Verbind je met ons

CIVEX Commissie

CIVEX Commissie pleit voor alomvattend Europees antwoord op de tragedies in de Middellandse Zee

DELEN:

gepubliceerd

on

mediterrane migrantencrisisDe Commissie voor Burgerschap, Bestuur, Institutionele en Externe Zaken (CIVEX) van het Europees Comité van de Regio's heeft de uitkomst van de buitengewone top over migratie verwelkomd, maar heeft bedenkingen geuit over de vraag of de genomen besluiten verreikend genoeg zijn. In een verklaring waarin wordt opgeroepen tot een “alomvattend Europees antwoord” op de migrantencrisis, dringt CIVEX er bij de EU en de lidstaten op aan om de situatie te onderzoeken.e kwestie van reddingsoperaties in internationale wateren en om regionale en lokale autoriteiten te voorzien van de nodige middelen om effectief op noodsituaties te reageren. Het roept verder op tot een nieuwe aanpak van het Europees nabuurschapsbeleid om de lokale dimensie te versterken en de diepere oorzaken van migratie aan te pakken.

In een debat op 24 april tijdens de vergadering van de CIVEX-commissie over de migrantencrisis benadrukte CIVEX-voorzitter François Decoster (FR/ALDE): “Lokale en regionale overheden hebben een aanzienlijke verantwoordelijkheid op dit gebied en worden rechtstreeks getroffen door deze tragedies. Zij mogen en kunnen niet alleen gelaten worden bij de aanpak van dramatische en overweldigende humanitaire situaties. Het is van cruciaal belang om steden en regio’s de kans te geven adequaat en effectief te reageren op noodsituaties op lokaal niveau.”

Hij voegde eraan toe: “In het Europees Comité van de Regio’s zijn veel van onze leden vertegenwoordigers van steden en regio’s die een essentiële rol spelen bij het verwelkomen en integreren van migranten. De bijdrage van het CvdR zal daarom van cruciaal belang zijn om concrete en efficiënte oplossingen ter plaatse te helpen vinden. zodat dergelijke tragedies nooit meer zullen gebeuren."

President Decoster kondigde ook zijn voornemen aan om de komende weken in Calais (Frankrijk) een topconferentie te organiseren voor de burgemeesters van de steden en gemeenten die het meest getroffen zijn door migratiestromen, inclusief die uit de partnerlanden rond de Middellandse Zee.

In de vandaag aangenomen politieke verklaring van CIVEX worden de besluiten van de Top van gisteren verwelkomd als "die in de goede richting gaan", maar wordt er vraagtekens geplaatst bij het feit dat deze wellicht niet "verreikend genoeg" zijn. In een poging om een ​​alomvattend antwoord op de huidige humanitaire crisis aan te moedigen, roept het op tot het opzetten van meer ‘migratie- en integratiepartnerschappen’ tussen steden en regio’s in de landen van herkomst en bestemming, om zo de samenwerking te vergroten en het wederzijds vertrouwen te versterken. . CIVEX-leden herhaalden ook hun oproep om de principes van solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid actief toe te passen op alle bestuursniveaus. Er moet ook worden gestreefd naar een verschuiving in de aanpak van het Europese nabuurschapsbeleid om de politieke en economische redenen achter het fenomeen immigratie aan te pakken.

Het Europees Comité van de Regio's zal bijdragen aan de discussies en besluitvorming via zijn relevante interne organen - de CIVEX-commissie en de Euro-mediterrane regionale en lokale vergadering, door zijn deelname aan het Europees Migratieforum, en door samen te werken met de relevante organisaties en belanghebbenden in de betrokken regio’s. Zij zal tijdens haar volgende plenaire zitting in juni haar standpunt met aanbevelingen vanuit het perspectief van steden en regio's voorbereiden en aannemen, en ook op basis van een advies dat later in 2015 zal worden aangenomen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending