Verbind je met ons

EU

Ombudsman roept lidstaten op om EU-transparantieregister te steunen

DELEN:

gepubliceerd

on

9bea79843bcbee2a95ac7a8c06c4d952Europese Ombudsman Emily O'Reilly heeft de Raad van de Europese Unie opgeroepen om deel te nemen aan het Transparantieregister van EU-belangenvertegenwoordigers. Ze moedigde de Europese Commissie ook aan om het voorbeeld van het Europees Parlement te volgen door veel sterkere prikkels in te voeren voor lobbyisten om zich te registreren. Dit volgt op de stemming van 15 april over een herzien Transparantieregister in het Europees Parlement.

O'Reilly zei: “Lobbyen speelt een belangrijke rol in het functioneren van democratieën. Gewone burgers die belangstelling tonen voor deze zaken zullen echter verbijsterd blijven over de vraag waarom de EU hun recht om te weten welke belangen bij de EU-instellingen lobbyen en voor welke doeleinden niet op directere wijze steunt. Omdat het huidige vrijwillige register deze rol onvoldoende vervult, moet het tanden krijgen. De Commissie zou haar ambtenaren bijvoorbeeld kunnen opdragen het beleid niet met niet-geregistreerde lobbyisten te bespreken. Om effectief te zijn moet de Raad bovendien deelnemen aan het register, aangezien de Raad een van de belangrijkste besluitvormingsinstellingen in de EU is. Deze stappen kunnen nu worden genomen, zonder te wachten tot het register verplicht wordt.”

Er zijn veel sterkere prikkels nodig voor lobbyisten om zich te registreren

Het Transparantieregister wordt gezamenlijk beheerd door het Europees Parlement en de Commissie. Het bevat ongeveer 6,500 organisaties. Veel lobbyisten vinden het echter niet de moeite waard om zich te registreren.

In zijn rapport roept het Parlement op tot stimuleringsmaatregelen om lobbyisten aan te moedigen het register te ondertekenen, waaronder bijvoorbeeld het beperken van de toegang tot de gebouwen van het EP voor niet-geregistreerde organisaties. Het Parlement verzoekt de Commissie ook soortgelijke maatregelen te nemen.

De Ombudsman behandelt regelmatig klachten over het Transparantieregister, bijvoorbeeld over vermeende onjuiste informatie in het register. In dat verband riep zij de Commissie op om het toezicht op en de vergelijkbaarheid van de gegevens in het register te verbeteren. Ze adviseerde de Commissie ook om lobbyisten en andere belangenvertegenwoordigers die zij ontmoet systematisch te informeren over haar voornemen om hun namen vrij te geven, mochten er verzoeken om publieke toegang worden gedaan over hun lobbyactiviteiten.

De Europese Ombudsman onderzoekt klachten over wanbeheer in de EU-instellingen en organen. Elke EU-burger, ingezeten, of een onderneming of vereniging in een lidstaat, kan een klacht indienen bij de Ombudsman. De Ombudsman biedt een snelle, flexibele en vrij middel van het oplossen van problemen met de EU-administratie. Voor meer informatie, klik hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending