Verbind je met ons

EU

Maximale impact van culturele diplomatie in het buitenlands beleid van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

350px-Bozar_IMGHoe kunnen de Europese Unie en haar lidstaten de impact van cultuur in het buitenlands beleid maximaliseren? Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd Commissaris Androulla Vassiliou behandelt deze vraag vandaag (7 april) tijdens een bijeenkomst met beleidsmakers, culturele organisaties, kunstenaars en academici uit 54 Europese en niet-Europese landen. Ze zullen voorgestelde aanbevelingen van deskundigen bespreken die de basis zouden kunnen vormen van een nieuwe EU-strategie voor de rol van cultuur in de externe betrekkingen van de EU.

De voorstellen volgen op een proefinitiatief, gelanceerd door het Europees Parlement en geleid door de Europese Commissie in samenwerking met experts van het Goethe Instituut en andere culturele organisaties. Pierre Vimont, uitvoerend secretaris-generaal van de Europese Dienst voor extern optreden, en Morten Løkkegaard, vicevoorzitter van de commissie Cultuur en Onderwijs van het Europees Parlement, zullen ook ingaan op de discussie van vandaag, die zal worden meegenomen in de definitieve aanbevelingen die in de komende weken zullen worden gepubliceerd.

Commissaris Vassiliou zei: "Cultuur is een vitaal onderdeel van onze collectieve Europese identiteit en helpt onze gedeelde waarden zoals eerbiediging van de mensenrechten, diversiteit en gelijkheid te ondersteunen. Culturele diplomatie is een kans voor ons om deze waarden en onze Europese cultuur te delen met andere landen. Het ontwikkelen van een actievere en dynamischere rol voor de Europese cultuur op het internationale toneel is een van mijn belangrijkste prioriteiten. Als ik deze 'zachte kracht' op een intelligente manier gebruik, kan dit de EU en haar lidstaten ten goede komen in hun betrekkingen met de rest van de wereld."

Het proefinitiatief heeft tot doel een betere samenwerking tussen de lidstaten te bevorderen en de toegevoegde waarde van Europese culturele diplomatie te maximaliseren. Nauwere samenwerking tussen culturele instellingen en het maatschappelijk middenveld, partnerschappen tussen steden en het creëren van Europese 'creatieve hubs' in landen als China en Brazilië behoren tot de ideeën die aan de orde zijn geweest tijdens het overleg tussen de Commissie en culturele groepen. Tijdens de bijeenkomst zal ook worden besproken hoe artiesten, producenten en bedrijven het beste kunnen worden geholpen om door te breken op nieuwe markten buiten de EU.

De bijeenkomst van vandaag vindt plaats in het Paleis voor Schone Kunsten ('Bozar') in Brussel. Het rapport en de aanbevelingen – waarin ook de tijdens de conferentie naar voren gebrachte ideeën zullen worden opgenomen – zullen onder het Griekse en Italiaanse voorzitterschap van de EU met de lidstaten worden besproken.

Achtergrond

Cultuur als sleutelcomponent van externe betrekkingen, gebaseerd op de Europese agenda voor cultuur, is sinds 2007 een van de drie strategische doelstellingen van de Commissie en de lidstaten – naast culturele diversiteit en interculturele dialoog, en cultuur als katalysator voor creativiteit.

advertentie

Naast de 28 lidstaten zijn de volgende partnerlanden van de EU bij dit initiatief betrokken:

  • De 16 buurlanden van de EU: Algerije, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Egypte, Georgië, Israël, Jordanië, Libanon, Libië, Moldavië, Marokko, de bezette Palestijnse gebieden, Syrië, Tunesië en Oekraïne, en;
  • de 10 strategische partners van de EU: Brazilië, Canada, China, India, Japan, Mexico, Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en de Verenigde Staten van Amerika.

Deelnemende culturele instellingen zijn onder andere:

Het Goethe-Institut, Brussel
BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
De Britse Raad, Brussel
Het Deens Cultureel Instituut, Brussel
ECF Europese Culturele Stichting
IFA Institut für Auslandsbeziehungen
Het Institut français, Parijs
KEA Europese Zaken

Meer informatie

Europese Commissie: Culture en cultuur in externe betrekkingen

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending