Al Jazeera onder vuur om opnieuw #AntiSemitic content te promoten

| 20-2019-XNUMX

Al Jazeera is gedwongen een video te verwijderen waarin wordt beweerd dat joden "de holocaust hebben uitgebuit" en dat Israël de "grootste begunstigde" van de genocide was. De video, gepubliceerd door het online Arabische 'AJ +' kanaal, werd pas verwijderd nadat deze online werd ontvangen met verontwaardiging en afkeer schrijft Louis Auge.

De antisemitische inhoud suggereerde dat de toegang van de joodse gemeenschap tot "financiële middelen [en] media-instellingen" betekende dat het in staat was om een ​​"speciale aandacht" te vestigen op het lijden van de Joden en beweerde dat "de herstelbetalingen die Israël ontving waren onevenredig "na de Holocaust.

Al Jazeera heeft de video verwijderd en een beknopte verklaring uitgegeven waarin wordt beweerd dat de video 'de redactionele normen van het netwerk schond' maar geen sterkere veroordeling bood. Twee journalisten die betrokken waren bij de productie van de inhoud werden volgens het netwerk ook geschorst.

Veel commentatoren en online gebruikers hebben er snel op gewezen dat dit niet de eerste keer is dat het door de staat gerunde netwerk van Qatari antisemitische of extremistische inhoud heeft gepubliceerd. In plaats van eenmalig merkten ze op dat dit laatste incident slechts een nieuwe aflevering is van een langlopende reeks twijfelachtige en extremistische inhoud die wordt uitgezonden door het Arabische kanaal van Al Jazeera.

De woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nahshon, zei dat de video "het ergste soort verderfelijke kwaad" vertegenwoordigde en voegde eraan toe "Al Jazeera hersenspoelt jonge mensen in de Arabische wereld en bestendigt de haat tegen Israël en de Joden." Een woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, verwees naar Al Jazeera als een "aanzetten tot propagandamachine". Op Twitter hebben talloze gebruikers, waaronder de zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, Donald Trump Jr., riep op Facebook om AJ + te verbieden voor "openlijk publiceren van Holocaust Ontkenningsvideo's".

Sinds de verwijdering van de video is ook gebleken dat een van de journalisten die betrokken was bij de video, Marah Elwadia, had gepost antisemitische tweets zo vroeg als 2012. Een van deze tweets bevatte de hashtag "#fuckjews".

Deze onthulling heeft verder de ware "redactionele normen" van het kanaal ter discussie gesteld. Dat de video pas werd verwijderd nadat een bericht van sociale media aanleiding gaf tot nog meer speculatie over wat deze 'standaarden' precies inhouden.

Veel gebruikers uitten ook verbijstering over de manier waarop de video door redactionele lagen heen kon gaan zonder dat er ernstige bezorgdheid ontstond over de duidelijk antisemitische content die het bevatte.

Aan deze redactionele normen is eerder serieuze vragen gesteld. In 2009 was de Moslimbroederschap geestelijke Yusuf al-Qaradawi te zien op Al Jazeera die Hitler prees voor het plegen van de Holocaust. Dezelfde geestelijke bleek vorige week een inleiding te hebben geschreven voor een app, 'Euro Fatwa', met antisemitische taal en later verbannen door Google voor het overtreden van richtlijnen over haatzaaiende en aanstootgevende inhoud.

Meer recentelijk heeft het Engelse Al Jazeera-kanaal in 2017 getweet en vervolgens verwijderd, een antisemitische cartoon die een Joods plot beweerde om de klimaatverandering te ontkennen.

Het laatste incident komt in een tijd van toenemende bezorgdheid over nieuws-verkooppunten van de staat die in het Westen actief zijn. Het VK verboden Iran's Press TV over is van mening dat redactionele beslissingen genomen worden in Teheran in plaats van in Londen; en dat is het geweest gerapporteerd dat Press TV nu is 'afgesloten' op de platforms van Google, waaronder YouTube en Gmail.

UK Media regulator, Ofcom, ook bevestigd deze maand is het bezig met een onderzoek naar China Global Television Network (CGTN), het internationale nieuwskanaal van China Central Television (CCTV), waardoor het een vergelijkbaar lot kon zien als Press TV.

Het valt nog te bezien of dit laatste voorbeeld van antisemitisme dat door Al Jazeera publiekelijk wordt uitgezonden, aanleiding zal zijn tot onderzoeken en hernieuwde oproepen aan Britse en Europese leiders om actie te ondernemen tegen het kanaal.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Politiek, Godsdienst

Reacties zijn gesloten.