Verbind je met ons

Comité van de Regio's (CvdR)

Valcárcel en Barroso in Athene: Europa is oplossing voor Griekse crisis

DELEN:

gepubliceerd

on

bannerwebVoorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Durão Barroso, sloot zich aan bij de Comité van de Regio's President Ramón Luis Valcárcel Siso in een debat over de toekomst van Europa 6e top van regio's en steden in Athene op 8 maart.

President Barroso erkende de offers die Griekenland de afgelopen jaren heeft gebracht en bracht een boodschap van hoop uit: “We bevinden ons nu in een fase waarin groei het middelpunt is van al onze actie. De prioriteit ligt bij banen, banen en nog eens banen. Niettemin mogen we niet vergeten dat sommige van onze landen zich in een wanhopige situatie bevonden toen zij de EU om steun vroegen. De ergste fase is nu voorbij, maar we moeten ons blijven inzetten tegen buitensporige publieke en private schulden, aangezien we geen groei kunnen hebben zonder evenwicht.”

President Valcárcel benadrukte dat het nodig is om het bewustzijn te vergroten over de rol van de EU bij het bevorderen van de groei en om de successen in de bestrijding van de crisis te laten zien dankzij de samenwerking op EU-, nationaal, regionaal en lokaal niveau. In zijn commentaar op de delicate relatie tussen financiële consolidatie en investeringen in groei zei hij: “Elke bezuinigingsmaatregel moet worden genomen op basis van een zorgvuldige beoordeling van de daarmee samenhangende impact. Bij het vaststellen van het tekortplafond moet de juiste mate van flexibiliteit worden gewaarborgd om ons in staat te stellen het Europese sociale model te verdedigen en adequate middelen voor economische ontwikkeling te mobiliseren.”

In dit perspectief zal de versterking van de regionale en lokale dimensie van de interventies om groei en werkgelegenheid te creëren het komende jaar een belangrijke succesfactor zijn. Deze uitdaging voor regio's en steden werd ook benadrukt door Ioannis Sgouros, gouverneur van de Griekse regio Attica en hoofd van de Griekse delegatie van het Comité van de Regio's, die verwees naar de situatie in zijn land: “De Griekse bevolking heeft enorm geleden in de afgelopen Jarenlang heeft de langdurige recessie vandaag de dag het leven van 28% van de bevolking beïnvloed. De tijd is gekomen om nieuwe programma's te lanceren om banen te creëren, maar deze veranderingen beginnen op het basisniveau, bij de lokale overheden. Regio’s en gemeenten moeten nu naar het nieuwe landschap kijken en hun rol aanpassen om beter groei te realiseren.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending