Verbind je met ons

Europees parlement

Toespraak van voorzitter Martin Schulz voor de Europese Raad, 12 februari 2015

DELEN:

gepubliceerd

on

Martin-Schulz-014Informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders 

Toespraak van voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, 12 februari 2015 

"Dames en heren, 

Vandaag bespreken we de strijd tegen het terrorisme. Onze geschokte gevoelens over het feit dat zeventien mensen het leven hadden moeten verliezen bij de aanslagen op Charlie Hebdo en op een koosjere supermarkt, simpelweg vanwege tekeningen die fanatici niet in gedrukte vorm wilden zien, simpelweg omdat ze ons als politieagenten beschermden, of simpelweg omdat ze Joden waren, zijn nog steeds erg rauw. 

“Ik zou namens het Europees Parlement de volgende opmerkingen tot u willen richten, president Hollande. Uw eigen gedrag in deze moeilijke tijd, de afgemeten reactie van uw regering en vooral het stille, waardige protest dat miljoenen mensen bij elkaar bracht. op 11 januari in Parijs en in heel Frankrijk, gesteund door de hoogste vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap, en zelfs door bijna iedereen van ons die hier vandaag aanwezig is, een duidelijke boodschap uitgezonden: de Franse natie zal niet buigen voor terroristen. "We moeten onze waarden van tolerantie, respect en vrijheid van meningsuiting opgeven uit angst voor terrorisme. Ze zijn ook niet bereid om deze waarden en fundamentele rechten ondermijnd te zien worden in naam van de strijd tegen het terrorisme. Antiterrorismemaatregelen Dames en heren, de verantwoordelijkheid is Het is aan ons om de mensen in Europa te beschermen tegen terroristische aanslagen. De aard van de dreiging waarmee we worden geconfronteerd is de afgelopen jaren veranderd: terroristische organisaties met duidelijke commandostructuren hebben plaats gemaakt voor het scheiden van regionale cellen en nu voor individuen of kleine groepen die hun plannen plannen en uitvoeren. eigen terroristische aanslagen. Het reageren op dit nieuwe type dreiging betekent het aanpakken van grote nieuwe uitdagingen. De afgelopen weken hebben we intensieve discussies gevoerd in het Europees Parlement.

“In al die discussies, of het nu in de politieke fracties, in de commissies, in de Conferentie van voorzitters of in de plenaire vergadering is, en in de resolutie die we gisteren met een overweldigende meerderheid hebben aangenomen, is één idee herhaaldelijk in krachtige bewoordingen naar voren gebracht: we willen een multidimensionale aanpak van de strijd tegen terrorisme te hanteren, gebaseerd op drie pijlers: preventie, bescherming en vervolging. We hebben te maken met een nieuw fenomeen: jongeren radicaliseren en rekruteren via sociale mediaplatforms. Ze gaan vechten in Syrië en Irak omdat ze hier thuis het gevoel hebben dat ze niets hebben bereikt, dat ze geen toekomst hebben en dat ze er niet bij horen. Dit zijn mensen die zijn geradicaliseerd terwijl ze in ons midden leefden. We moeten meer doen om dit fenomeen te bestrijden, de oorzaak van het probleem aanpakken door sociale insluiting te bevorderen, integratie, dialoog en tolerantie te bevorderen, en nauwer samen te werken met lokale gemeenschappen. Bovendien moeten we tegenverhalen ontwikkelen tegen het online aanzetten tot terroristische aanslagen. Radicalisering in gevangenissen is een bijzonder ernstige zorg en verdient specifieke aandacht. Het grootste deel van dit werk zal zeker op lokaal en nationaal niveau moeten worden gedaan. Maar de EU moet helpen, bijvoorbeeld door de financiering beter te richten en de uitwisseling van beste praktijken aan te moedigen. Ik verwacht van de Commissie dat zij onderzoekt hoe de EU de lidstaten op dit gebied het beste kan ondersteunen en hoe het probleem van radicalisering via internet kan worden aangepakt. Dames en heren, Wij zijn categorisch gekant tegen een inperking van de vrijheid van verkeer in het Schengengebied. Tegelijkertijd moeten we echter duidelijk meer doen om de controles aan de buitengrenzen te versterken, en ik moedig u daarom aan om de bestaande regels krachtiger toe te passen. We moeten onze onderdanen ervan weerhouden naar oorlogsgebieden te reizen, zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen zoals de zogenaamde Islamitische Staat en de conflicten in onze buurlanden aan te wakkeren. En het gevaar dat deze buitenlandse strijders vervolgens terugkeren naar Europa om aanslagen uit te voeren is zeer reëel. Dhr. Tusk, je hebt specifiek de kwestie van de voortgang in het EU-PNR-dossier aan de orde gesteld. Het Europees Parlement heeft uw oproep gehoord. Wij werken uiteraard constructief samen met de Raad. Gisteren heeft het Parlement toegezegd te zullen streven naar de afronding van de EU-PNR tegen eind dit jaar. Mijn collega Timothy Kirkhope werkt intensief samen met de andere fracties en met de steun van de Commissie aan het ontwerpverslag over EU-PNR, dat tot doel heeft het voorstel van de Commissie uit 2011 te wijzigen, en dat op 26 februari zal worden gepresenteerd. Zoals u ongetwijfeld zult begrijpen, wil ik niet vooruitlopen op het besluit dat het Europees Parlement over deze kwestie zal nemen. De enige aanvaardbare oplossing is een oplossing die onze wetshandhavingsautoriteiten helpt de aard van de bedreigingen waarmee wij worden geconfronteerd accuraat te beoordelen, en die tegelijkertijd juridisch verantwoord en proportioneel is en sterke waarborgen voor de grondrechten bevat. Wij in het Europees Parlement zijn van mening dat er op EU-niveau nog veel meer moet worden gedaan. -We moeten de inkomstenbronnen van terroristen terugdringen. In die zin hebben we zojuist overeenstemming bereikt over een hervorming van de EU-witwasrichtlijn. Nu moeten regeringen deze nieuwe regels snel in de praktijk brengen. -We moeten prioriteit geven aan de strijd tegen de illegale handel in wapens. -We moeten de mazen in ons strafrecht dichten - dit betekent het harmoniseren van misdrijven die verband houden met buitenlandse strijders en het beter coördineren van de strafrechtelijke reactie via EUROJUST. -We moeten de hervorming van EUROPOL afronden en het belangrijkste is dat ik erop aandring dat het Europees Parlement duidelijke vooruitgang verwacht met betrekking tot het gegevensbeschermingspakket, inclusief de richtlijn, die momenteel door de Raad wordt geblokkeerd. -We moeten de Verdragen in hun volle omvang gebruiken, inclusief de solidariteitsclausule en de bindende verplichting ervan voor u, de Europese Raad, om regelmatig de dreigingen waarmee de Unie wordt geconfronteerd, te beoordelen. We kijken ernaar uit om de Europese Veiligheidsagenda, die de Commissie in april zal presenteren, onder de loep te nemen en die moet beoordelen of de verschillende EU-maatregelen naar behoren werken en welke lacunes nog moeten worden gedicht. Dames en heren, Toonaangevende veiligheidsexperts vertellen ons herhaaldelijk dat er twee problemen zijn die de strijd tegen het terrorisme belemmeren. Ten eerste delen de Europese inlichtingendiensten en veiligheidsautoriteiten nog steeds niet in voldoende mate informatie. Een duidelijke demonstratie van uw politieke wil en uw regelmatige monitoring van de vooruitgang zijn hier nodig om de terughoudendheid op technisch niveau te overwinnen. Er kunnen ook aanzienlijke verbeteringen worden bereikt door effectiever gebruik te maken van het Schengeninformatiesysteem en door de nationale autoriteiten aan te moedigen nauwer samen te werken met EUROPOL – via een speciaal platform – en EUROJUST. Effectiever netwerken, nauwere samenwerking en uitgebreidere uitwisseling van informatie kunnen levens redden. In de tweede plaats is het helaas nog steeds zo dat de veiligheidstroepen en de rechtbanken niet altijd over de middelen beschikken die zij nodig hebben. Vaak is het probleem niet dat we te weinig informatie hebben – zonder uitzondering waren alle daders van aanslagen van de afgelopen jaren bekend bij de autoriteiten en stonden ze op watchlists – maar dat we er niet in slagen de informatie waarover we beschikken goed te gebruiken. We lopen het gevaar te verdrinken in data en het vermogen te verliezen om die data effectief te interpreteren. Het analyseren van bewijsmateriaal is van fundamenteel belang voor het onderzoek naar misdaad, en we moeten stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de wetshandhavingsautoriteiten hun werk goed kunnen doen. De brute moorden op de Japanse journalist Kenji Goto en de Jordaanse piloot Muaz al-Kasaesbeh hebben ons opnieuw duidelijk gemaakt dat de zogenaamde Islamitische Staat een mondiale bedreiging vormt. Zolang deze terroristische militie ongeslagen blijft, zal zij jonge mensen uit Europa en elders blijven aantrekken en hen betrekken bij haar gewelddadige strijd. De burgeroorlog in Syrië gaat zijn vierde jaar in. Zolang dat bloedige conflict voortduurt, zal de zogenaamde Islamitische Staat steeds sterker worden, zowel militair als ideologisch, en zijn geografische bereik blijven uitbreiden. Wij nemen met voldoening kennis van de intense activiteit van mevrouw Mogherini in de Raad Buitenlandse Zaken en van de vele gedetailleerde acties die daarin worden voorzien. De EU moet een mondiaal partnerschap tegen terrorisme bevorderen, in nauwe samenwerking met de Verenigde Naties, met regionale actoren als de Afrikaanse Unie, de Samenwerkingsraad van de Golf, de Arabische Liga en vooral met buurlanden van Syrië en Irak, zoals Jordanië, Libanon en Turkije. Tragedie in de Middellandse Zee Dames en heren, Met grote schrik en verdriet hebben wij kennis genomen van de zoveelste humanitaire ramp in de Middellandse Zee. Maandag probeerde de Italiaanse kustwacht mensen te redden die de kust van Libië hadden verlaten op rubberboten zonder voedsel en zonder water. Er zouden 80 levens gered kunnen worden. Maar er worden nog steeds ongeveer 300 mensen vermist. Eens te meer werd het flagrante gebrek van de Europese Unie aan een goed migratiebeleid duidelijk gemaakt. We kunnen mensen die hun land ontvluchten vanwege armoede of geweld niet aan de genade van de zee overlaten. Ieder verloren leven is een smet op Europa. Het Europees Parlement roept dringend op tot een alomvattend EU-migratiebeleid en werkt op een partijoverschrijdende basis om dit te bereiken – maar we kunnen het niet alleen. Operatie Triton mag dan wel Europees zijn – wat zeker toe te juichen valt – maar verbleekt in vergelijking met Mare Nostrum, de zoek- en reddingsactie die eerder door de Italiaanse autoriteiten werd ingezet. We moeten onze zoek- en reddingsoperaties dringend upgraden. Ik vraag u: hoe lang nog voordat we eindelijk een einde kunnen maken aan deze aanhoudende menselijke tragedie die voor onze deur staat? Verdieping van de Economische en Monetaire Unie Dames en heren, Als de crisis ons één ding heeft geleerd: we kunnen ons de Europese economie niet langer voorstellen als bestaande uit zwarte dozen, uit afzonderlijke nationale economieën – onze economieën zijn nauw met elkaar verweven. Wat in het ene land gebeurt, heeft gevolgen voor andere landen. Omdat de uitdaging Europees is, moet onze oplossing Europees zijn. De crisis heeft de tekortkomingen in het ontwerp van de Economische en Monetaire Unie blootgelegd. Deze tekortkomingen zijn soms zelfs omgevormd tot bedreigingen voor het voortbestaan ​​van onze gemeenschappelijke munt en de interne markt. Het erkennen van deze waarheid betekent ook dat we de verantwoordelijkheid aanvaarden om onze Unie te voorzien van een institutionele architectuur die werkt, die gemakkelijk te begrijpen is en die democratisch is. In juni 2012 had u de “vier voorzitters” van de Commissie, de Europese Raad, de ECB en de Eurogroep opgeroepen om tegen december 2012 “een specifieke en tijdgebonden routekaart” op te stellen, waarin het proces en de concrete stappen werden gespecificeerd. inclusief maatregelen die een Verdragswijziging vereisen, op weg naar de voltooiing van een echte EMU. Sindsdien zijn de discussies voortgezet en is er enige vooruitgang geboekt, vooral wat betreft de oprichting van een bankenunie en het toezicht op het landspecifieke economische en sociale beleid. Deze instrumenten vormen een aanvulling op het gemeenschappelijke monetaire beleid voor de euro; het toezicht op het landspecifieke economische en sociale beleid en het internemarktbeleid. Wij zijn blij met het feit dat u nu het debat over de verdieping van de Economische en Monetaire Unie hervat. In dit opzicht blijven wij er echter op aandringen dat de voorzitter van het Europees Parlement op voet van gelijkheid met de andere instellingen volledig betrokken moet worden bij de voortdurende analyse en ontwikkeling van een routekaart. Alle andere instellingen doen mee en het is een kwestie van respect voor de enige rechtstreeks gekozen Europese instelling die volledig betrokken is bij de discussie over de toekomst van de EMU. Omdat wij al jaren met de relevante onderwerpen bezig zijn, zullen wij zeker een meerwaarde in de discussie brengen. Staat u mij toe vijf kernpunten te noemen die van cruciaal belang zijn voor het Europees Parlement: Eerste punt: het waarborgen van democratische verantwoording. Het Europees Parlement is van mening dat we nauwere economische coördinatie nodig hebben. Maar we zullen niet meer Europa accepteren als dit minder parlementarisme en minder democratie betekent. Het Parlement doet een beroep op u: begeef u niet nog verder op de glibberige helling richting intergouvernementalisme! De ervaring leert dat de communautaire methode niet alleen democratischer is, maar ook effectiever. Terwijl unanimiteit het vrijwel onmogelijk maakt om tot overeenstemming te komen en intergouvernementele verdragen omslachtige en langdurige ratificatie- en implementatieprocedures creëren, maakt de communautaire methode meer kwalitatieve en ook snellere resultaten mogelijk, zowel wat betreft besluiten als implementatie. We moeten ook het bestaande democratische tekort in het nieuwe economische bestuurskader dichten. We hebben daarom een ​​sterkere betrokkenheid nodig van zowel het Europees Parlement als de nationale parlementen. En we hebben zeer concrete voorstellen gedaan over hoe we dit kunnen bereiken. Wij zijn van mening dat de Commissie de landspecifieke aanbevelingen in de nationale parlementen moet kunnen presenteren voordat ze door de Raad worden aangenomen. Ook moet het ESM verantwoording afleggen aan het Europees Parlement. En belangrijke beslissingen, zoals het verlenen van financiële steun aan een lidstaat en het sluiten van memoranda, moeten onderworpen zijn aan gedegen toezicht door het Europees Parlement. Tweede punt: het verbeteren van de coördinatie van het economisch beleid. Om een ​​broodnodige betere coördinatie tussen landen te garanderen, moeten we naar het algehele evenwicht kijken en de beleidsmix vanuit Europees perspectief bekijken. Dit is vooral belangrijk als we de synergieën en de samenhang willen vergroten. Ook moeten we werken aan de integratie van meer begrotings- en economisch beleid en aan een verhoging van het implementatieniveau van de landspecifieke aanbevelingen. Tegenwoordig is het implementatiepercentage helaas nog steeds erg laag. Voor het functioneren van de Economische en Monetaire Unie is het van essentieel belang dat de lidstaten hun verplichtingen op EU-niveau waarmaken. Wij begrijpen dat er soms goede wil is, maar dat er bij de uitvoering praktische problemen optreden. Daarom willen we landspecifieke aanbevelingen zo formuleren dat ze de beleidsruimte bieden die de lidstaten nodig hebben. Zowel voor het ontwerpen van maatregelen als voor specifieke hervormingen die de implementatie van de aanbeveling mogelijk zullen maken. Derde punt: versterking van de sociale dimensie. Het Europees Parlement pleit al geruime tijd voor een sterke sociale pijler binnen de EMU. Decennia lang was de Europese Unie een belofte van vrede, democratie en welvaart. Wij willen dat de EU deze belofte opnieuw waarmaakt door haar doelstellingen van een hoog niveau van werkgelegenheid en sociale bescherming te verwezenlijken. We moeten evenveel aandacht besteden aan werkgelegenheids- en sociale indicatoren als aan budgettaire en macro-economische indicatoren. Dit zou neerkomen op niets meer dan een jaarlijkse monitoring om vast te stellen of de lidstaten de beloften nakomen die ze in het kader van de Europa 2020-strategie zijn aangegaan. In het Thyssen-rapport heeft het Europees Parlement opgeroepen tot een Sociaal Pact voor Europa. Wij willen lonen die mensen in staat stellen een waardig leven te leiden, openbare diensten van hoge kwaliteit, toegang tot betaalbare huisvesting en een programma voor de bouw van sociale woningen, gegarandeerde universele toegang tot basisgezondheidszorg, bescherming van sociale en arbeidsrechten, gelijke beloning en gelijke rechten voor werknemers. gelijk werk en banen voor jongeren. Dit zijn zaken waar gewone mensen in Europa om geven! En we zullen blijven strijden voor de integratie van een sociale dimensie in de EMU, in het belang van de gewone Europeanen. Vierde punt: gebruik maken van de bestaande Verdragen in plaats van het debat te richten op verdragswijzigingen. Vanaf het begin heeft het Europees Parlement gewaarschuwd voor de gevaren van Verdragswijzigingen. Bij verschillende gelegenheden heb ik onze werkelijke angst geuit dat de debatten over Verdragswijzigingen en constitutionele conventies, hoe belangrijk ze ook mogen zijn, ons zullen verblinden voor het feit dat we de bepalingen van de bestaande Verdragen moeten gebruiken om de huidige crisis te boven te komen. Bijna alle veranderingen die nodig zijn voor een verdieping van de EMU zouden kunnen worden doorgevoerd op basis van de bestaande Verdragen, zoals de Commissie al gedetailleerd heeft uiteengezet in haar blauwdruk. Het is voor ons een grote opluchting dat steeds meer mensen onder u het idee van een verdragswijziging laten varen. Vijfde punt: het waarborgen van de eenheid van de vakbond. Het versterken van de Economische en Monetaire Unie kan niet ten koste gaan van het splitsen van de EU. Alle EU-lidstaten moeten op vrijwillige basis kunnen deelnemen aan de nauwere coördinatie van het economisch beleid. Er is geen enkele noodzaak om nieuwe, parallelle Unies en nieuwe, parallelle instellingen te creëren. Ook in de context van het bestuur van de eurozone moet de integriteit van de gemeenschapsinstellingen worden gewaarborgd. Het is een overdreven reactie om te proberen de EU te splitsen, simpelweg omdat twee landen zich hebben teruggetrokken uit de muntunie. Gegeven het feit dat alle andere EU-lidstaten door het Verdrag gebonden zijn om de euro in te voeren, zouden we er goed aan doen om hervormingen door te voeren die de 25 lidstaten die graag aan al het EU-beleid willen deelnemen, in staat stellen precies dat te doen. Dames en heren, Samenvattend hoopt het Europees Parlement dat u niet doorgaat met de ‘quick-fix’-methode, waarbij u geïmproviseerde reparaties uitvoert wanneer er scheuren optreden in het Europese integratieproces en soms uw toevlucht neemt tot Frankenstein-constructies die buiten de Verdragen vallen, zoals de Begrotingspact of de 'contractuele regelingen'. U heeft nu de kans – en dit is de keuze die u moet maken – om deze institutionele puinhoop eindelijk op te lossen en de Europese democratie te versterken. Alleen een Europa dat democratisch is en werkgelegenheid en groei genereert, zal het vertrouwen van de bevolking herwinnen. Oekraïne Dames en heren, staat u mij toe eerst bondskanselier Merkel en president Hollande te bedanken voor hun initiatief om de Russische en Oekraïense leiders terug naar de onderhandelingstafel te brengen. Je hebt een lange nacht gehad in Minsk, met moeilijke onderhandelingen en veel op het spel. We zijn allemaal werkelijk opgelucht dat er uiteindelijk een gemeenschappelijk standpunt kan worden bereikt. Wij zijn niet enthousiast, maar wel opgelucht dat er een staakt-het-vuren is overeengekomen en dat de overeenkomst die afgelopen september in Minsk is bereikt, is bevestigd. Nu hebben we een duidelijk tijdschema voor de uitvoering van de overeenkomst van Minsk, onder meer met betrekking tot verkiezingen, grenscontroles en de uitwisseling van gevangenen. Wij hopen dat het akkoord van vanochtend een eerste stap zal zijn om de escalatie te stoppen. Wij verwachten van alle partijen dat zij het staakt-het-vuren respecteren en zich onthouden van acties die de inwerkingtreding van het staakt-het-vuren in gevaar kunnen brengen. In deze situatie is voor de Europese Unie een sleutelrol weggelegd. Het land moet koste wat het kost zijn eenheid bewaren en bereid zijn Oekraïne onderweg te steunen. Gewone Oekraïners gingen de straat op om te demonstreren ten gunste van een democratie op Europese wijze in hun land. Ze verwachten dat hun regering grote veranderingen zal doorvoeren – terecht. Onze boodschap aan de regering in Kiev blijft onveranderd: de rechtsstaat, nultolerantie voor corruptie en politieke en economische hervormingen zijn essentieel. Een hervormd, goed functionerend Oekraïne is het beste antwoord op agressie. Wij blijven ondersteuning bieden in de vorm van hulp en expertise. Ik dring er bij u op aan financiële en economische steun aan Oekraïne te overwegen, die het land zal helpen stabiliseren. Het Europees Parlement zal een rol spelen door de nieuwgekozen Verchovna Rada te helpen vooruitgang te boeken op het pad van de hervormingen. Ik kijk ernaar uit om eind deze maand de president, Volodymyr Groysman, te ontmoeten. Tijdens die bijeenkomst zullen we ons programma ter ondersteuning van de parlementaire capaciteitsopbouw in Oekraïne lanceren. We moeten alles blijven doen wat in onze macht ligt om ervoor te zorgen dat er geen terugkeer naar de militaire confrontatie mogelijk is. Ons doel moet een diplomatieke oplossing zijn en het nieuws van vanochtend uit Minsk geeft ons een kwetsbare, maar zeer belangrijke hoop dat vrede nog steeds mogelijk is. Dat we tot nu toe alle pogingen om ons te verdelen hebben weerstaan, is op zichzelf al een exploit en een succes.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending