Verbind je met ons

Comité van de Regio's (CvdR)

EU-regio's en voorzitter van de Commissie: Investeren in groei en betere regelgeving moeten de topprioriteiten van Europa zijn

DELEN:

gepubliceerd

on

mm_um_2013_04_18President Juncker: “Local and regional authorities are natural allies in delivering growth and social policies. Regions and cities are on your side to bridge the gap between Europe and citizens through bold initiatives such as the EU Investment Plan and the migration agenda.”

Deze openingswoorden van de voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) Markku Markkula (afgebeeld) launched a debate with European Commission President Jean-Claude Juncker on the EU’s political priorities for the coming years.

President Juncker and local leaders discussed the key challenges currently facing Europe, agreeing that the absolute priority is to deliver new jobs and sustainable growth. “Now the European Commission, European Parliament and the Council are in agreement on the legislation, the EU Investment Plan can be launched and the CoR is a key partner. Regions and cities have now the right and duty to present new projects.”

Deze oproep werd herhaald door president Markkula, die herinnerde aan het gezamenlijke actieplan dat het CvdR samen met de Europese Investeringsbank heeft gelanceerd om regio's en steden te helpen profiteren van het nieuwe investeringsinstrument. Het CvdR ondersteunt deze resultaten ook door regionale ontwikkelingsbanken en andere institutionele investeerders samen te brengen.

The distinct role and scope of the Plan and of European structural funds were further clarified in the debate. “Simplification, better absorption of EU funds and synergies between cohesion policy and the Juncker Plan are crucial challenges in the cooperation with the EU Regional Commissioner Corinna Creţu” highlighted President Markkula.

President Juncker also stressed that the Investment Plan should be accompanied by concrete progress on budgetary consolidation and structural reforms. “This does not mean the European social state will come under attack. Quite the opposite: we believe that current social policies are underdeveloped and for this reason the Commission will launch new initiatives on the social dimension of the single market and monetary union,” he announced.

The debate highlighted the strategic role of the completion and interconnection of Europe’s digital, energy, transport and capital markets, a process with huge growth potential. Additionally, the challenge of improving the quality of EU legislation was discussed and it was made clear that there was a need to find the right balance between overregulation and the absence of common rules to compete and grow together.

advertentie

Na de discussie hebben de leden van het CvdR hun prioriteiten voor de periode 2015-2020 vastgesteld, waarbij vijf belangrijke pijlers voor de komende jaren zijn vastgelegd: het creëren van banen en duurzame groei in steden en regio's om de burgers een betere levenskwaliteit te bieden; de territoriale dimensie van de EU-wetgeving; een eenvoudiger, meer verbonden Europa; stabiliteit en samenwerking binnen en buiten de Europese Unie, en; het creëren van een Europa van de burgers.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending