'Diefstal van de eeuw' in #oldova: Miljard werd gestolen door #Filat en #Platon

Waarschijnlijk is er geen persoon in Europa die niet zou hebben gehoord van de "diefstal van de eeuw" in Moldavië. Van het banksysteem van dit kleine post-Sovjet-land, pijnlijk ervaren een keuze tussen het Westen en het Oosten, werden bijna een miljard Amerikaanse dollars gestolen. Onder de slachtoffers bevond zich de systeemvormende bank 'Banca de economii', die de staat failliet verklaarde.

Wie is er schuldig?

Tot nu toe had de Europese samenleving een sterke mening over de organisatoren en begunstigden van deze gedurfde diefstal. Het was deels gebaseerd op de beoordelingen van de Moldavische oppositie, en deels op de bevindingen van het eerste rapport van het detectivebedrijf Kroll, dat de Nationale Bank van Moldavië had ingehuurd om te zoeken naar het gestolen geld. Volgens deze opvatting is Ilan Shor, een jonge zakenman en politicus die alle drie de bij de geldopname-regeling betrokken banken controleerde, de belangrijkste schuldige van "de diefstal van de eeuw".

Het lijkt erop dat alles eenvoudig is! Hij controleerde de bank, trok het geld terug en verborg ze en is nu bezig met politiek, bouwt een echte Europese stad vanuit een verwoest provinciaal centrum, is betrokken bij liefdadigheid, helpt ouderen en kinderen en bereidt zich voor op verkiezingen om immuniteit te krijgen. Maar deze elementaire logica faalt op een bepaald moment. Elke verstandige persoon heeft het recht zichzelf een vraag te stellen: hij heeft het geld gestolen, heeft het teruggetrokken, maar waarom bleef hij? Waarom is niet weggelopen, is niet weggegaan, heeft het zich niet verborgen gehouden voor gerechtigheid? Met een Israëlisch staatsburgerschap en een miljard dollar kon Ilan Shor overal ter wereld perfect worden gesettled. Waaronder Europa, bekend als zeer loyaal aan zeer rijke mensen.

Hij kon Moldavië verlaten met behulp van zijn eigen vliegtuig, dat hij al lang vóór de bankdiefstal had. Of via Transnistria, dat niet onder controle staat van Chisinau. Niettemin bleef hij in Moldavië, waar hij dagelijks werd belemmerd door politici en publicaties van de oppositie, waar hij gedwongen werd zittingen bij te wonen, om de publieke opinie te overwinnen die tegen hem was. Shor zelf verklaart dat hij Moldavië niet verlaat, omdat hij van het land houdt, omdat hij niet schuldig is en van plan is zijn onschuld te bewijzen. Zelfs als we patriottisme afdoen, als een irrationeel motief, verdienen de verklaringen van Shor over zijn eigen onschuld, zelfs als ze cynisch en schaamteloos lijken voor iemand, de aandacht. Om de eenvoudige reden dat een andere verklaring waarom Shor vandaag niet op een eiland in de Indische Oceaan zonnebaadt, maar wegen herstelt en verlichtingssystemen bouwt in de kleine Moldavische stad Orhei.

In Moldavië, met zijn verwarde geschiedenis, complexe huidige en onzekere toekomst, is veel niet helemaal wat het lijkt op het eerste gezicht.

'Ideale verdachte'

Een miljonair, een succesvolle ondernemer, jong, gelukkig getrouwd met een Russische popdiva, de succesvolle burgemeester van Orhei, de leider van een partij met een parlementaire rating, naast al deze - een jood door nationaliteit - Ilan Shor is de "ideale verdachte" . Zelfs te ideaal. In talloze beschuldigingen tegen Shor voor het stelen van de miljard, gevormd door de Moldavische 'pro-Europese' partijen onder leiding van Maia Sandu en Andrei Nastase, is het moeilijk om de grens te zien tussen politieke strijd en regelrechte xenofobie.

In de tussentijd ontbreken er verschillende belangrijke punten in dit spervuur ​​van beschuldigingen. Bijvoorbeeld: Ilan Shor heeft zich vrijwillig overgegeven aan de autoriteiten en zijn getuigenis liet toe om grootschalige corruptie in de Moldavische regering aan het licht te brengen. En inderdaad: alleen de geïnteresseerde medeplichtigheid van hooggeplaatste regeringsfunctionarissen kan worden verklaard door het feit dat miljoenen dollars werden teruggetrokken van banken voor de Nationale Bank van Moldavië in een onbekende richting, en niemand bewoog, geen van hen deed dat niet sla alarm.

De overdracht van de staatsbank "Banca de Economii" aan particuliere investeerders was het initiatief van de regering. Voor twee decennia van diefstal, was de bank verwoest, lang het punt van geen terugkeer voorbijgegaan. Ilan Shor beweert dat het toenmalige hoofd van de regering, Vlad Filat, hem dwong te investeren in een "dode" bank, met behulp van stok- en worteltactieken - bedreigend met zakelijke vervolging en tegelijkertijd beloofde het aanzienlijk uit te breiden door andere staatsactiva te beheren . En dit wordt gemakkelijk geloofd, gezien de specifieke relaties die zich ontwikkelen tussen overheid en bedrijfsleven in zulke kleine post-Sovjetstaten als de Republiek Moldavië. Alles sloot af zoals gepland: geld werd teruggetrokken van de bank, die - op doorreis via de bedrijven van Shor - verhuisde naar de rekeningen van bedrijven dicht bij Filat en zijn zakenpartner, een schandalig zakenman, een directe deelnemer aan het internationale witwasregime van Landromat, Platon . En de Moldavische samenleving, justitie en westerse publieke opinie kregen de "ideale verdachte" in de persoon van Ilan Shor.

Een stilte van een miljard dollar

Waarom zijn die vertegenwoordigers van de pro-Europese oppositie en de gelieerde pers daarover zwijgzaam, die dagelijks, zowel in Moldavië als in Europa, het onderwerp van de gestolen miljard noemen? Alles is heel eenvoudig. De leider van de PAS-partij, Maia Sandu, was lid van het regerings- en partijsteam van Filat, die vandaag zijn vonnis uitzit. Als lid van de regering stemde ze voor de toewijzing van enkele miljarden lei uit het reservefonds van de Nationale Bank voor de 'redding' van de beroofde banken. Haar agressiviteit tegenover Shor wordt meer waarschijnlijk verklaard door haar verlangen om zichzelf van verantwoordelijkheid af te werpen in plaats van de waarheid te achterhalen.

De leider van een andere oppositiepartij, het "DA" -patform, Andrei Nastase, was de persoonlijke advocaat voor twee Moldavische zakenlieden Victor en Viorel Topa, die zich tegenwoordig verbergen voor de Moldavische gerechtigheid in Duitsland. Viorel Topa, aan het begin van de 1990s en 2000 was lid van de raad van bestuur van Banca de Economii, toen fondsen actief werden teruggetrokken onder het mom van leningen die nooit naar de bank teruggingen. Een van deze leningen, Victor Topa, probeerde te gebruiken voor de privatisering van de staatsluchtvaartmaatschappij Air-Moldova (deze transactie werd vervolgens geannuleerd als illegaal). Er bestaat een sterke verdenking tegen Andrei Nastase dat hij nog steeds door de ondernemers Topa wordt gefinancierd. Ze bezitten ook het Moldavische tv-kanaal "Jurnal TV", waardoor Ilan Shor het hoofddoelwit van hun aanvallen was.

Ook interessant is het verhaal van de betrokkenheid van het Kroll-detectiveagentschap bij het onderzoek. Dit gebeurde ook met het indienen van Filat. In de lange geschiedenis van "Kroll" zijn er veel afleveringen wanneer de resultaten van het onderzoek rechtstreeks naar de concurrenten of de politieke tegenstanders van de klant wezen. Over het onvoldoende grondig uitgevoerde onderzoek van Kroll sprak hij zich uit, in het bijzonder, de QC James Ramsden, een professional met een onberispelijke reputatie, ingehuurd door Ilan Shor om zijn belangen te vertegenwoordigen in de Londense rechtbank. Op zijn persconferentie in Chisinau, vestigde Ramsden de aandacht van het publiek op het feit dat Kroll-bedrijf opzettelijk focust in zijn rapporten over een persoon, Ilan Shor, die zijn bevindingen baseert op één bron, namelijk de klant van het onderzoek: het nationale Bank of Moldova. De koninklijke advocaat herinnerde eraan dat het de NBM was die de nationale toezichthouder in de banksector was, en het was onder zijn beheer toen Banca de Economii failliet werd.

Bovendien huurde James Ramsden een onderzoeksbureau, Quintel Intelligence, in om dit te onderzoeken, en concludeerde in zijn rapport: "Het bewijs toont aan dat Filat en Platon de echte boosdoeners zijn van bankendiefstal". De stilte van de oppositie en hun beschermheren in het Europees Parlement over dit onderwerp wordt dus absoluut duidelijk.

Russisch spoor

De diefstal van de miljard is natuurlijk een vreselijke klap voor de economie en het sociale systeem van zo'n arm land als Moldavië. Het is belangrijk om de vraag te begrijpen - was het een banale diefstal met als doel verrijking? Enige tijd geleden verscheen een verslag van de onthullingen van Veaceslav Platon, gemaakt op een mobiele telefoon, die nu gevangen zit op sociale netwerken. Niet wetende dat hij wordt opgenomen, sprak hij eerlijk gezegd in verband met de "diefstal van de eeuw" die hij van plan was om het economische systeem van Moldavië "te blokkeren". En dit is niet alleen maar een eenvoudige diefstal.

Het schandaal brak uit in 2014, aan de vooravond van de volgende parlementsverkiezingen in Moldavië. De Russische Federatie heeft haar interesse in het veranderen van de pro-Europese macht naar een meer loyaal regime niet verborgen gehouden. Veaceslav Platon wordt al jarenlang verdacht van banden met de FSB. We herinneren eraan: het waren Platon, zijn banken en rechters die de belangrijkste schakel vormden in het Moldavische deel van het Landromat-plan voor het witwassen en pompen van Russische miljarden. Platon kende het banksysteem van Moldavië goed van binnenuit, gebruikte af en toe het BEM-geld en was in vriendschappelijke en zakelijke relaties met de corrupte premier Vlad Filat. Op zijn handen lagen alle kaarten voor een geslaagde coup. De ineenstorting van het banksysteem moest onrust onder de bevolking veroorzaken, op de golf waarvan pro-Russische politieke krachten goed aan de macht konden komen. Voor een deel werkte dit plan. Trouwens, het was toen dat de Russische Federatie Ilan Shor verklaarde, die zich actief verzette tegen het faillissement van Banca de Economii, persona non grata.

Dit jaar vond deze versie, die eigenlijk werd erkend door een van de organisatoren van het banksysteem instorten, Veaceslav Platon, een vrij onverwachte bevestiging van twee mensen buiten de Republiek Moldavië. Een van hen is Mihail Gofman, die in de VS woont en voormalig plaatsvervangend hoofd is van de anti-witwasdienst van het Nationaal Centrum voor de Bestrijding van Corruptie en Economische Misdaden. Lange tijd was hij de belangrijkste nieuwsmaker van de oppositie in het geval van bankendiefstal, en zijn vertrek uit Moldavië werd door de oppositiepers geïnterpreteerd als een ontsnapping aan het heersende regime in het land. Hij gaf een sensationeel interview aan het journalistieke onderzoeksbureau "Zeppelin".

Gofman, rechtstreeks verband Landromat, het geval van het witwassen van honderden miljoenen dollars uit Rusland, de zogenaamde "diefstal van de miljard" in Moldavië. Volgens hem werden in beide schandalige gevallen dezelfde fantasiefirma's van de gevangengenomen Veaceslav Platon gebruikt. Platon en de criminele regelingen voor de terugtrekking en het witwassen van geld gecreëerd door hem, volgens Gofman, werden gedekt door hoge overheidsfunctionarissen. In het bijzonder, de ex-premier Vlad Filat, die ook een gevangenisstraf uitzit voor corruptie. Gofman merkte op dat de rol van Ilan Shor, die ten tijde van de bankdiefstal diende als voorzitter van de raad van bestuur van BEM, een dochteronderneming was. "Shor volgde instructies," benadrukte Gofman.

Mihail Gofman wees ook op de politieke achtergrond van het bankschandaal. Hij maakte duidelijk dat BEM in het centrum stond van een internationale samenzwering, met als doel het bankwezen in Moldavië in te laten zakken om sociale onrust in het land te veroorzaken. Het resultaat van deze multi-pass-operatie, volgens het plan, was een verandering van politiek regime in de Republiek Moldavië.

De positie van Mihail Gofman werd gesteund door een andere recente favoriet van de juiste Moldavische oppositie - Serghei Sagaidac, die nu ook in het buitenland is gevestigd, het voormalige hoofd van Banca Sociala, een van de drie banken waarvan de miljard werd ingetrokken. "Filat moet worden berecht voor het verraad van het moederland. Hij werd gecontroleerd door de Russische speciale diensten. Wie introduceerde Platon tegen Moldavische politiek? Urechean met Filat. Natuurlijk doet de waarheid pijn. Maar de verraders van het moederland moeten antwoorden op hun daden. Mihail Gofman, moed voor moed! Ga door, omdat anderen niet weten wat de eed van een officier is "- schreef Sagaidac op zijn pagina op sociale netwerken.

In het licht van deze nieuw ontdekte omstandigheden, lijkt het vreemd dat de Moldavische pro-Europese oppositie blijft aandringen op de exclusieve schuld van Ilan Shor bij het stelen van de miljard. Tegenwoordig heeft elke burger van Moldavië en de EU het recht om een ​​vraag te stellen: is dit een poging om de publieke opinie af te leiden van de ware plegers van deze misdaad en - het belangrijkste - van degenen die achter hen stonden?

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Moldavië, Politiek

Reacties zijn gesloten.