Verbind je met ons

Comité van de Regio's (CvdR)

EU-burgemeesters reageren op Zwitserse stemming over immigratie: vrij verkeer van EU-burgers 'niet ter discussie'

DELEN:

gepubliceerd

on

iN_UWtytLsY0Het recht van EU-burgers om vrij binnen de Unie te reizen en te verblijven is een van de pijlers van het Europese project, dat economische, sociale en territoriale voordelen oplevert voor de ontvangende gemeenschappen. Het vrije verkeer moet daarom worden gewaarborgd en versterkt. Omdat ze voorop lopen als het gaat om het verwelkomen en integreren van mobiele EU-burgers, hebben lokale overheden echter steun nodig om dit principe correct te beheren, met name door middel van passende financiering en sociale infrastructuur.

Dit was de belangrijkste boodschap die het Comité van de Regio's (CvdR) vandaag (11 februari) uitdrukte op een conferentie waar burgemeesters en vertegenwoordigers van lokale overheden uit heel Europa samenkwamen om de impact van mobiliteit op lokaal niveau te bespreken en beste praktijken uit te wisselen. om te reageren op mogelijke uitdagingen op het gebied van inclusie. Het evenement, dat gezamenlijk werd georganiseerd door het CvdR en de Europese Commissie, kwam bijzonder op het juiste moment na de Zwitserse voorstellen om opnieuw immigratiequota in de EU in te voeren.

Het CvdR vertegenwoordigt de bestuursniveaus – steden en regio's – die het meest bezorgd zijn over de impact van de mobiliteit van EU-burgers en is van mening dat het de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de lidstaten en de EU-instellingen is om het recht op vrij verkeer te handhaven. Dit werd herhaald door CvdR-voorzitter Ramón Luis Valcárcel, die zei: "Het lijdt geen twijfel dat de economische crisis de druk heeft vergroot op kwetsbare burgers die hun land hebben moeten verlaten op zoek naar betere carrièrevooruitzichten. De Zwitserse stem luidt het tegenovergestelde De bewegingsvrijheid van EU-burgers wordt gegarandeerd. Openbare diensten staan ​​ook onder grote druk om de kwaliteitsnormen te handhaven in een tijd van begrotingsbeperkingen op het hele continent. Het uitdagen of beperken van het vrije verkeer van burgers is echter geen antwoord op deze problemen. uitdagingen."

De eerste vicevoorzitter van het CvdR, Mercedes Bresso, benadrukte ook graag: "Het recht van EU-burgers om zich vrij te verplaatsen en te verblijven is de hoeksteen van het Europese project. Ik kan zonder voorbehoud zeggen dat over vrij verkeer niet kan worden onderhandeld." In dezelfde lijn voegde vicevoorzitter Viviane Reding, commissaris voor Justitie, grondrechten en burgerschap, toe: “Het recht op vrij verkeer is een fundamenteel recht en raakt de kern van het EU-burgerschap. Meer dan twee derde van de Europeanen zegt dat vrij verkeer beweging is gunstig voor hun land. We moeten het versterken en beschermen. Lokale autoriteiten staan ​​in de frontlinie bij het implementeren van de regels voor vrij verkeer en het laten werken ervan. Deze conferentie is voor ons een kans om naar lokale vertegenwoordigers te luisteren en uit te vinden voor welke uitdagingen ze staan ter plaatse onder ogen zien en bespreken hoe we de EU-financiering voor sociale integratiedoeleinden het beste kunnen krijgen waar deze naartoe moet.”

António Costa, burgemeester van Lissabon en voorzitter van de CIVEX-commissie die verantwoordelijk is voor migratievraagstukken bij het CvdR, komt uit een land met een aanzienlijke migratiegeschiedenis en benadrukte de potentiële risico's van het ter discussie stellen van het beginsel van de vrijheid van verkeer van de EU: "Naar mijn mening is het zeer gevaarlijk, zoals blijkt uit het ongelukkige besluit van de Zwitserse kiezers dit weekend, om een ​​fundamentele vrijheid ter discussie te stellen die voor de burgers betekenis geeft aan het Europese project. We moeten praktische oplossingen vinden voor problemen waar die bestaan, maar we mogen deze niet verliezen. zicht op de grote prestaties."

Hij wees er ook op dat we in Portugal, ondanks economische moeilijkheden en dankzij een actief integratiebeleid dat primair gericht is op het vergemakkelijken van de opvang van migranten, zowel binnen als buiten de EU: “er trots op kunnen zijn dat we een nationale consensus over immigratie hebben weten te behouden.”

Sprekers benadrukten ook de noodzaak voor lokale en regionale overheden om toegang te hebben tot EU-financiering – en goed geïnformeerd te zijn over de financieringsmogelijkheden onder EU-fondsen – om de integratie van migranten in lokale gemeenschappen te vergemakkelijken. In dit opzicht werd het initiatief van de Europese Commissie om 20% van de Europese Sociale Fondsen te reserveren voor de ondersteuning van lokale overheden bij het bevorderen van sociale inclusie verwelkomd. Sommige deelnemers vroegen ook om dezelfde logica toe te passen op het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en andere specifieke EU-instrumenten.

advertentie

Achtergrond

De conferentie valt binnen de reeks acties die de Europese Commissie heeft gedefinieerd als reactie op de zorgen van sommige lidstaten over het vrije verkeer van EU-burgers, zoals gepresenteerd in de mededeling over vrij verkeer die op 25 november 2013 is aangenomen, met als doel de problemen van lokale overheden aan te pakken. behoeften op het gebied van het vrije verkeer. Dit is de tweede van de vijf acties die worden afgerond, na de publicatie medio januari van een praktische gids over de toetsing van de gewone verblijfplaats die wordt gebruikt in de EU-regels inzake de coördinatie van de sociale zekerheid (zie IP / 14 / 13).

De conferentie bouwde ook voort op de conclusies van een onafhankelijk onderzoek in opdracht van de Europese Commissie over de impact van het vrije verkeer van EU-burgers op lokaal niveau, waarin het inclusiebeleid in zes Europese steden (Barcelona, ​​Dublin, Hamburg, Lille, Praag en Turijn) wordt geanalyseerd. ) en identificeert best practices.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending