Aziatische leiders ontmoeten elkaar in #Dushanbe voor de grote top

| Juni 13, 2019

De Dushanbe-top, die op juni 15th in de hoofdstad van Tadzjikistan zal worden gehouden, is een voortzetting van de inspanningen van de Conferentie over interactie- en vertrouwenwekkende maatregelen in Azië (CICA), waarvan de leden van 27 getallen zijn. De top zal delegaties op hoog niveau bijeenbrengen die naar verwachting een ambitieus document zullen aannemen, Dushanbe Declaration, dat alle kwesties van samenwerking binnen CICA zal behandelen.

De lidstaten bevestigen weliswaar hun inzet voor het VN-handvest, maar menen dat vrede en veiligheid in Azië alleen kunnen worden bereikt door dialoog en samenwerking die leiden tot een gemeenschappelijke, ondeelbare veiligheidszone in Azië, waar alle staten vreedzaam naast elkaar bestaan ​​en hun volkeren leven. vrede, vrijheid en welvaart.

Voorafgaand aan het hoofdevenement vindt op de 14th de top van de Shanghai Cooperation Organization plaats, waarbij ook de CICA-lidstaten zijn betrokken. Dit wordt de 5th-top van de staatshoofden van CICA, waarvan de organisatie wordt gecrediteerd door de eerste president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, die het initiatief in 1992 heeft aangekondigd.

"(Het aspect) waarop ik zou willen stilstaan ​​is het probleem van vrede en veiligheid op ons continent - Azië, of zelfs breder - Eurazië. We hebben het over het initiatief van de Republiek Kazachstan om de conferentie over interactie- en vertrouwenwekkende maatregelen in Azië te houden. Het idee om op het continent structuren van veiligheid en samenwerking in Azië te creëren in de stijl van dezelfde structuren in Europa is al lang in de lucht, maar heeft nog niet brede steun gekregen, "- Nursultan Nazarbayev, sprekend op de 47th-sessie van de Algemene Vergadering van de VN, oktober 1992.

Onder de afgevaardigden op de top zal zijn Excellentie Xi Jinping, president van de Volksrepubliek China, zijn die de situatie zal bespreken met betrekking tot de zich ontwikkelende handelsoorlog met de Verenigde Staten. De Chinese leider, die al in Dushanbe is, gisteren (juni 12th), onthulde zijn boek 'The Governance of China' waarin zijn politieke gedachten worden geschetst.

Kassym-Jomart Tokayev, de nieuw gekozen president van Kazachstan, zal spreken over de situatie in Afghanistan, waar op dit moment de vrees heerst over de herallocatie van islamitische staatsmilitanten uit Irak en Syrië. Hij herhaalt ook de oproep van Kazachstan om de EU, de VS, Rusland en China samen aan de onderhandelingstafel te plaatsen.

De Iraanse president Hassan Rouhani en Recep Tayyip Erdoğan uit Turkije zullen ook aanwezig zijn.

De hoofden van de delegaties zullen uiteenzetten wat hun respectieve benaderingen zijn om regionale en mondiale veiligheid te waarborgen, maar er zal ook aandacht worden besteed aan kwesties van strategische veiligheid en stabiliteit, kwesties betreffende het omgaan met verschillende uitdagingen en bedreigingen. Het Palestijnse leiderschap zal aanwezig zijn, en het is dus mogelijk dat de veelgeroemde "deal van de eeuw" van de Verenigde Staten ook zal worden besproken, samen met de situatie op het Koreaanse schiereiland.

Andere actuele en dringende kwesties op de agenda zijn de bestrijding van het witwassen van geld, cybercriminaliteit, informatietechnologie, energie-efficiëntie, infrastructuurontwikkeling, landbouw, MKB, gezondheid en onderwijs om de weerbaarheid van de staten te versterken.

Vanaf het begin is CICA gecrediteerd met het bieden van een forum waarin India en Pakistan in staat zijn om hun verschillen uit te drukken en te debatteren in een vriendelijke en neutrale omgeving. Sinds de laatste top is er toegenomen spanning en lucht- en grondconflicten tussen de twee nucleaire gewapende naties over Kashmir, wat gepaard ging met verlies van militaire en burgerlevens, en het is te hopen dat CICA een rol zal spelen in het verminderen van het risico van verdere conflicten. .

Naast de CICA-lidstaten waren 13-waarnemers, waaronder vertegenwoordigers van internationale organisaties - de Verenigde Naties, de Liga van Arabische Staten, de Internationale Organisatie voor Migratie, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Parlementaire Vergadering van Turks sprekende landen zullen deelnemen.

Hoewel CICA nog geen krachtige organisatie is die in staat is om alle opkomende problemen of bevroren conflicten tegelijk op te lossen, is het echter een effectief platform voor bemiddeling en samenwerking.

Veel Aziatische leiders begrijpen en erkennen de noodzaak om de activiteiten van CICA, die al succesvol heeft gefunctioneerd als een internationaal forum en dialoogplatform, te hervormen en om het nu om te vormen tot een organisatie die in staat zal zijn om te gaan met dringende intergouvernementele problemen, voornamelijk economische samenwerking en de oplossing van bestaande conflicten.

Dat wil zeggen dat voor wat de Aziatische tegenhanger van de OVSE zou moeten worden, er al een breed werkterrein is. Alle voorgaande werkzaamheden aan de ontwikkeling van de CICA geven aanleiding om het nieuwe project als realistisch en duurzaam te beschouwen.

Gezien de omvang en reikwijdte van dit project, dat staten omvat waarin ongeveer de helft van de wereldbevolking leeft, mogen we niet vergeten hoe dit proces begon.

Meer dan 650 internationale journalisten worden verwacht in Dushanbe om het evenement te dekken.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Kazachstan, Politiek

Reacties zijn gesloten.