Janša annuleerde de benoeming van twee openbare aanklagers (die nog moeten worden goedgekeurd door het Europees Openbaar Ministerie), wat leidde tot het aftreden van minister van Justitie Lilijana Kozlovič. In een verklaring, schreef Europees hoofdaanklager Laura Kövesi: "Het duidelijke gebrek aan oprechte samenwerking van de Sloveense autoriteiten met het EOM ondermijnt ernstig het vertrouwen in de effectieve werking van de beheer- en controlesystemen voor EU-fondsen in Slovenië."

advertentie

EP-leden uitten ook hun bezorgdheid over de vrijheid van de media, daarbij verwijzend naar het Reporters Without Borders 2020-rapport waarin werd gemeld dat de partij van de premier, de SDS, heeft: “Zijn campagne van laster en bedreigingen tegen journalisten, zowel op sociale media als in mediakanalen, heeft een aantal van die nu eigendom zijn van KESMA, de stichting die verantwoordelijk is voor een netwerk van regeringsgezinde media in Hongarije. De hoge concentratie van media-eigendom in Slovenië verzwakt het pluralisme en stimuleert zelfcensuur.”

Janša antwoordde dat journalisten de taal gewoon niet verstonden en dat ze niet moesten geloven wat hen werd verteld. Hij zei dat journalisten een week naar Slovenië zouden moeten komen, met een tolk om de houding van de regering tegenover de pers te zien. 

Vooruitlopend op het Sloveense voorzitterschap, Reporters Without Borders Dit betekent dat we onszelf en onze geliefden praktisch vergiftigen. aan de EU-staten om waakzaam te zijn met betrekking tot pogingen van Janša om de inspanningen om de mediavrijheid in Europa te versterken te belemmeren: “Sinds hun aantreden in maart 2020 hebben premier Janez Janša en zijn regering minachting getoond voor de mediavrijheid. Ze hebben regelmatig de Sloveense en internationale journalisten op sociale netwerken aangevallen, geprobeerd de redactionele en financiële onafhankelijkheid van de openbare televisie RTV SLO te ondermijnen en willekeurig de financiering van het nationale persbureau STA opgeschort. De kritische media staan ​​onder druk door de discriminerende verspreiding van overheidsadvertenties, terwijl Slovenië een van de meest flagrante voorbeelden heeft van onrechtmatige rechtszaken, bekend als SLAPP's, aangespannen door onder andere een persoon met nauwe banden met Janez Janša. 

“De Sloveense premier, een bondgenoot van Viktor Orban, heeft zijn land op het pad van het Hongaarse regime gebracht. Deze daling wordt weerspiegeld in de daling van Slovenië met 4 plaatsen naar de 36e plaats in de World Press Freedom Index gepubliceerd door Reporters Zonder Grenzen in 2021.”

Misdrijf

18 gearresteerd voor het smokkelen van meer dan 490 migranten over de Balkanroute

gepubliceerd

on

Agenten van de Roemeense politie (Poliția Română) en grenspolitie (Poliția de Frontieră Română), ondersteund door Europol, ontmantelden een georganiseerde misdaadgroep die betrokken was bij migrantensmokkel over de zogenaamde Balkanroute.

De actiedag op 29 juli 2021 leidde tot:

  • 22 huiszoekingen
  • 18 verdachten gearresteerd
  • Inbeslagname van munitie, vijf voertuigen, auto, mobiele telefoons en € 22 000 in contanten

Het criminele netwerk, actief sinds oktober 2020, bestond uit Egyptische, Iraakse, Syrische en Roemeense burgers. De criminele groep had cellen in de landen langs de Balkanroute van waaruit regionale facilitators de rekrutering, huisvesting en het transport van migranten uit Jordanië, Iran, Irak en Syrië regelden. Verschillende criminele cellen in Roemenië faciliteerden de grensovergang vanuit Bulgarije en Servië van groepen migranten en regelden hun tijdelijke huisvesting in de omgeving van Boekarest en in het westen van Roemenië. De migranten werden vervolgens naar Hongarije gesmokkeld op weg naar Duitsland als eindbestemming. In totaal werden 26 illegale transporten van migranten onderschept en werden 490 migranten opgespoord in een poging om illegaal de Roemeense grens over te steken. De criminele groep was goed georganiseerd en was ook betrokken bij andere criminele activiteiten, zoals drugshandel, documentfraude en vermogenscriminaliteit.

advertentie

Tot €10,000 per migrant

Migranten betaalden tussen de € 4,000 en € 10,000, afhankelijk van het mensenhandelsegment. Zo lag de prijs voor het faciliteren van de oversteek van Roemenië naar Duitsland tussen de € 4,000 en € 5,000. De migranten, waarvan sommige gezinnen met jonge kinderen waren, werden ondergebracht in extreem slechte omstandigheden, vaak zonder toegang tot toiletten of stromend water. Voor de onderduikadressen huurden de verdachten woonruimte of maakten ze gebruik van de woningen van groepsleden, voornamelijk gelegen in de gebieden Călărași County, Ialomița County en Timișoara. In een van de safehouses, van zo'n 60 m2 groot, verstopten de verdachten 100 mensen tegelijk. De migranten werden vervolgens onder risicovolle omstandigheden overgebracht in overvolle vrachtwagens tussen koopwaar en in bestelwagens die verborgen waren in schuilplaatsen zonder goede ventilatie. 

Europol faciliteerde de uitwisseling van informatie en bood analytische ondersteuning. Op de actiedag stuurde Europol één analist naar Roemenië om operationele informatie in realtime te vergelijken met de databases van Europol om aanknopingspunten te geven aan onderzoekers in het veld. 

Video bekijken

Verder lezen

Europees parlement

Eerste helft 2021: COVID-19, toekomst van Europa, klimaatwet

gepubliceerd

on

In de eerste helft van 2021 pakte het Parlement de COVID-19-pandemie aan, lanceerde het de conferentie over de toekomst van Europa en keurde het de EU-klimaatwet goed, EU-aangelegenheden.

Covid-19

In juni keurde het Parlement de EU digitaal Covid-certificaat, er bij de EU-landen op aandringen dit uiterlijk op 1 juli uit te voeren. Hoewel het certificaat algemeen wordt gezien als een instrument om de bewegingsvrijheid te herstellen, onderstreepten de leden van het Europees Parlement het belang van naleving van de rechten van mensen.

advertentie

Parlement ook steunde een tijdelijke vrijstelling van octrooien voor COVID-19-vaccins en zei in februari dat de EU een gezamenlijke inspanning moet blijven leveren om de pandemie te bestrijden en dringende maatregelen moet nemen om de pandemie op te voeren productie van vaccins.

In maart namen de leden van het Europees Parlement de nieuw EU4Health-programma, waardoor de EU zich beter kan voorbereiden op grote gezondheidsbedreigingen, terwijl betaalbare medicijnen en medische hulpmiddelen gemakkelijker verkrijgbaar zijn.

Bekijk hoe de EU pakt de impact van de coronaviruspandemie in 2021 aan.

De conferentie over de toekomst van Europa werd officieel gelanceerd op 9 mei tijdens een ceremonie in het Europees Parlement in Straatsburg. De conferentie stelt Europeanen in staat hun ideeën over Europa te delen en voorstellen te formuleren voor toekomstig EU-beleid.

Het openingsevenement volgde op de lancering van het meertalige digitale platform van de conferentie in april om bijdragen te verzamelen en het debat te vergemakkelijken. In juni organiseerde het Parlement de eerste plenaire zitting met vertegenwoordigers van de EU-instellingen, nationale parlementen, het maatschappelijk middenveld en sociale partners, evenals gewone mensen.

Klimaat en milieu

Parlement goedgekeurd in juni de nieuwe EU-klimaatwet, waardoor de EU-doelstelling voor emissiereductie voor 2030 wordt verhoogd van 40% naar ten minste 55%. Parlement ook heeft zijn standpunt ingenomen op de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 om de huidige biodiversiteitscrisis aan te pakken. Europarlementariërs willen dat tegen 30 ten minste 2030% van het land en de zee van de EU wordt beschermd.

In mei keurde het Parlement de € 5.4 miljard goed Life programma voor 2021-27. Het is het enige EU-programma dat uitsluitend is gewijd aan het milieu en het klimaat, maar een van de vele programma's goedgekeurd tijdens de eerste zes maanden van 2021.

Het Circulaire economie Actieplan, dat in februari is aangenomen, streeft naar een duurzame, gifvrije en volledig circulaire economie tegen uiterlijk 2050.

Wit-Rusland

In Juni, Het Parlement roept de EU op om degenen te straffen die een vliegtuig dwingen te landen in Minsk in mei en het vasthouden van de Wit-Russische journalist Roman Protasevich in hechtenis. EP-leden drongen er bij de EU-landen op aan om de sancties tegen mensenrechtenschendingen in het land voort te zetten.

Rechtsstaat

In een resolutie Parlementsvoorzitter David Sassoli, die in juni werd aangenomen, hebben de leden van het Parlement de opdracht gegeven om de Europese Commissie op te roepen haar verplichtingen na te komen en actie te ondernemen onder de nieuwe Regeling van de rechtsstaat Conditionaliteit, ontworpen om EU-fondsen te beschermen tegen mogelijk misbruik door EU-regeringen.

Als reactie op de terugval op LGBTIQ-rechten in sommige EU-landen, verklaarden de leden van het Europees Parlement in maart de EU een LGBTIQ-vrijheidszone. Ze hebben ook hun bezorgdheid geuit over aanvallen op mediavrijheid en riep de Commissie op meer te doen om journalisten in Europa te beschermen.

Betrekkingen tussen de EU en het VK

Parlement de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK goedgekeurd in april om de regels voor het toekomstige partnerschap vast te stellen. Europarlementariërs voerden aan dat deal was de beste optie om de ergste gevolgen van de terugtrekking van het VK uit de EU tot een minimum te beperken.

EU-Amerikaanse betrekkingen

EP-leden verwelkomden in januari de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden als een kans voor Europa om de banden tussen de EU en de VS te versterken en gemeenschappelijke uitdagingen en bedreigingen voor het democratische systeem aan te pakken. In juni vond in Brussel de eerste EU-VS-top sinds 2014 plaats.

Verder lezen

Europees parlement

Conferentie over de toekomst van Europa: tijd voor uw ideeën

gepubliceerd

on

De Conferentie over de toekomst van Europa is op zoek naar uw ideeën over hoe de EU zou moeten veranderen en waarop zij zich zou moeten concentreren. Nu is het tijd om mee te doen, EU-aangelegenheden.

Na de officiële lancering in het voorjaar gaat de conferentie een cruciale fase in: ze moet zoveel mogelijk input krijgen van de burgers over hoe de EU het hoofd moet bieden aan de uitdagingen van een veranderende wereld.

Lever uw bijdrage

advertentie

Er zijn meer dan 5,000 ideeën ingediend bij de online platform, over onderwerpen variërend van de klimaatnoodsituatie tot de Europese democratie. Het is een goed begin, maar er is veel meer nodig. Bladeren door de hoogtepunten, deel uw mening over suggesties van anderen en kom met uw eigen ideeën.

Misschien wil je je gedachten met andere mensen bespreken? Doe mee met een aanstaande gebeurtenis of zelf organiseren. Zorg ervoor dat de uitkomst van de discussies op het platform terechtkomt.

De conferentie over de toekomst van Europa is niet alleen een manier om uw stem te laten horen. Uw ideeën kunnen een reële impact hebben op belangrijke beslissingen: het Europees Parlement, de Raad en de Commissie hebben beloofd om handelen op aanbevelingen van mensen en over de conclusies van de conferentie.

Wat gebeurt er met je ideeën?

De bijdragen die op het platform worden ingediend, zullen de basis vormen voor het hele werk van de conferentie via vier Europese burgerpanels. Deze zullen elk bestaan ​​uit 200 Europeanen, willekeurig geselecteerd, maar op een manier die ervoor zorgt dat ze representatief zijn voor de EU als geheel.

Op basis van uw bijdragen formuleert elk panel wijzigingsvoorstellen. Deze voorstellen zullen vervolgens worden voorgelegd aan de plenaire vergadering van de conferentie, die burgers en vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de nationale parlementen, de EU-regeringen, de Europese Commissie, het maatschappelijk middenveld en de sociale partners samenbrengt.

Elk Europees burgerpanel zal 20 leden selecteren om het te vertegenwoordigen tijdens de plenaire vergadering van de conferentie. In totaal, de burgers van nationale panels en evenementen en de voorzitter van het Europees Jeugdforum meegerekend, zullen 108 burgers deelnemen aan de plenaire vergadering - een kwart van alle leden.

De Europese burgerpanels komen minstens drie keer bijeen. De eerste vergaderingen zijn gepland voor september en begin oktober, voor de volgende plenaire vergadering op 22-23 oktober. De tweede bijeenkomsten vinden plaats in november en de panels zullen in december en januari 2022 hun werk afronden.

De plenaire vergadering komt eind oktober en elke maand tussen december 2021 en maart 2022 bijeen om de voorstellen van mensen te bespreken en aanbevelingen te doen voor concrete EU-actie.

Het eindrapport zal in het voorjaar van 2022 worden opgesteld door de raad van bestuur van de Conferentie. De raad bestaat uit vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie - de instellingen die gevolg zullen moeten geven aan de conclusies - en waarnemers van alle belanghebbenden van de conferentie. Het rapport zal in volledige samenwerking met de plenaire vergadering van de Conferentie worden opgesteld en moet zijn goedkeuring krijgen.

Ontdek meer in detail hoe de conferentie zal werken.

Waarom heeft Europa nieuwe ideeën nodig?

Het COVID-19 pandemie heeft de wereld al veranderd. Nu zoekt Europa naar manieren om te herstellen van de crisis en duurzame oplossingen te vinden voor de uitdagingen van de toekomst, waaronder: klimaatverandering, de voortgang van digitale technologieën en toegenomen wereldwijde competitie.

“Als we de komende decennia fit for purpose willen zijn, zal het nodig zijn om de Europese Unie te hervormen en geen unie te zijn die te weinig en te laat reageert op wat er in de wereld en in onze eigen samenlevingen gebeurt, ” zei Guy Verhofstadt, medevoorzitter van de raad van bestuur van het Parlement. “Dat is de belangrijkste vraag: hoe maak je de Europese Unie geschikt voor hun doel, klaar om te handelen en te reageren in de wereld van morgen.”

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending