Verbind je met ons

Voorpagina

IAEA: Iran breidt nucleaire capaciteit

DELEN:

gepubliceerd

on

52831Iran blijft zijn capaciteit om uranium te verrijken uitbreiden, waardoor de tijd die het nodig heeft om voldoende hoogverrijkt uranium voor een kernwapen te produceren, wordt verkort. Sinds de verkiezing van president Hassan Rouhani heeft Iran volgens een nieuw rapport zo'n 2,000 extra centrifuges geïnstalleerd. Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) melden. 

Volgens het IAEA moeten de sancties worden aangescherpt, terwijl de EU moet testen of het president Rouhani ernst is met nucleaire onderhandelingen, totdat Teheran zijn koers begint te veranderen. Iran is zijn uraniumverrijkingscapaciteit blijven uitbreiden, waardoor de tijd die nodig is om materiaal te produceren dat geschikt is voor wapens wordt verkort. .

  • Het IAEA meldt dat Iran de afgelopen drie maanden nog eens 2,000 centrifuges heeft geïnstalleerd, waardoor het totaal aantal geïnstalleerde centrifuges op 19,450 komt.
  • Als Iran zijn inventaris van geïnstalleerde centrifuges volledig zou benutten, zou het binnen twee maanden voldoende uranium voor een kernwapen kunnen produceren.
  • Iran heeft 1,000 centrifuges van de tweede generatie geïnstalleerd, waaronder meer dan 300 sinds mei. Hoewel ze nog niet operationeel zijn, kunnen deze machines drie tot vijf keer sneller verrijken dan eerdere modellen.
  • Iran heeft ook een aanzienlijk vermogen om zijn verrijking te vergroten, omdat het slechts ongeveer de helft van zijn geïnstalleerde centrifuges gebruikt en een aanzienlijk deel van zijn 20 procent verrijkt uranium in een gemakkelijk converteerbare gemetalliseerde vorm heeft “geparkeerd”.

De verkiezingen in Rouhani hebben tot nu toe geen aanwijsbare verandering in het nucleaire programma van Iran teweeggebracht.

  • In de periode sinds de verkiezing van president Rouhani is Iran doorgegaan met het verrijken van uranium, in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Iran heeft sinds mei meer dan 1,600 pond laagverrijkt uranium en 100 pond 20 procent verrijkt uranium geproduceerd.
  • Iran zet ook de door de VN-Veiligheidsraad verboden werkzaamheden aan de zwaarwaterreactor van Arak voort. Het IAEA meldt dat Iran het reactorvat in positie heeft gebracht en ongeveer 90 ton zwaar water heeft geproduceerd. Eenmaal operationeel heeft de reactor het potentieel om voldoende plutonium te produceren voor meerdere bommen per jaar.
  • Iran blijft IAEA-inspecteurs de toegang tot de Parchin-site ontzeggen, waar het land ervan wordt verdacht tests te hebben uitgevoerd die verband houden met kernbewapening. Het IAEA heeft eerder gerapporteerd over uitgebreide verhullingsactiviteiten op de locatie die “het vermogen van het Agentschap om effectieve verificatie uit te voeren hebben ondermijnd.”
  • Iran blijft de verzoeken van de IAEA negeren om tegemoet te komen aan de historische zorgen over de mogelijke militaire dimensies van het programma van Teheran.

The IAEA has stated: “Europe should increase the pressure on Tehran until it takes concrete positive action. Iran should not receive sanctions relief simply because President Rouhani says he wants to improve ties with the West. The international community should be willing to reciprocate meaningful Iranian steps, but should not modify sanctions in return for mere words.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending