Verbind je met ons

Voorpagina

Europa moet stappen ondernemen om een ​​einde te maken aan het lijden in #Jemen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft daar onlangs mee ingestemd zorgen voor een extra € 90 miljoen aan humanitaire hulp aan Jemen. Het belegerde Arabische land kampt met een burgeroorlog tussen Houthi-rebellen en een door Saoedi-Arabië geleide coalitie, de ernstigste hongercrisis ter wereld en een cholera-uitbraak die meer dan een miljoen mensen heeft besmet.

Hoewel de hulp hard nodig is, zal het lijden van Jemen slechts tijdelijk worden verlicht. De sneeuwbalgebeurtenissen van de afgelopen maand hebben onderstreept hoe noodzakelijk het is dat de internationale gemeenschap aandringt op een einde aan de gevechten. Gezien het grillige buitenlandse beleid van Trump en de waarschijnlijkheid Omdat Rusland de crisis zou manipuleren om zijn eigen doeleinden te bereiken, is het aan Europa om een ​​leidende rol op zich te nemen bij het aandringen op een oplossing voor de bloedige strijd. Ingrijpen om te voorkomen dat Jemen verder in een tragedie terechtkomt, is de morele plicht van Europa – maar het biedt het blok ook een kans om zijn “steeds nauwere unie” te bevorderen door samen te werken aan een gemeenschappelijk buitenlands beleid.

Jaren van onrust

De crisis in Jemen escaleert al maanden gestaag, maar een bijzonder pijnlijk vlampunt kwam in augustus, toen een luchtaanval van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie een Jemenitische schoolbus trof, waarbij 51 mensen omkwamen, waaronder 40 kinderen. De staking werd uitgevoerd met een van Amerikaanse makelij bom, heeft zeker de publieke opinie geraakt, maar was verre van een op zichzelf staand incident. Alleen al in juni, de coalitie uitgevoerd 258 luchtaanvallen in hun poging om de Houthi tot onderwerping te bombarderen. Volgens de VN is 16,000 Er zijn burgers omgekomen in de burgeroorlog in Jemen, waarvan het merendeel door luchtaanvallen.

Waarschijnlijk nog verwoestender was de hongersnood van catastrofale proporties. De coalitie heeft strategische blokkades en importbeperkingen opgelegd, terwijl de luchtaanvallen de aanvoerlijnen van voedsel, drinkwater en medicijnen hebben verstoord, wat betekent dat 8 miljoen Jemenieten zijn momenteel afhankelijk van noodvoedselhulp om te overleven. Door de economische ineenstorting is de Jemenitische munt het afgelopen jaar de helft van zijn waarde kwijtgeraakt, waardoor de prijzen van voedsel en andere levensbehoeften omhoog zijn geschoten.

Kritiek opbouwen

advertentie

Toch hebben recente gebeurtenissen de crisis onder de mondiale aandacht gebracht. Hoewel de toekomstige leider van Saoedi-Arabië, kroonprins Mohammed bin Salman, zijn autoritaire neigingen niet erg goed verborgen heeft gehouden hechtenis van prominente critici in het Riyad Ritz Carlton komt voor de geest – de moord van de dissidente journalist Khashoggi in Istanbul gaf aan dat bin Salman elke pretentie heeft opgegeven om een ​​moderne, democratische samenleving te leiden. In plaats daarvan verhoogde het de druk op Saoedi-Arabië om er een einde aan te maken scherp blokkade van Qatar en zijn betrokkenheid in Jemen.

Om de commotie nog groter te maken, publiceerde de New York Times een aangrijpend bericht foto van het zevenjarige Jemenitische meisje Amal Hussein, enkele dagen voordat ze stierf aan ondervoeding. Net als het beeld van Alan Kurdi, de Syrische jongen die in 7 in de Middellandse Zee verdronk, gaf het tragische beeld een menselijk gezicht aan de onrust in Jemen, wat aanleiding gaf tot een emotionele mondiale reactie en een wijdverbreide roep om een ​​oplossing.

Terwijl de gevechten voortduren uitbarsten en het blokkeren van cruciale hulpgoederen roept de internationale gemeenschap op om vast te stellen dat het staakt-het-vuren zich heeft vermenigvuldigd petitie een beroep doen op de Britse regering om de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië onmiddellijk stop te zetten en te zeggen dat “dit onze oorlog, onze wapens en onze verantwoordelijkheid is”.

Matige reactie van de internationale gemeenschap

Hoewel de regering van Theresa May geen blijk heeft gegeven van gehoor aan deze eis, heeft minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt op zijn minst een voorstel gesteund. Resolutie van de VN-Veiligheidsraad om ervoor te zorgen dat “een staakt-het-vuren, als het zover is, volledig wordt uitgevoerd.” De EU heeft dat gehad al gebeld voor een wapenembargo tegen Riyadh om de impasse te doorbreken.

Een week geleden bood de Amerikaanse president Donald Trump zelfs zeldzaam aan kritiek van de rol van Saoedi-Arabië in de oorlog in Jemen, hoewel critici suggereerden dat hij het punt totaal gemist had door zich te concentreren op de bewering dat de Saoedi's niet begrepen hoe ze op de juiste manier Amerikaanse wapens moesten gebruiken. De interventie van Trump, hoe gekwalificeerd ook, wekte de hoop dat de VS hun relatie met Saoedi-Arabië zouden kunnen gebruiken om een ​​‘keerpunt’ in het Jemenitische conflict te markeren – hoop die alleen maar verder werd aangewakkerd door de Amerikaanse regering. beslissing te stoppen met het verlenen van bijtanksteun vanuit de lucht aan Riyadh.

Analisten waarschuwden echter snel dat, vergeleken met de talloze andere manieren waarop Washington de Saoedi’s militair blijft steunen, dit besluit neerkomt op een klap op de pols, en dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Trump ooit een volledige aanklacht zou tolereren. zijn Saoedische bondgenoten.

Europa's kans om op het bord te stappen

Het is daarom aan Europa, de op één na grootste leverancier van wapens aan Saoedi-Arabië, om deze stap te zetten. Landen in het hele blok hebben al stappen in de goede richting gezet: Zweden heeft dat aangeboden vredesbesprekingen organiseren tussen de door Saoedi-Arabië geleide coalitie en de Houthi-rebellen, terwijl de Duitse bondskanselier Angela Merkel verdere wapenverkopen aan Saoedi-Arabië en Frankrijk heeft geblokkeerd Minister van Defensie Florence Parly heeft erop aangedrongen dat het land via de VN 'meedogenloze druk' uitoefent voor een politieke regeling.

Analisten zijn bezorgd dat dit gesprek niet tot stevige actie zal leiden. Als een commentator zei het onlangsblinkt de EU uit in het “betreuren” van wreedheden, maar is zij historisch gezien minder succesvol geweest in het uitroeien ervan. Gezien de geschiedenis van nietsdoen in Brussel en de diepgewortelde banden met Saoedi-Arabië is de EU van het koninkrijk grootste handelspartner – het cynisme is gemakkelijk te begrijpen.

De crisis in Jemen zou echter een kans kunnen zijn voor het Europese blok om het ongelijk van nee-zeggers te bewijzen door een gemeenschappelijk standpunt in te nemen. In zijn Staat van de Unie toespraak in september 2018 verklaarde Jean-Claude Juncker dat “de geopolitieke situatie dit Europa’s uur maakt… Europa moet een meer soevereine speler worden in de internationale betrekkingen”. De Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen was het daarmee eens: ruzie dat Europa het spook van het nationalisme alleen kan verslaan door een gemeenschappelijke reeks strategische belangen op het wereldtoneel te verdedigen. Het vechten voor de vrede en de eerbiediging van de grondrechten in Jemen is precies het soort zaak dat een “mondiaal Europa” zou moeten verdedigen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending