Verbind je met ons

EU

'Spitzenkandidaten': het achterliggende verhaal

DELEN:

gepubliceerd

on

e4a289e5d1951e22614ef4c2b43c9088'Spitzenkandidaten', de belangrijkste kandidaten voor het presidentschap van de Europese Commissie, verschenen voor het eerst op het podium in de aanloop naar de EU-verkiezingen van 22-25 mei 2014. Als gevolg van de Europese verkiezingen en de nieuwe samenstelling van het Parlement werd Jean-Claude Juncker vervolgens tot voorzitter van de Commissie gekozen. Vier van de lijsttrekkers geven nu in een videoreportage hun inzichten in deze historische verkiezingsrace.

In het video-beoordelen belangrijke spelers en commentatoren het historische belang van de verkiezingen van vorig jaar, waarbij EU-burgers niet alleen op hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement stemden, maar ook voor het eerst ooit hun zegje deden over wie de Europese Commissie zou gaan leiden. Deze politieke innovatie opende nieuwe perspectieven voor de EU-democratie, omdat de voorzitters van de Commissie tot nu toe bij ‘consensus’ tussen de EU-lidstaten waren benoemd.

Inzichten in wat er is gebeurd en hoe, worden gegeven door Spitzenkandidaten Jean-Claude Juncker, Martin Schulz, Alexis Tsipras en Ska Keller, die door de leidende politieke families van Europa zijn genoemd om een ​​menselijk gezicht te geven aan hun pan-Europese campagnes en zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Commissie. . De video bevat observaties van cruciale waarnemers, spelers en experts, waaronder de secretaris-generaal van het Parlement en een vooraanstaand journalist.

In de reportage wordt gevraagd hoe het idee werd geboren, welke terughoudendheid moest worden overwonnen, welke rol de media speelden en wat de komst van het Spitzenkandidatenproces belooft voor het institutionele bestel, de democratie en de politiek van de EU. Het blikt ook vooruit op wat we verwachten in 2019 en daarna.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending