#EuropeanDevelopmentDays - Senegal's Macky Sall verdedigt zijn reputatie op het gebied van anti-corruptie en economische groei

| Juni 19, 2019

Voor de Senegalese president Macky Sall, deze week Europese Ontwikkelingsdagen top in Brussel heeft een dubbele kans geboden. Aan de ene kant heeft Sall een aantal van 's werelds krachtigste leiders ontmoet en versterkte samenwerkingsinspanningen op belangrijke ontwikkelingsdoelen. Anderzijds heeft hij de wereld kunnen herinneren aan zijn anticorruptiegegevens nadat een BBC-rapport beweerde dat zijn broer zichzelf verrijkte met belangrijke gascontracten, schrijft Louis Auge.

Sall is toegetreden 8,000-afgevaardigden uit 140-landen bij 'the Davos of Development', dat pretendeert ongelijkheid aan te pakken en 'een wereld te bouwen die niemand achterlaat'. Het evenement nastreeft het doel van de EU van steeds nauwere mondiale samenwerking op ontwikkelingsgebied en beschouwt een verscheidenheid aan innovatieve strategieën om de welvaartskloof te verkleinen.

Al geruime tijd om een ​​nauwere samenwerking gevraagd tussen Afrika en de EU, heeft Sall deze week enkele van de meest senior figuren van het blok kunnen ontmoeten, waaronder de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, evenals de koning en premier van België. De top stelde afgevaardigden in de gelegenheid cruciale sessies over cultuur, onderwijs en landbouw bij te wonen en een verscheidenheid aan relevante onderwerpen aan te pakken, zoals de duurzame herintegratie van migranten.

Toch heeft Sall ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om markeer zijn eigen record als President van Senegal, een toespraak voor afgevaardigden die de nadruk legt op de vooruitgang die zijn land heeft geboekt tijdens zijn zeven jaar aan de macht. Inderdaad, de huidige Senegalese regering heeft duwde verschillende belangrijke initiatieven om een ​​meer inclusieve samenleving op te bouwen, in navolging van de kernagenda van het evenement van deze week in Brussel.

Sall's aanpak wordt geleid door een blauwdruk genaamd Emerging Senegal, die ernaar streeft Senegal om te vormen tot een middeninkomensland door 2025 en is gebouwd op dezelfde inclusieve waarden als de Europese Ontwikkelingsdagen. Bij het nastreven van dit doel heeft de regering gelanceerd een universeel ziekteverzekeringsprogramma om de toegang tot zorg voor de armste huishoudens in Senegal te verbeteren, en miljoenen franken efficiënt heeft geïnvesteerd landbouwmethoden naar verbeteren niveaus van voeding. Een nieuwe stad wordt gebouwd om te verlichten congestie in de hoofdstad Dakar, geserveerd door a nieuwe spoorweg.

Tegelijkertijd heeft de regering een campagne gelanceerd om te voorkomen dat corrupte politici de publieke schatkist leegmaken voor hun eigen verrijking. Sall heeft een gemaakt gloednieuwe anticorruptie-instantie bijna zodra hij aantrad, en bestelde ambtenaren om hun bezittingen bekend te maken. Sindsdien zijn verschillende spraakmakende personen voor het gerecht gedaagd, met name Karim Wade, de zoon van Sall's voorganger Abdoulaye Wade, die werd gevonden illegaal verzameld een fortuin van $ 200 miljoen.

Deze reeks hervormingen heeft zijn vruchten afgeworpen: jaarlijks economisch de groei loopt op 6% per jaar (voorheen het was net 2%), terwijl het algemene armoedecijfer wel ligt aanzienlijk verbeterd en niveaus van malaria en chronische ondervoeding zijn drastisch gedaald. Net zo belangrijk is dat de graftcultuur die tijdens de Wade-jaren uitsterft, aanzienlijk is verdwenen. Senegal heeft geregistreerde consistente winst op Transparency International's Corruption Perceptions Index sinds 2012, en de NGO onlangs beschreven de land als "Een sterke regionale performer" voor zijn inspanningen om wanpraktijken te bestrijden.

De conferentie in Brussel komt op een veelbelovende tijd voor Sall, wiens regering aan het wankelen is geraakt door de beschuldigingen in een recent onderzoek van de BBC waarin de 2012-prijs van twee off-shore gasvergunningen centraal staat bij een bedrijf dat gerund wordt door de controversiële zakenman Frank Timis. De BBC beweert dat het bedrijf van Timis weinig relevante ervaring had om de prijs te rechtvaardigen, en gaat verder met te beweren dat zijn bedrijf betaalde Sall's broer $ 250,000, evenals een salaris en aandelenopties. Het rapport beweert ook dat BP, die vervolgens de rechten van Timis kocht, instemde met een reeks geheime royaltybetalingen ter waarde van $ 10 miljard.

De president en zijn broer weerspreken alle heftige overtredingen. Sall's supporters hebben erop gewezen dat hij niet eens aan het werk was op het moment dat het eerste contract met Timis werd getekend en dat hij de deal niet kon scheuren vanwege de angst voor rechtszaken. Toch ondanks deze verdediging, en de afwezigheid van enig bewijs dat de president van de deal heeft geprofiteerd, heeft het rapport verontwaardiging gewekt in Senegal, wiens mensen lang hebben geanticipeerd een bonanza van hun nieuw gevonden olie- en gasreserves.

Misschien niet verrassend, Sall's tegenstanders hebben gretig de vlammen opgestookt. Lawmaker Ousmane Sonko, geslagen door Sall bij de verkiezingen in februari, beschuldigde zijn rivaal van "hoogverraad" en drong er bij de bevolking op aan om te protesteren. Zonder twijfel zullen de tegenstanders van Sall beslag leggen op zijn bezoek aan Brussel en hem beschuldigen van grootsheid. Maar de stap van de president om de internationale gemeenschap te bereiken is perfect getimed: voor een land dat zichzelf probeert te positioneren als een betrouwbare partner voor buitenlandse investeringen, is de internationale reputatie van Sall van vitaal belang.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Afrika, Politiek

Reacties zijn gesloten.