Buiten de schijnwerpers in de media, blijven extremistische milities in het westen van Libië de campagne van terreur en criminaliteit voortzetten, geholpen door buitenlandse mogendheden

| April 25, 2019

Een reeks hard-line en extremistische milities in het westen van Libië, gecentreerd rond de hoofdstad van Tripoli, blijven verantwoordelijk voor een escalatie van geweld en terreur in het hele land, en bedreigen ook de wijdere regio. Er zijn toenemende zorgen dat pogingen om het conflict tot een vreedzame oplossing te brengen worden ondermijnd door deze groepen, die een steeds lossere band hebben met de Regering van het Nationaal Akkoord.

De internationale aandacht voor Libië concentreerde zich recentelijk op de strijdkrachten van generaal Khalifa Haftar in het oosten, vooral gezien hun razendsnelle opmars naar de buitenwijken van Tripoli in de afgelopen weken. Er zijn echter problemen in de andere helft van het land, aangezien extremistische groeperingen hun greep op politie en veiligheidsapparatuur nog steeds aanscherpen tot een bruut effect.

Dat was het bijvoorbeeld gerapporteerd dat de Special Deterrent Forces, een van de grootste van deze milities, vier journalisten heeft ontvoerd die voor Reuters en Agence France Presse werkten, kennelijk als reactie op kritische artikelen die ze publiceerden over hun betrokkenheid bij mensenhandel. Elders heeft de Jamestown Foundation beschreven de gevangenissen deze groep loopt als verwant aan 'holen van marteling'.

Veel van deze gewelddadige milities hebben hun wortels in de handel in migrantenhandel. Een sleutelfiguur in dit opzicht, Ahmed al-Dabbashi, beter bekend als 'Al Ammu' (de oom), is onderhevig aan zowel sancties van de Verenigde Naties als die van het Amerikaanse ministerie van Financiën, nadat hij beschuldigd werd van het illegaal transporteren van duizenden migranten per week over de Middellandse Zee naar Italië, boten naar overcapaciteit proppen, vaak resulterend in talloze doden door verdrinking. Hij wordt nu verondersteld een sleutelfiguur te zijn onder deze criminele militie-kliek.

Steeds vaker hebben deze groepen aanhangers gevonden, in termen van financiering, middelen en wapenleveranties, zowel in Qatar als in Turkije. Vaak worden deze wapens rechtstreeks aan de milities geleverd, die de regering van het nationale akkoord omzeilen en ondermijnen. schattingen plaats de totale waarde van Qatari-wapens die worden verstrekt aan islamitische hardlines in Libië voor ongeveer € 750m tussen 2011 en 2017.

Qatar is eerder onder vuur genomen omdat het miljarden dollars naar extremistische en terroristische organisaties in het Midden-Oosten en daarbuiten zou channelen. In april van vorig jaar, BBC News gerapporteerd dat het land naar verluidt meer dan $ 1bn losgeld betaalde voor leden van een koninklijke jachtpartij die in Irak werd ontvoerd. Er werd geloofd dat veel van dit geld in handen kwam van de extremisten Kataib Hezbollah. Deze laatste bewegingen in Libië suggereren dat hun neiging om financiële islamisten te financieren blijft bestaan.

Europese regeringen kijken terecht met bezorgdheid naar het vooruitzicht van Libische islamitische extremisten die hun regerende invloed vergroten en hun militaire spieren op de drempel van het continent buigen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Libië, Politiek

Reacties zijn gesloten.