Verbind je met ons

Awards

Dingen die we geleerd hebben in Straatsburg: Lampedusa, Sacharovprijs, roken en extremisme

DELEN:

gepubliceerd

on

20131010PHT21920_width_600Tijdens een sessie die werd gekenmerkt door de tragedie voor de kust van Lampedusa, hield het Parlement een minuut stilte voor de slachtoffers en debatteerde vervolgens met de Commissie over hoe de opvang van vluchtelingen in de EU kan worden verbeterd. Politiek extremisme werd krachtig veroordeeld en er werden nieuwe regels goedgekeurd voor de winning van schaliegas, de arbeidstijd van het cockpitpersoneel en de erkenning van beroepskwalificaties. De Sacharovprijs gaat dit jaar naar Malala Yousafzai voor haar strijd voor onderwijs voor meisjes in weerwil van de Taliban.

Tijdens de opening van de plenaire vergadering werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de honderden die vorige week omkwamen bij het tragische bootongeluk bij Lampedusa. President Martin Schulz zei dat de tragedie zou moeten leiden tot een verandering in het migratiebeleid van de EU. Op 9 oktober werd verder gedebatteerd over de vluchtelingencrisis waarmee Europa wordt geconfronteerd.
De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken werd toegekend aan Malala Yousafzai, de Pakistaanse tiener die door de Taliban werd neergeschoten vanwege haar strijd voor het recht van jonge vrouwen op onderwijs en die nu een mondiale activiste is.

Op 9 oktober keurden de EP-leden nieuwe regels voor tabaksproducten goed, waarbij de gezondheidswaarschuwingen op pakjes aanzienlijk werden vergroot, e-sigaretten werden gereguleerd, alle smaakstoffen werden verboden met een kort uitstel voor menthols, maar dunne sigaretten nog steeds op de markt konden blijven. Op basis van dit alles zal het Parlement nu met de lidstaten onderhandelen over de definitieve wetgeving. De Europese Commissie zou de activiteiten van neonazistische organisaties in de hele EU moeten onderzoeken en een databank en waarnemingscentrum voor haatmisdrijven moeten opzetten, aldus Europarlementsleden. Velen zeiden ook dat extremistische bewegingen moeten worden aangepakt, ongeacht hun politieke kleur.

Vrij verkeer mag niet worden gebruikt als excuus om een ​​debat over de inclusie van Roma uit de weg te gaan, aldus sprekers in een apart debat over Roma-integratiestrategieën. mogelijke gevolgen voor het milieu en de openbare veiligheid zullen zorgvuldig moeten worden onderzocht voordat exploitatievergunningen worden verleend na goedkeuring door het Parlement van een voorstel van de Commissie.
Nieuwe regels voor de werktijd van cockpitpersoneel werden woensdag aangenomen toen het Parlement een voorstel van de Europese Commissie aanvaardde over nieuwe veiligheidsnormen waarover in de maanden voorafgaand aan de stemming heftig werd gedebatteerd. Op 9 oktober keurde het EP de elektronische Europese beroepskaart goed, waardoor deze gemakkelijker voor artsen, apothekers, architecten en andere professionals om in een ander EU-land te werken. De regels zullen ook helpen voorkomen dat medische professionals die in het ene land onderworpen zijn aan disciplinaire maatregelen, in alle andere landen gaan werken. De Senegalese president Macky Sallwas werd ontvangen in de plenaire vergadering waar hij de EU omschreef als een bron van inspiratie en hoop. Hij sprak de wens uit “dat Europa en Afrika een echt project van vrede en veiligheid openen”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending