Verbind je met ons

Blogspot

Advies: Tijd om te pleiten voor gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in machtsposities

DELEN:

gepubliceerd

on

031914_woman_tech11-crop-600x338Door Voluntary Service Overseas (VSO) Ierland, uitvoerend directeur Malcolm Quigley

Een onderzoek onder vrouwelijke politici Uit een onderzoek van de Interparlementaire Unie, waarbij 187 vrouwen uit 65 landen betrokken waren, bleek dat 89% van deze vrouwen gelooft dat zij een bijzondere verantwoordelijkheid hadden om de behoeften en belangen van vrouwen te vertegenwoordigen.

De aanstaande lokale en Europese verkiezingen hebben in Ierland en elders aanleiding gegeven tot een gesprek over de vertegenwoordiging van vrouwen in machtsposities.

In Ierland hebben politieke partijen pogingen ondernomen om het aandeel vrouwelijke kandidaten op het stembiljet te vergroten, met gemengde resultaten. Elders zijn vrouwen dramatisch ondervertegenwoordigd in de besluitvorming op alle niveaus en dramatisch oververtegenwoordigd in het aantal mensen dat in extreme armoede leeft. Wereldwijd vormen vrouwen en meisjes bijna twee derde van degenen die in extreme armoede leven, maar vrouwen vertegenwoordigen slechts één op de vijf parlementariërs wereldwijd en slechts 20% van de gekozen raadsleden op lokaal bestuursniveau zijn vrouwen.

Slechts 15 van de 193 regeringsleiders ter wereld zijn vrouwen. In het huidige Europees Parlement is slechts 36% van de leden vrouw en in de Europese Commissie zijn slechts negen van de 28 commissarissen vrouw. Van de kabinetstafel en de nationale parlementen tot lokale dorpsraden en schoolbesturen zijn vrouwen doorgaans in de minderheid en in de marge.

Waar vrouwen vertegenwoordigd zijn, hebben zij moeite om een ​​betekenisvolle rol te spelen in de besluitvorming, omdat hun stem beperkt wordt door factoren als diepgewortelde patriarchale sociale structuren, een gebrek aan financiële macht en middelen, gebrek aan onderwijs en een hogere last van zorg en verantwoordelijkheid in de gezondheidszorg. het thuis.

Er is een vicieuze cirkel die vrouwen in lage-inkomenslanden arm, ongeschoold, ongezond en zonder macht houdt. We zijn het meest kwetsbaar als we niet in staat zijn nieuw beleid vorm te geven of weerstand te bieden aan bestaand beleid en gedrag dat ons schaadt. De Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen (MDG's) hebben geleid tot vooruitgang op een aantal terreinen, waaronder het aantal meisjes dat naar school gaat en de toegang van vrouwen tot betaald werk.

advertentie

Nu het proces om een ​​kader te bepalen voor het volgen van de MDG's in 2015 een kritieke fase bereikt, is een doelstelling op het gebied van gendergelijkheid vrijwel zeker. Welke vorm dit doel zal aannemen blijft een open vraag. De uitdaging waar wereldleiders voor staan ​​is het identificeren van het punt in de vicieuze cirkel waarop regeringen en NGO's hun inspanningen kunnen richten.

Als reactie hierop heeft Voluntary Service Overseas (VSO) een onderzoek gelanceerd onder de naam Vrouwen aan de macht: voorbij de toegang tot invloed in een wereld na 2015, waaruit blijkt dat de participatie en invloed van vrouwen in de besluitvorming de vicieuze cirkel kan doorbreken. Vrouwen ervaren armoede op een andere manier dan mannen, en vaak hebben zij het grootste inzicht in de grondoorzaken van armoede en de acties en middelen die het meest effectief zullen zijn bij het aanpakken van deze oorzaken.

Omdat ze vaak optreden als onbetaalde verzorgers voor kinderen, zieken en ouderen, begrijpen ze de gezondheidsbehoeften van hun gemeenschap. In India bleek uit onderzoek onder vrouwen in panchayats (dorpsraden) in West-Bengalen en Rajasthan dat waar leiderschapsrollen waren voorbehouden aan vrouwen, het soort publieke goederen dat werd verstrekt waarschijnlijker beantwoordde aan de prioriteiten van vrouwen. Het aantal drinkwaterprojecten in gebieden met door vrouwen geleide raden was 62% hoger dan in die met door mannen geleide raden, wat de relatief hoge prioriteit weerspiegelt die vrouwen geven aan de behoefte aan toegang tot schoon water.

De opname van vrouwelijke functionarissen in deze organen heeft ervoor gezorgd dat ze beter kunnen inspelen op de vraag van de gemeenschap naar infrastructuur, heeft de implementatie van overheidsprogramma's verbeterd en heeft ervoor gezorgd dat vrouwelijke burgers vaker gebruik zullen maken van staatsdiensten en hun rechten zullen opeisen. Uit een onderzoek onder vrouwelijke politici, uitgevoerd door de Interparlementaire Unie onder 187 vrouwen uit 65 landen, bleek dat 89% van deze vrouwen meende dat zij een bijzondere verantwoordelijkheid hadden om de behoeften en belangen van vrouwen te vertegenwoordigen. Het inzicht en begrip van vrouwen moet aan de besluitvormingstafel worden gebracht als gemeenschappen en regeringen de beste en meest geïnformeerde beslissingen willen nemen over de manier waarop armoede moet worden aangepakt.

Het werk van de EU, nationale regeringen en niet-gouvernementele organisaties kan niet effectief of responsief zijn als het de verschillende behoeften van vrouwen en mannen niet begrijpt, noch gebruik maakt van de ervaringen en middelen die zij elk met zich meebrengen bij het nemen van beslissingen over overheidsuitgaven, beleid en wetgevingsprioriteiten. . Vrouwen moeten aanwezig zijn bij de besluitvorming om ervoor te zorgen dat hun specifieke behoeften en belangen worden bevorderd en verdedigd.

VSO hoopt dat de verkiezingen voor het Europees Parlement later deze maand een meer genderevenwichtig Parlement zullen opleveren en dat de toekomstige leden van het Europees Parlement de taak op zich zullen nemen om overal ter wereld te strijden voor gelijke participatie en invloed van vrouwen in de besluitvorming.

Campagne Vrouwen aan de macht

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending