Verbind je met ons

Brexit

#Brexit – 'Zeven dagen is lang in de politiek'

DELEN:

gepubliceerd

on

Het is niet alleen de Britse premier Theresa May die momenteel op de rand van een afgrond staat – dat geldt ook voor haar impopulaire ontwerp-Brexit-akkoord. May is er, na een golf van dramatische aftredens vorige week, in geslaagd haar steun de afgelopen dagen te versterken, met name door aartscriticus Michael Gove in het kabinet te houden. schrijft Martin Banks.

Maar ze wordt nog steeds geconfronteerd met een zware strijd om het ontwerp-terugtrekkingsakkoord door het Britse parlement te krijgen. En als ze er niet in slaagt voldoende parlementsleden voor zich te winnen tussen nu en de stemming in het Lagerhuis – waarschijnlijk in december – zou het hele Brexit-drama opnieuw in een vrije val kunnen belanden.

Ten eerste, na een werkelijk tumultueuze paar dagen in Westminster, waarvan de meeste experts graag toegeven dat ze ze nog nooit eerder hebben gezien, zou een korte samenvatting nuttig kunnen zijn.

Hoewel het een eeuwigheid lijkt, is het nog maar een week geleden dat mevrouw May de steun van haar kabinet – of blijkbaar – kreeg voor het ontwerpdeal dat de weg vrijmaakt voor het Verenigd Koninkrijk om volgend jaar maart de EU te verlaten. Dat leidde echter tot een mini-opstand, met name in de vorm van het aftreden van Dominic Raab, die als Brexit-secretaris ironisch genoeg grote delen van de deal met zijn EU-collega’s had onderhandeld.

But not only does the agreement have to pass muster within Mrs May’s cabinet, it also needs to be approved by Parliament and, currently with the DUP and Labour among those saying they will vote against it, the odds seem stacked against that happening.

De zogenaamde Ierse backstop-kwestie blijft, net als voorheen, het grote obstakel.

advertentie

Groot-Brittannië heeft nu zijn derde Brexit-secretaris, zij het met veel beperktere bevoegdheden, nu May heeft besloten de directe controle over de zaken over te nemen.

De komende dagen zullen bijzonder fascinerend zijn om te zien of degenen die tegen het ontwerp zijn, waartoe ook Gove behoort, genoeg collega's kunnen bijeenbrengen om brieven te schrijven waarmee ze een motie van wantrouwen tegen de premier kunnen afdwingen.

Minstens 15% van de Tory-parlementsleden moet brieven schrijven om een ​​stemming af te dwingen.

Even if that happens and these is a no confidence vote, do not put it past this apparently inscrutable and undoubtedly redoubtable PM to see off yet another challenge to her positon.  She has now done it so often that she’s rightly earned the nickname of the ‘Teflon PM’ (nothing sticks).

Over een paar dagen ligt de volgende grote datum in het verschiet – de speciaal bijeengeroepen EU-top op zondag 25 november – waar de EU-leiders de deal zouden moeten ondertekenen.

Wat de EU betreft, zoals de laatste tijd vaak is herhaald door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, is de deal die nu door May en haar aanhangers (ja, er zijn er een paar) wordt verkondigd het beste dat Groot-Brittannië kan verwachten.

De boodschap van de afgelopen dagen is luid en duidelijk: Take it or leave it.

En er is natuurlijk het probleem. Als het Lagerhuis besluit ‘het te verlaten’ – tegen het ontwerp te stemmen – wat gebeurt er dan?

Het zou mevrouw May vrijwel zeker voor een nieuwe uitdaging op leiderschapsgebied plaatsen en het spook van een tweede referendum doen rijzen, iets wat zij voortdurend heeft uitgesloten.

Het vergroot ook de waarschijnlijkheid van een no deal-Brexit, iets dat de 3.5 miljoen EU-burgers in Groot-Brittannië en de 1.5 miljoen Britten in Europa, wier juridische status, en daarmee hun toekomst, in gevaar zou kunnen brengen, zorgen zal baren.

Tony Blair, de voormalige Britse premier, heeft gezegd dat een tweede referendum, de zogenaamde People's Vote, de enige uitweg is uit de huidige impasse.

De voormalige Britse minister van Europa onder Tony Blair, Denis MacShane, gelooft dat May “haar eigen nachtmerrie heeft gecreëerd”, en voegt eraan toe: “Ze weigerde na juni 2016 om de natie samen te brengen, maar bleef harde Brexit-slogans herhalen. Als gevolg hiervan waren te veel Tory-parlementsleden van mening dat het niet nodig was om een ​​verdeeld Groot-Brittannië te verenigen rond een verstandig pragmatisch compromis. Nu heeft ze steun nodig voor een dergelijk compromis, gebaseerd op het feit dat Groot-Brittannië de EU in politiek opzicht verlaat, maar in economisch opzicht deel blijft uitmaken van de EU. Ze heeft de steun van te veel parlementsleden verloren.”

Elders heeft een groep Europarlementariërs nu een brief geschreven naar hun collega's in het Europees Parlement met het verzoek hun steun te verlenen aan de oproepen tot verlenging van de Brexit-gesprekken.

De veertien leden van het Europees Parlement, afkomstig uit verschillende fracties in het parlement, zeggen dat het kopen van meer tijd nodig is om zowel de EU als Groot-Brittannië de tijd te geven een bevredigende oplossing te vinden.

Enkele van de felste critici op het ontwerpdeal zijn afkomstig uit de Tory-partij van mevrouw May zelf.

Charles Tannock, a senior Tory MEP, is unimpressed with the current situation and told this website: “If I were to look into a crystal ball the meaningful vote in late December or early January 2019 in the House of Commons may well result in a defeat of the Government’s withdrawal agreement, creating a constitutional crisis as Labour will whip its MPs strongly to vote against it.”

The ECR member said: “In the event of a no deal outcome Labour will push for a general election and a vote of no confidence, which is very unlikely to succeed but there is a bigger chance of a people’s vote or (second referendum) being agreed.”

Ondertussen kijken Europa en Brussel met een mengeling van verbijstering en verdriet naar de politieke chaos in Groot-Brittannië. Het is tenslotte Groot-Brittannië, en niet het toekomstige 27-blok, dat heeft gestemd om de EU-club na veertig jaar lidmaatschap te verlaten. Mensen als Tusk, Michel Barnier en Jean-Claude Juncker zouden nog steeds heel graag willen dat Groot-Brittannië, een belangrijke economische en militaire macht, zou blijven bestaan.

European council president Donald Tusk says preparations have been made for a no-deal scenario but this is “an outcome which we hope never to see”.

Ja, we hebben het al eerder gehoord, maar de meesten zijn het erover eens dat het Brexit-drama echt het cruciale punt heeft bereikt. Het was Harold Wilson die ooit zei dat zeven dagen lang is in de politiek, en ik vermoed dat we nu precies gaan zien wat de voormalige Labour-premier bedoelde.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending