Verbind je met ons

EU

Plenaire sessie: Need for an industrial Europe

DELEN:

gepubliceerd

on

KostalacDe toekomst van de EU staat bovenaan de agenda voor de volgende plenaire vergadering van het EESC.

Tijdens de komende plenaire zitting (29-30 april, Karel de Grote-gebouw, Brussel) zal het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) twee zeer controversiële adviezen aannemen over het industriebeleid en dwangarbeid in de EU. De plenaire vergadering van het EESC zal ook zijn standpunt over een actieplan voor Europa onderschrijven. De aandacht zal zich richten op de noodzaak van publieke betrokkenheid, de vernieuwing van het Europese bestuur en een reeks concrete maatregelen voor de nieuwe leden van het Europees Parlement en de Commissie. Het EESC zal ook een impactstudie naar de werking van de Dienstenrichtlijn in de bouwsector goedkeuren.

Er zullen twee grote debatten plaatsvinden over:

– De situatie in Oekraïne, in aanwezigheid van Viktor Joesjtsjenko, voormalig president van Oekraïne (29 april, 14 uur – PERSCONFERENTIE 45 uur), en;

– culturele diversiteit in Europa, in aanwezigheid van Costa Gavras, filmmaker (29 april, 16 uur).

U kunt de plenaire sessie bekijken leef hier

De volledige agenda is beschikbaar hier.

advertentie

Adviezen die tijdens de plenaire vergadering moeten worden besproken en in stemming moeten worden gebracht:

Niet alle EU-burgers kunnen stemmen bij nationale verkiezingen

Ondanks het feit dat de EU-verdragen bepalen dat “elke burger het recht heeft om deel te nemen aan het democratische leven van de Unie”, hebben drie miljoen EU-burgers die in het buitenland in de EU wonen, ook in hun land van herkomst geen stemrecht bij nationale verkiezingen of in het land waar ze wonen. Vijf EU-lidstaten verbieden hun expatburgers om te stemmen bij nationale verkiezingen. In zijn nieuwe advies over het ontnemen van kiesrecht stelt het EESC dat er een discrepantie bestaat tussen de bewegingsvrijheid in de EU en het feit dat bepaalde burgers die dit recht uitoefenen, niet kunnen stemmen bij nationale verkiezingen.

Consumentenbescherming en overmatige schuldenlast

De overmatige schuldenlast is toegenomen als gevolg van de financiële crisis, de stijgende kosten van levensonderhoud en het gebruik van contant krediet. Op EU-niveau wordt dit probleem echter niet goed aangepakt. Het EESC wil dat er een passende, uniforme procedure komt, inclusief de verificatie van claims, een Europees kader voor woekerrente en preventieve maatregelen.

Voor een Europese industriële renaissance

Volgens het EESC ontberen de belangrijkste prioriteiten van de Commissie op het gebied van het industriebeleid een duidelijke visie en krachtige maatregelen om een ​​aantrekkelijk klimaat voor de industrie in Europa te creëren. Zonder een concurrerende industriële basis kan Europa de groei en meer banen niet veiligstellen. Het EESC zal onder meer een verlaging van de energieprijzen, meer aandacht voor de rol van diensten en een herziening van de EU-financiering voor innovatie voorstellen.

Kernnetwerkcorridors en de Connecting Europe Facility

Over het geheel genomen beschouwt het EESC deze mededeling als een nuttig instrument bij de uitvoering van de TEN-T-richtsnoeren en voor de belanghebbenden, omdat het hen de kans geeft proactief te zijn en hun planning te optimaliseren. Er is echter nog ruimte voor verbetering. Wat het governancesysteem betreft, is het EESC bijvoorbeeld van mening dat goed toezicht op de uitvoering van cruciaal belang is. Het EESC maakt zich ook zorgen over de ontoereikendheid van de beschikbare begrotingsmiddelen van de EU. Het gebruik van alternatieve financieringsmechanismen zoals projectobligaties en private publieke partnerschappen moet verder worden verduidelijkt.

Bestrijding van dwangarbeid in de EU en de wereld

Mensenhandel hoort niet thuis in een beschaafde samenleving. De bijdrage van het EESC aan het debat van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) met een initiatiefadvies zou een toegevoegde waarde hebben, omdat het vanuit het maatschappelijk middenveld in de EU een politieke boodschap op hoog niveau zou afgeven over de noodzaak om dwangarbeid te bestrijden, waarbij de nadruk zou worden gelegd op de noodzaak om de bestaande wetgeving te actualiseren. ILO-verdragen en implementeren van preventieve en beschermende maatregelen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending