Verbind je met ons

EU

Vluchtelingencrisis: huidige en toekomstige militaire operaties van de EU in de Middellandse Zee

DELEN:

gepubliceerd

on

20150922PHT94269_originalAfter gathering intelligence and setting up the structure, the operation will now focus on arresting traffickers and disabling smugglers vessel. © European Union 2015 – Frontex

De militaire operatie van de EU tegen mensensmokkelaars in het Middellandse Zeegebied staat op het punt de volgende fase in te gaan. Na het verzamelen van inlichtingen en het opzetten van de structuur, zal de operatie zich nu richten op het arresteren van mensenhandelaars en het uitschakelen van smokkelaarsvaartuigen. De details van de operatie werden door de leden van het Europees Parlement besproken tijdens een bijeenkomst van de subcommissie veiligheid en defensie op 22 september.

Directeur-generaal van de Militaire Staf van de EU, luitenant-generaal Wolfgang Wosolsobe, presenteerde de stand van zaken van de militaire missies en operaties van de EU, waaronder trainingsmissies, de antipiraterijoperatie voor de Somalische kust en de operatie in de Middellandse Zee om mensensmokkel aan te pakken.

Deze operatie, die in juni werd gelanceerd, richt zich op het verzamelen van inlichtingen, maar kan later worden uitgebreid met het arresteren van mensenhandelaars en het uitschakelen van smokkelschepen in de EU- en internationale wateren.

At the hearing, Michael Gahler (EPP, Germany)  asked what would happen if traffickers were found on “suspicious” ships. Would these ships then be confiscated and sunk to avoid them being used to transport refugees? Answering to Gahler, Wosolsobe said the idea was to put smuggler vessels out of use, but not necessarily destroy them. They could be brought back to European shores.

Eugen Freund (S&D, Oostenrijk): “Ik ben een beetje sceptisch over de uitdrukking die u gebruikte: 'We gaan de diepere oorzaken van het migratieprobleem aanpakken'. Ik geloof niet dat het smokkelen van mensen die uit Afrika vluchten, tot de oorzaken van het probleem behoort. De wortels van het probleem liggen waar deze mensen vandaan komen en waarom ze hun eigen land verlaten. “

Anna Elżbieta Fotyga (ECR, Polen), voorzitter van de subcommissie veiligheid en defensie, zei dat de Middellandse Zeeroute “ongelooflijk duur” was voor vluchtelingen: “Het is echt noodzakelijk om effectieve operaties te starten.” Ze voegde eraan toe: “We hebben enorme problemen hier in Europa, maar we hebben ook de verantwoordelijkheid om echte problemen in Afrika aan te pakken.”

advertentie

“We zijn natuurlijk in de handen van de lidstaten over hoe ver ze willen gaan in de bredere inspanning en vooral in de militaire inspanning”, zei luitenant-generaal Wosolsobe. Hij zei dat er nu voldoende informatie is over waar de boten zich bevinden, waar ze vandaan komen, waar ze zijn opgeslagen en hoe de smokkelaars op zee opereren. Hij legde uit dat er een VN-mandaat nodig zou zijn voor zijn troepen om in te grijpen in de Libische territoriale wateren. ”

Over de militaire staf van de EU


De Militaire Staf van de Europese Unie is verantwoordelijk voor het toezicht op operaties die deel uitmaken van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid. Het maakt deel uit van de Europese Dienst voor Extern Optreden van de EU.

 

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending