Verbind je met ons

Ontwikkeling

Fouten in het beleid inzake plattelandsontwikkeling als gevolg van ‘schending van de voorwaarden’, zegt de ECA

DELEN:

gepubliceerd

on

Landscape_daffs-EFAA report by the European Court of Auditors (ECA) finds that most of the “errors” in rural development policy are due to “breaches of conditions” set by member states.

The auditors say tens of billions have been spent “in error” from rural development funds.

But the ECA cautions that the control authorities in member states “could and should” have detected and corrected most of the errors affecting investment measures in rural development.

Hun controlesystemen schieten tekort omdat de controles niet uitputtend zijn en gebaseerd zijn op onvoldoende informatie, aldus de Rekenkamer.

Rasa Budbergytė, the ECA member responsible for the report, said,“It’s important to understand why the rate of errors in rural development policy is unacceptably high.”

“The key to bringing it down is to strike the right balance between the number and complexity of rules governing spending – which help achieve policy goals such as improving agricultural competitiveness – and the efforts to guarantee compliance with such rules.”

Het speciale rapport, getiteld Fouten in de uitgaven voor plattelandsontwikkeling: wat zijn de oorzaken en hoe worden deze aangepakt?, richt zich op de naleving van de toepasselijke wet- en regelgeving bij de uitvoering van plattelandsontwikkeling en beschrijft de belangrijkste oorzaken van het hoge foutenpercentage voor plattelandsontwikkeling.

advertentie

Ook wordt beoordeeld of de door de lidstaten en de commissie ondernomen stappen de geïdentificeerde oorzaken in de toekomst effectief zullen kunnen aanpakken.

Het rapport bevat informatie die tot eind september 2014 ter beschikking van de accountants stond.

De EU en de lidstaten hebben tijdens de programmeringsperiode 150-2007 ruim 2013 miljard euro toegewezen aan het plattelandsontwikkelingsbeleid, vrijwel gelijk verdeeld over investeringsmaatregelen en oppervlaktegerelateerde hulp.

De uitgaven voor plattelandsontwikkeling worden uitgevoerd onder gedeeld beheer tussen de lidstaten en de commissie.

Individuele landen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de plattelandsontwikkelingsprogramma's op het passende territoriale niveau, volgens hun eigen institutionele regelingen.

De Commissie is verantwoordelijk voor het toezicht op de lidstaten om ervoor te zorgen dat zij hun verantwoordelijkheden nakomen.

The “significant level” of non-compliance with applicable rules, as reflected in the high error rate, means that the money concerned is not spent according to the rules, said the ECA.

It concludes: “This may negatively affect the attainment of rural development policy objectives, such as improving the competitiveness of agriculture and forestry, improving the environment and the countryside, improving the quality of life in rural areas and encouraging the diversification of economic activity.”

However, Jonathan Arnott, a UKIP MEP and member of the budgetary control committee, is still critical of the EU, saying: “The commission has again shown it is incapable of finding a way to ensure taxpayers’ money is spent properly. For eurocrats, the failure to spend a billion-plus euros according to the rules is business as usual.”

Arnott added that while one “could expect any multi-billion euro operation to have a rate of error in how money is spent, the auditors found that the rate of error in spending EU rural development funds in 2011-2013 was ‘unacceptably high.’ In fact, the rate was 8.2 percent, or four times the maximum rate of error that would be tolerated in private enterprise.

“In this report the auditors calculated the rate of error just for three years. If calculated across the entire €150bn 2007-2013 rural development budget, this would indicate that €1.23bn has been spent by member states without adhering to the rules.

“The commission is responsible for ‘shared management’ of these funds, so the eurocrats must share the blame for the failed oversight and gross errors made in how these billions were spent.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending