Verbind je met ons

EU

Bel met de EU-ministers te etiketteren van 'onverantwoordelijke', zegt de Israëlische politiek leider van de nederzettingen op de Westoever

DELEN:

gepubliceerd

on

h_50801095Door Yossi Lempkowicz

Yesh Atid-partijleider Yair Lapid (foto) beschreef een oproep van 16 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, waaronder die van Frankrijk, Italië en Spanje, om producten uit de nederzetting op de Westelijke Jordaanoever als ‘onverantwoordelijk’ te bestempelen.

Yair Lapid, minister van Financiën in de aftredende regering, sprak telefonisch met Frederica Mogherini, hoofd van Buitenlandse Zaken van de EU.

“Dit is de facto een oproep om Israël te boycotten”, zei Lapid. “Er is geen verschil tussen producten die via de Groene Lijn worden geproduceerd en producten die binnen de Groene Lijn worden geproduceerd.”

“Dit is een onverantwoordelijke oproep die grote schade kan aanrichten aan de Israëlische economie. Dit soort oproepen zijn een smet op de EU, en de staat Israël moet vechten om dit soort initiatieven te voorkomen”, zei hij.

Lapid sprak met Mogherini na het Israëlische dagblad Haaretz publiceerde een brief van de 16 EU-ministers van Buitenlandse Zaken waarin de EU werd opgeroepen haar richtlijnen over de consumentenetikettering van producten uit de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever in EU-winkels te publiceren.

De producten zijn al gemarkeerd voor EU-douanebeambten, zodat ze niet zijn opgenomen in de vrijhandelsovereenkomst van Israël met de EU.

advertentie

“We zouden graag zien dat u het voortouw neemt in de Europese Commissie om dit belangrijke werk op het gebied van de etikettering van producten uit nederzettingen te voltooien”, zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken in de brief aan Mogherini, die tevens vicevoorzitter is van de Europese Commissie.

De brief, ondertekend door de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz en opgesteld, aldus Haaretz, door zijn Belgische tegenhanger Didier Reynders, die het ook ondertekende, zegt dat richtlijnen voor etikettering “een belangrijke stap zouden zijn in de volledige implementatie van het al lang bestaande beleid van de EU”, dat inhoudt dat nederzettingen in “gebieden die sinds 1967 door Israël zijn bezet, het vooruitzicht van een een rechtvaardig en definitief vredesakkoord.”

De consumenten in de EU hebben volgens de ministers het recht om de herkomst te kennen van de producten die zij kopen. Ze voegden eraan toe dat het belangrijk was om een ​​stap te zetten tegen de uitbreiding van de nederzettingen, die het vooruitzicht op een rechtvaardige en duurzame vrede bedreigt.

De ministers van Buitenlandse Zaken beweren dat het onderscheid tussen de Westelijke Jordaanoever en andere Israëlische goederen betekent dat “de Groene Lijn Israël en Palestijnse producenten hiervan zullen profiteren”.

Zweden, Malta, Ierland, Portugal, Slovenië, Kroatië, Finland, Denemarken, Nederland en Luxemburg waren de andere ondertekenaars.

Een hoge Israëlische diplomaat zei dat de EU “het etiketteren van producten uit Judea en Samaria een gele badge is”, verwijzend naar de “Judas”-sterren die de nazi’s de Joden dwongen te dragen tijdens de Holocaust. Donderdag was het Holocaustherdenkingsdag in Israël.

Het kantoor van Mogherini bevestigde dat het de brief had ontvangen, maar zei nog geen antwoord te hebben.

Mogherini's voorganger Catherine Ashton begon in 2013 met het etiketteren van producten op de Westelijke Jordaanoever, maar dit werd opgeschort terwijl Israël en de PA verwikkeld waren in een reeks vredesonderhandelingen, bemiddeld door de Verenigde Staten.

De brief wordt door waarnemers gezien als een manier om Israël onder druk te zetten in de aanloop naar de vorming van een nieuwe coalitieregering door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De EU heeft er bij Israëli's en Palestijnen op aangedrongen de vredesbesprekingen snel te hervatten, nu Mogherini, die als vriendelijker tegenover Israël wordt beschouwd dan Ashton, de betrokkenheid van de EU bij de onderhandelingen nieuw leven wil inblazen.

“De EU is vastbesloten om met de nieuwe Israëlische regering samen te werken aan een wederzijds voordelige relatie en aan de herlancering van het vredesproces”, zei Mogherini na de verkiezingsoverwinning van Netanyahu afgelopen maart.

Het vredesproces in het Midden-Oosten staat niet op de agenda van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Luxemburg.

Een hooggeplaatst lid van de Likud-partij zei onlangs dat Europeanen een “eerlijkere” houding ten opzichte van Israël moeten hebben als ze willen bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen.

“Wanneer accepteer je alle Palestijnse eisen vóór enige onderhandeling, over de kwestie van grenzen, Jeruzalem of het recht op terugkeer, dan ben je geen eerlijke bemiddelaar”, zei Silvan Shalom, minister van Energie en Water in de aftredende Netanyahu-regering. een groep bezoekende Europese journalisten.

Een andere minister, Naftali Bennett, heeft de Europese Unie ervan beschuldigd immoreel te zijn in haar beleid jegens Israël en te proberen haar economische macht te gebruiken om oplossingen op te leggen die schadelijk zijn voor de veiligheid van de Joodse staat.

Hij maakte deze opmerking naar verluidt tijdens een recente bijeenkomst achter gesloten deuren met ambassadeurs van de EU-lidstaten in Israël.

Zowel Shalom als Bennett zullen naar verwachting deel uitmaken van de volgende Netanyahu-regering.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending