Verbind je met ons

EU

De Europese gezondheidsunie 'moet ervoor zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt'

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

COVID-19 heeft schaamteloos alle scheuren en kloven in de Europese gezondheidsstelsels blootgelegd en heeft aangetoond dat de EU niet voorbereid is op het omgaan met grote noodsituaties op gezondheidsgebied. Maar de eerste bouwstenen van de toekomstige Europese gezondheidsunie, onlangs voorgesteld door de Commissie, zien er veelbelovend uit en kunnen de EU de juiste wapens geven om pandemieën in de toekomst te bestrijden.

De voorstellen van de Europese Commissie voor de opbouw van een sterkere Europese gezondheidsunie (EHU), die afgelopen november zijn onthuld, hebben tot doel de EU-gezondheidszorg toe te rusten om toekomstige gezondheidscrises effectiever te beheersen. Dit moet hand in hand gaan met het versterken van de volksgezondheidsstelsels in alle lidstaten, vond een hoorzitting van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC).

Bovenaan de agenda van de hoorzitting stonden drie voorstellen in de mededeling van de Commissie over de opbouw van een Europese gezondheidsunie. Ze verwijzen naar de verordening inzake ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid en twee verordeningen die tot doel hebben het mandaat van de twee belangrijkste agentschappen van de EU op het gebied van volksgezondheid te versterken: het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau Agentschap (EMA).

advertentie

Het EESC organiseerde het evenement om input te verzamelen van vertegenwoordigers van Europese instellingen, gezondheidswerkers en maatschappelijke organisaties voor zijn aanstaande advies waarin de voorstellen van de Commissie worden geanalyseerd vanuit het oogpunt van het maatschappelijk middenveld.

De deelnemers waren het erover eens dat het initiatief van de Commissie een stap in de goede richting was.

"De pandemie heeft aangetoond dat de EU niet klaar was om haar burgers te beschermen. Het bracht breuken in de EU-gezondheidszorgsystemen en hun architectuur aan het licht. We hebben de gevolgen hiervan gezien, waarbij duizenden het leven lieten, velen verarmen en de ongelijkheid toenam." aldus de rapporteur voor het EESC-advies, Ioannis Vardakastanis, die de hoorzitting opende.

advertentie

"Europese burgers willen een consistente benadering van de gezondheidszorg. Deze voorstellen moeten leiden tot de oprichting van een nieuw systeem, een nieuw wapen in ons arsenaal, dat zowel in de EU als in de lidstaten beschikbaar is, waarmee we de uitdagingen en risico's het hoofd kunnen bieden van toekomstige pandemieën."

De voorstellen, die tijdens de hoorzitting zijn gepresenteerd door Giraud Sylvain en Ingrid Keller van de Commissie, omvatten de oprichting van een EU-gezondheidstaskforce, opleiding van gezondheidspersoneel en de bepaling dat een noodsituatie op EU-niveau kan worden uitgeroepen in plaats van alleen door de WHO, zoals is nu het geval.

Er zijn plannen om de Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) op te richten om biomedische en andere oplossingen te ontwikkelen en aan te schaffen voor betere tests en contactopsporing. De mandaten van het ECDC en EMA zullen worden verlengd, zodat ze maatregelen kunnen aanbevelen voor de beheersing van uitbraken of toezicht kunnen houden op en adviseren over de levering van medische hulpmiddelen in een crisissituatie.

"We denken dat we meer en beter EU-interventie nodig hebben. Het is niet onze bedoeling om hierna terug te keren naar de normale gang van zaken of gewoon door te gaan met waar we zijn, maar om te investeren in de opgedane kennis en om de planning en paraatheid van de EU voor toekomstige pandemieën te verbeteren. ’, zei Keller.

ECDC-directeur Andrea Ammon zei dat ze de versterking van hun rol toejuichten, omdat ze werden geconfronteerd met eisen waaraan ze niet konden voldoen vanwege het gebrek aan middelen en het ontbreken van een wettelijk mandaat.

De voorgestelde EU Health Task Force, die binnen het ECDC zal worden opgericht, moet het agentschap helpen om beter geïnformeerd te worden over de situatie in landen binnen en buiten de EU.

"We zijn bereid om hiermee verder te gaan. We hebben één zeer cruciale les geleerd: geen enkel land en geen enkele regio kan een crisis van deze omvang alleen aan. We zijn wereldwijd zo met elkaar verbonden, we moeten op mondiaal niveau samenwerken: alleen dan zijn we helemaal veilig', zei mevrouw Ammon.

EMA-directeur Emer Cooke was ook blij met de nieuwe rollen en verantwoordelijkheden die aan haar bureau werden gegeven: "Dit uitgebreide mandaat weerspiegelt verschillende van de initiatieven, structuren en processen die we zelf hebben opgezet om te reageren op tekorten aan medicijnen, medische benodigdheden en apparaten en aan de crisis."

Nicolas Gonzalez Casares, rapporteur van het Europees Parlement voor de EMA-verordening, steunde het voorstel van de Commissie.

Volgens hem hebben in de begindagen van de pandemie ongecoördineerde maatregelen van regeringen die het virus probeerden te verslaan, zoals controles aan de binnengrenzen of sluitingen, de toeleveringsketens onderbroken en de stroom van essentiële goederen en diensten afgesneden.

"In de afgelopen maanden hebben we gezien hoe de agentschappen nieuwe structuren moesten uitvinden en creëren voor een betere coördinatie van de respons. Dit hele pakket heeft tot doel deze lessen om te zetten in een regelgevend kader dat de Unie de rol geeft die de burgers hebben besloten te spelen, " hij zei.

Ruimte voor verbetering

Ondanks de inspanningen van de Commissie in dit opzicht, hadden de sprekers suggesties voor verbetering van wat op tafel ligt of uitten ze twijfels over de doeltreffendheid van sommige voorstellen.

Caroline Costongs, directeur van EuroHealthNet waarschuwde dat een sterker ECDC en HERA weinig effect zullen hebben, tenzij ook de volksgezondheidsstelsels in de lidstaten worden versterkt. Het opbouwen van nationale en regionale capaciteiten moet een bottom-upproces zijn, met de betrokkenheid van lokale autoriteiten.

Ze wees er ook op dat de EHU het pakket zou moeten structureren rond gezondheidsongelijkheid, met een sterkere focus op psychosociale factoren zoals geestelijke gezondheid, gendergelijkheid en digitale gezondheidsvaardigheden.

"Onze overkoepelende zorg is dat voorstellen voornamelijk vanuit een biomedisch perspectief worden ontwikkeld en onvoldoende psychosociale maatregelen bevatten. De COVID-19-pandemie kan als een "syndemie" worden beschouwd. Dit betekent dat de ernst van COVID-19 wordt vergroot door bestaande niet-overdraagbare ziekten, zoals diabetes of zwaarlijvigheid, en door bestaande vormen van ongelijkheid," zei mevrouw Costongs.

Recente gegevens uit Nederland laten zien dat de 20% van de bevolking aan de onderkant van de sociale gradiënt drie keer meer kans heeft om te overlijden aan COVID-19 dan de 20% aan de bovenkant.

"Dit soort gegevens zullen ook in andere lidstaten opduiken. Het EHU-pakket moet een antwoord bieden op dit onrecht", waarschuwde ze.

Zoltan Massay Kosubek van de European Public Health Alliance (EPHA) zei dat het mandaat van het ECDC verder moet worden uitgebreid tot niet-overdraagbare ziekten, terwijl HERA een duidelijke volksgezondheidsmissie moet hebben. EPHA was voorstander van een Health in All Policies (HiAP)-benadering die tot doel heeft gezondheid te mainstreamen in alle relevante beleidsprocessen.

De tijd van applaus is voorbij

Annabel Seebohm van het Permanent Comité van Europese Artsen (CPME) benadrukte de noodzaak om de wetgeving en het beleid inzake de arbeidsomstandigheden van gezondheidswerkers te herzien, aangezien de huidige voorstellen dit punt slechts indirect behandelen. De arbeidsvoorwaarden van gezondheidswerkers moeten veilig en rechtmatig zijn, ook in noodsituaties.

Voor Jan Willem Goudriaan van de European Federation of Public Services Union (EPSU), "hangt een sterke EHU af van de mensen die hem leveren." Veel werknemers hebben echter vaak het gevoel dat hun werk niet genoeg wordt gewaardeerd. Ze hebben professionele erkenning en betere loon- en arbeidsvoorwaarden nodig.

"De tijd dat gezondheidswerkers van het applaus konden leven, is voorbij", zei hij. Hij waarschuwde voor de bezuinigingen in de gezondheidssector en voor de introductie van diensten met winstoogmerk, die de gezondheidszorg niet verbeteren of iedereen toegang geven.

"Volksgezondheid is een publiek goed, geen handelswaar die je aan de hoogste bieder kunt verkopen", aldus Goudriaan.

Marta Branca van de European Hospital and Healthcare Employers' Association (HOSPEEM) zag de recente crisis als een alarmbel en een wake-up call om de gezondheidssector te erkennen als een gebied voor investeringen en niet alleen voor bezuinigingen.

"De economie van een land is gezond als de bevolking gezond is. Laten we hopen dat de lidstaten zullen investeren in de gezondheidszorg. Het is een vicieuze cirkel", zei ze, eraan toevoegend dat HOSPEEM graag meer informatie zou zien over stresstests, auditprocedures en indicatoren die de paraatheid van nationale zorgplannen voor crisisrespons laten zien.

Volgens HOSPEEM moet het beheer van de gezondheidszorg een bevoegdheid van de lidstaten blijven, gezien de diversiteit aan systemen die verband houden met cultuur en geschiedenis.

De drie rapporteurs voor de EHU van het Comité van de Regio's (CvdR) - Roberto Ciambetti, Birgitta Sacrédeus en Olgierd Geblewicz, benadrukten de noodzaak om lokale en regionale overheden te betrekken bij de nationale en EU-plannen voor gezondheidskwesties.

Achtergrond

De primaire bevoegdheid voor gezondheidsbescherming en gezondheidszorgstelsels ligt bij de lidstaten. De EU kan het nationale beleid ondersteunen en aanvullen. 

De nieuwe Europese gezondheidsunie moet ervoor zorgen dat alle EU-landen zich voorbereiden op en gezamenlijk reageren op gezondheidscrises. Het moet ook de veerkracht van de Europese gezondheidsstelsels verbeteren. 

Het advies van het EESC over de EHU zal in april worden goedgekeurd.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending