Verbind je met ons

EU

Navalny roept Europa op om het geld te volgen

gepubliceerd

on

De Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement heeft met vertegenwoordigers van de Russische politieke oppositie en ngo's van gedachten gewisseld over de huidige politieke en sociaaleconomische situatie in Rusland.

Een van de sprekers was Alexei Navalny, die onlangs is hersteld van zijn vergiftiging met een zenuwgas dat lijkt op het middel dat werd gebruikt bij de aanval op Salisbury tegen Sergei Skirpal en zijn dochter. 

Navalny riep Europa op om een ​​nieuwe strategie ten aanzien van Rusland aan te nemen, die aansluit bij de nieuwe ontwikkelingen in het Russische staatsleiderschap. Hij zei dat de aanstaande verkiezingen voor de Doema een absoluut cruciale gebeurtenis zouden zijn en dat iedereen zou moeten kunnen deelnemen. Als politici van de oppositie niet mogen deelnemen, vroeg hij het Europees Parlement en elke Europese politicus om de uitkomst niet te erkennen.

Navalny vertelde de EP-leden dat het niet voldoende was om degenen die verantwoordelijk waren voor zijn vergiftiging te sanctioneren en dat het weinig zin had om sancties op te leggen aan degenen die niet veel reisden of geen bezittingen in Europa bezaten. In plaats daarvan zei hij dat de belangrijkste vraag die gesteld moet worden, is wie er financieel baat heeft bij het regime van Poetin. Navalny wees naar de oligarchen, niet alleen de oude, maar ook de nieuwe in Poetins binnenste cirkel, met naamcontroles voor Usmanov en Roman Abramovich. Hij zei dat deze sancties door de meeste Russen van harte zouden worden verwelkomd. 

Over de verschillende beslissingen van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens die door de Russische rechterlijke macht zijn genegeerd, zei Navalny dat het heel gemakkelijk zou zijn om hen te bestraffen om te voorkomen dat ze naar Europa zouden reizen en dat het zeer effectief zou zijn.

coronavirus

COVID-19-vaccins: de EU moet met eenheid en solidariteit reageren 

gepubliceerd

on

De leden van het Europees Parlement spraken hun brede steun uit voor de gemeenschappelijke aanpak van de EU om de pandemie te bestrijden en riepen op tot volledige transparantie met betrekking tot contracten en inzet van COVID-19-vaccins.

Tijdens het plenaire debat op dinsdag (19 januari) wisselden de leden van gedachten met Ana Paula Zacarias, de Portugese staatssecretaris van Europese Zaken, en Stella Kyriakides, EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

Een grote meerderheid van de leden van het Europees Parlement toonde hun steun voor de eensgezinde EU-aanpak, die ervoor zorgde dat vaccins snel worden ontwikkeld en dat alle Europese burgers toegang krijgen tot vaccins. Tegelijkertijd betreurden ze het "gezondheidsnationalisme", met inbegrip van vermeende parallelle contracten die door de lidstaten waren ondertekend of pogingen om elkaar te verslaan. Om het Europese succesverhaal hoog te houden, moet de EU met eenheid en solidariteit reageren, waarbij alle regeringsniveaus samenwerken, aldus leden van het Europees Parlement.

De leden riepen op om de voorwaarden van contracten tussen de EU en farmaceutische bedrijven waarbij overheidsgeld is betrokken, volledig transparant te maken. Recente inspanningen van de Commissie om leden van het EP in staat te stellen één onvolledig contract te raadplegen, werden onvoldoende geacht. Europarlementariërs herhaalden dat alleen volledige transparantie kan bijdragen aan het bestrijden van desinformatie en het opbouwen van vertrouwen in de vaccinatiecampagnes in heel Europa.

De sprekers erkenden ook de wereldwijde dimensie van de COVID-19-pandemie, die wereldwijde oplossingen vereist. De EU heeft de verantwoordelijkheid om haar sterke positie te gebruiken om haar meest kwetsbare buren en partners te ondersteunen. De pandemie kan pas worden overwonnen als alle mensen gelijke toegang hebben tot vaccins, niet alleen in rijke landen, voegde EP-leden eraan toe.

Het debat raakte ook andere kwesties aan, zoals de behoefte aan vergelijkbare nationale gegevens en wederzijdse erkenning van vaccinaties, de noodzaak om vertragingen te voorkomen en de vaccinatiesnelheid te verhogen, en de onconstructieve aard van het beschuldigen van de EU of de farmaceutische industrie mislukkingen.

Bekijk de video-opname van het debat Hier kan je daar alles over lezen.. Klik op onderstaande namen voor individuele uitspraken.

Ana Paula Zacarias, Portugees voorzitterschap

Stella Kyriakides, EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid

Esther de Lange, EPP, NL

Iratxe García Pérez, S&D, ES

Dacian Cioloş, Renew Europe, RO

Joëlle Mélin, ID, FR

Philippe Lamberts, Groenen / EFA, BE

Joanna Kopcińska, ECR, PL

Marc Botenga, Links, BE

Verband

De Commissie publiceerde op 19 januari een aanvullende mededeling over de COVID-19-strategie van de EU. De EU-leiders zullen de pandemische stand van zaken bespreken tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad op 21 januari.

Achtergrond

Op 22 september 2020 hield het Parlement een openbare hoorzitting over "Hoe de toegang tot COVID-19-vaccins veilig te stellen voor EU-burgers: klinische proeven, productie- en distributie-uitdagingen". Tijdens de plenaire vergadering van december 2020 zei het Parlement steun voor de snelle goedkeuring van veilige vaccins en op 12 januari 2021, EP-leden beschuldigde een gebrek aan transparantie voor het aanwakkeren van onzekerheid en desinformatie over COVID-19-vaccinatie in Europa.

Meer informatie 

Verder lezen

Brexit

'Brexit bloedbad': schelpdiervrachtwagens protesteren in Londen over vertragingen in de export

gepubliceerd

on

By

Meer dan 20 schelpdiervrachtwagens geparkeerd op wegen in de buurt van het Britse parlement en de residentie van premier Boris Johnson in Downing Street op maandag om te protesteren tegen de post-Brexit-bureaucratie die de export naar de Europese Unie heeft beperkt. schrijven en

Veel vissers konden niet naar de EU exporteren sinds vangstcertificaten, gezondheidscontroles en douaneaangiften begin dit jaar werden ingevoerd, waardoor hun leveringen werden vertraagd en Europese kopers ertoe werden aangezet om ze af te wijzen.

Vrachtwagens met slogans als "Brexit bloedbad" en "incompetente overheid vernietigt de schelpdierindustrie" geparkeerd meters van Johnson's 10 Downing Street kantoor in het centrum van Londen. De politie vroeg de vrachtwagenchauffeurs om details.

"We zijn ervan overtuigd dat het systeem mogelijk zou kunnen instorten", zegt Gary Hodgson, directeur van Venture Seafoods, dat levende en verwerkte krabben en kreeften naar de EU exporteert.

"Premier Boris Johnson moet eerlijk zijn tegen ons, met zichzelf en met het Britse publiek over de problemen voor de industrie", zei hij tegen Reuters. Een operator, zei hij, had vorige week 400 pagina's exportdocumentatie nodig om Europa binnen te komen.

David Rosie van DR Collin & Son, waar 200 mensen werken, stuurde vroeger een of twee vrachtwagens per nacht naar Frankrijk met levende krab, kreeft en langoustine ter waarde van ongeveer 150,000 pond ($ 203,000). Hij zei dat hij dit jaar geen enkele doos had geëxporteerd.

Vissers, zei hij, "verloren hun broodwinning in een klap van de klok" toen Groot-Brittannië op oudejaarsavond de baan van de EU verliet.

Volgens een akkoord dat vorige maand werd bereikt, blijft de Britse handel met de EU vrij van tarieven en quota. Maar de creatie van een volledige douanegrens betekent dat goederen moeten worden gecontroleerd en papierwerk moet worden ingevuld, waardoor koeriersystemen kapot gaan.

De Britse vleesindustrie waarschuwt voor chaos aan de grens als gevolg van vertragingen in de export

Met behulp van een uitdrukking die veel bedrijfseigenaren boos heeft gemaakt, beschreef Johnson de veranderingen als "kinderziektes" en zei dat ze waren verergerd door de COVID-19-pandemie.

Johnson zei dat er een aanvullend fonds van £ 23 miljoen ($ 31.24 miljoen) was gecreëerd om bedrijven te compenseren die "buiten hun schuld bureaucratische vertragingen hebben opgelopen, moeilijkheden hebben om hun goederen door te krijgen waar een echte koper aan de andere kant van het kanaal is" .

De regering zei dat dit extra geld bovenop een investering van £ 100 miljoen in de industrie in de komende jaren kwam en bijna £ 200 miljoen aan de Schotse regering om verstoring tot een minimum te beperken.

Het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) zei dat het naast financiële steun ook samenwerkte met de industrie en de EU om documentatieproblemen aan te pakken.

"Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat goederen vlot naar de markt kunnen blijven stromen", zei een woordvoerder van de regering in een verklaring per e-mail.

Alleen al de visserij draagt ​​0.1% bij aan het Britse BBP als verwerking wordt meegerekend, maar voor kustgemeenschappen is het een reddingslijn en een traditionele manier van leven.

De Scotland Food & Drink Association zegt dat exporteurs meer dan 1 miljoen pond aan omzet per dag kunnen verliezen.

Velen in kustgemeenschappen stemden voor Brexit, maar zeiden dat ze deze impact niet hadden verwacht.

Allan Miller, eigenaar van AM Shellfish in Aberdeen, Schotland, zei dat zijn leveringen van levende bruine krab, kreeft en garnalen verdubbeld waren vanaf 24 uur. Dit betekende lagere prijzen en een deel van het product heeft het niet overleefd, zei hij.

'Je praat 48 uur tot 50 uur. Het is gek, 'zei hij.

Verder lezen

EU

De Commissie neemt verdere stappen om de openheid, kracht en veerkracht van het Europese economische en financiële systeem te bevorderen

gepubliceerd

on

 

De Europese Commissie heeft vandaag (19 januari) een nieuw strategie het stimuleren van de openheid, kracht en veerkracht van het economische en financiële systeem van de EU voor de komende jaren. Deze strategie is bedoeld om Europa beter in staat te stellen een leidende rol te spelen in het mondiale economische bestuur, terwijl de EU wordt beschermd tegen oneerlijke en misbruikpraktijken. Dit gaat hand in hand met het engagement van de EU voor een veerkrachtiger en open wereldeconomie, goed functionerende internationale financiële markten en het op regels gebaseerde multilaterale systeem. Deze strategie is in lijn met De ambitie van president von der Leyen voor een geopolitieke commissie en volgt de mededeling van de Commissie van mei 2020 Europa's moment: reparatie en voorbereiding op de volgende generatie.

Deze voorgestelde aanpak is gebaseerd op drie elkaar versterkende pijlers:

  1. Bevordering van een sterkere internationale rol van de euro door contact op te nemen met partners in derde landen om het gebruik ervan te bevorderen, de ontwikkeling van in euro luidende instrumenten en benchmarks te ondersteunen en haar status als internationale referentiemunt in de energie- en grondstoffensector te bevorderen, ook voor opkomende markten energiedragers zoals waterstof. De uitgifte van in euro luidende obligaties van hoge kwaliteit onder NextGenerationEU zal de komende jaren aanzienlijke diepte en liquiditeit toevoegen aan de kapitaalmarkten van de EU en zal deze, en de euro, aantrekkelijker maken voor beleggers. Het bevorderen van duurzame financiering is ook een kans om de financiële markten van de EU te ontwikkelen tot een mondiaal knooppunt voor 'groene financiering', waarbij de euro als standaardvaluta voor duurzame financiële producten wordt versterkt. In dit verband zal de Commissie zich inzetten om het gebruik van groene obligaties te bevorderen als instrument voor de financiering van energie-investeringen die nodig zijn om de energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. De Commissie zal 30% van de totale obligaties onder NextGenerationEU uitgeven in de vorm van groene obligaties. De Commissie zal ook zoeken naar mogelijkheden om de rol van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) uit te breiden om het resultaat op milieugebied te maximaliseren en om de handelsactiviteiten van het ETS in de EU te ondersteunen. Naast dit alles zal de Commissie ook steun blijven verlenen aan het werk van de Europese Centrale Bank (ECB) met betrekking tot een mogelijke invoering van een digitale euro, als aanvulling op contant geld.
  2. Verdere ontwikkeling van de financiële marktinfrastructuren van de EU en verbetering van hun veerkracht, onder meer ten aanzien van de extraterritoriale toepassing van sancties door derde landen. De Commissie zal, in samenwerking met de ECB en de Europese toezichthoudende autoriteiten (ESA's), overleggen met infrastructuurbedrijven op de financiële markten om een ​​grondige analyse uit te voeren van hun kwetsbaarheden met betrekking tot de onwettige extraterritoriale toepassing van unilaterale maatregelen door derde landen en actie ondernemen om dergelijke kwetsbaarheden aanpakken. De Commissie zal ook een werkgroep oprichten om mogelijke technische kwesties in verband met de overdracht van in euro luidende financiële contracten of andere EU-valuta's die buiten de EU zijn gecleard, aan in de EU gevestigde centrale tegenpartijen te beoordelen. Daarnaast zal de Commissie manieren onderzoeken om te zorgen voor een ononderbroken stroom van essentiële financiële diensten, waaronder betalingen, met EU-entiteiten of personen waarop de extraterritoriale toepassing van unilaterale sancties van derde landen betrekking heeft.
  3. Verder bevorderen van de uniforme uitvoering en handhaving van de eigen sancties van de EU. Dit jaar zal de Commissie een databank ontwikkelen - het Sanction Information Exchange Repository - om te zorgen voor effectieve rapportage en uitwisseling van informatie tussen de lidstaten en de Commissie over de uitvoering en handhaving van sancties. De Commissie zal met de lidstaten samenwerken om één contactpunt op te richten voor handhavings- en uitvoeringskwesties met een grensoverschrijdende dimensie. De Commissie zal er ook voor zorgen dat EU-middelen die aan derde landen en internationale organisaties worden verstrekt, niet in strijd met EU-sancties worden gebruikt. Gezien het belang van toezicht op de geharmoniseerde handhaving van EU-sancties, zal de Commissie een speciaal systeem opzetten dat het mogelijk maakt anoniem melding te maken van het ontwijken van sancties, met inbegrip van klokkenluiden.

De strategie van vandaag bouwt voort op de mededeling uit 2018 over de internationale rol van de euro, die sterk gericht was op het versterken en verdiepen van de economische en monetaire unie (EMU). Een veerkrachtige economische en monetaire unie vormt de kern van een stabiele munt. De strategie erkent ook het ongekende herstelplan 'Volgende generatie EU ' die de EU heeft aangenomen om de COVID-19-pandemie aan te pakken en om de economieën van Europa te helpen herstellen en de groene en digitale transformaties te omarmen.

Een economie die voor mensen werkt Uitvoerend vicepresident Valdis Dombrovskis zei: “De EU is een voorvechter van multilateralisme en is vastbesloten nauw samen te werken met haar partners. Tegelijkertijd moet de EU haar internationale positie in economisch en financieel opzicht versterken. In deze strategie worden de belangrijkste manieren uiteengezet om dit te doen, met name door het wereldwijde gebruik van de gemeenschappelijke munt van de EU, de euro, te stimuleren. Het kijkt ook naar manieren om de infrastructuur die ten grondslag ligt aan ons financiële systeem te versterken en om te streven naar mondiaal leiderschap op het gebied van groene en digitale financiën. Bij het vormgeven van een veerkrachtigere economie moet de EU zich ook beter verdedigen tegen oneerlijke en onwettige praktijken van elders. Wanneer deze zich voordoen, moeten we daadkrachtig en krachtig optreden, en daarom is de geloofwaardige handhaving van EU-sancties zo belangrijk. "

Mairead McGuinness, commissaris voor Kapitaalmarktenunie: “De economie en de financiële markt van de EU moeten aantrekkelijk blijven voor internationale investeerders. Aanzienlijke vooruitgang sinds de laatste wereldwijde financiële crisis heeft bijgedragen aan de verbetering van het institutionele en wetgevende kader van de EU. Bovendien zal het ambitieuze herstelplan van de EU naar aanleiding van de COVID-19-crisis de economie ondersteunen, innovatie bevorderen, investeringsmogelijkheden vergroten en het aanbod van in euro luidende obligaties van hoge kwaliteit vergroten. Om deze inspanningen voort te zetten - en rekening houdend met nieuwe geopolitieke uitdagingen - stellen we een aantal aanvullende maatregelen voor om de veerkracht van de EU-economie en haar financiële marktinfrastructuren te vergroten, de status van de euro als internationale referentiemunt te versterken en de implementatie en handhaving van EU-sancties. "

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: “Het versterken van de internationale rol van de euro kan onze economie en het financiële systeem beschermen tegen wisselkoersschokken, de afhankelijkheid van andere valuta verminderen en zorgen voor lagere transactie-, afdekkings- en financieringskosten voor EU-bedrijven. Met onze nieuwe langetermijnbegroting en NextGenerationEU beschikken we over de instrumenten om het herstel te ondersteunen en onze economieën te transformeren, waardoor we de euro nog aantrekkelijker maken voor wereldwijde investeerders. "

Commissaris voor Energie Kadri Simson zei: “Een sterke euro is belangrijk voor de energiesector. Op de energiemarkten van de EU is de rol van de euro de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Voor aardgascontracten hebben we het aandeel zien stijgen van 38% naar 64%. We moeten ervoor zorgen dat deze trend zich voortzet in opkomende markten, bijvoorbeeld voor waterstof, en ook in strategische markten voor hernieuwbare energiebronnen, waar de EU een wereldleider is. We willen ook de rol van de euro bij het financieren van duurzame investeringen versterken, met name als valuta voor groene obligaties. ”

Achtergrond

De mededeling van de Commissie van december 2018 over het versterken van de internationale rol van de euro heeft een aantal belangrijke maatregelen uiteengezet om de status van de euro te versterken. Die mededeling ging vergezeld van een Aanbeveling over de internationale rol van de euro in energie en gevolgd door vijf sectorale overleggen over de rol van de euro op de valutamarkten, in de energiesector, op de grondstoffenmarkten, in de handel in landbouwproducten en voedselproducten en in de transportsector.

Meer informatie

Mededeling van de Commissie

Mededeling van december 2018 `` Naar een sterkere internationale rol van de euro ''

Aanbeveling over de internationale rol van de euro in energie

Sectoraal overleg over de rol van de euro op de valutamarkten, in de energiesector, op de grondstoffenmarkten, in de handel in landbouwproducten en voedingsgrondstoffen en in de transportsector

Bijgewerkte blokkeringsstatuut ter ondersteuning van de nucleaire deal met Iran treedt in werking

Q & A

 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending