Verbind je met ons

Voorpagina

Oekraïne: Europarlementsleden bekritiseren Russische druk afwachting van een mogelijke EU-deal

DELEN:

gepubliceerd

on

ukraine_europe_asia_450_380 formaat wijzigen

EP-leden van Buitenlandse Zaken hebben vandaag kritiek geuit op de Russische handelsbeperkingen die aan Oekraïne zijn opgelegd, in de aanloop naar een mogelijke associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. In een afzonderlijk debat over de toekomst van Oekraïne vertelden oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitschko de leden van het Europees Parlement dat de toekomst van het land in Europa ligt.

De debatten vonden woensdag plaats in een buitengewone vergadering van de Commissie buitenlandse zaken van het EP, waarbij ook de huidige situatie in Egypte en Syrië werd besproken.

De debatten over Oekraïne volgden op recente stappen van Rusland om de invoer van Oekraïens snoepgoed te blokkeren. Hoewel de Russische autoriteiten zorgen hadden geuit over kwaliteit en veiligheid, werden de maatregelen algemeen gezien als politiek gemotiveerd.

EP-leden omschrijven de beperkingen als een daad van intimidatie om Oekraïne ervan te weerhouden een associatieovereenkomst met de EU te sluiten. EP-leden zeiden ook dat de acties in strijd waren met de regels van de Wereldhandelsorganisatie en een aanval waren op de burgers van Oekraïne.

EP-leden die aan het debat deelnamen, spraken in grote lijnen hun steun uit voor de ondertekening van de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne in de nabije toekomst, maar waarschuwden ook dat de Oekraïense regering moet voldoen aan de voorwaarden van de EU, zoals gedefinieerd door de Raad Buitenlandse Zaken van december 2012, waaronder het aanpakken van het gebruik van selectieve gerechtigheid, de noodzakelijke hervorming van het parket van de procureur-generaal en de vrijlating van de gevangengenomen voormalige premier Joelia Timosjenko.

Toekomst van Oekraïne

advertentie

“De toekomst van Oekraïne – of het nu kiest voor een bondgenootschap met Rusland of met de EU in zijn handels- en politieke betrekkingen – moet worden beslist in Kiev, niet in Moskou of Brussel”, aldus voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken Elmar Brok (EVP, DE).

De Oekraïense parlementaire oppositieleiders Vitali Klitschko (UDAR) en Arseniy Yatsenyuk (Batkivschchyna) vertelden de leden van het Europees Parlement dat de toekomst van Oekraïne in Europa lag. De heer Klitschko zei dat de oppositie druk zal uitoefenen op de regering om de nodige stappen te ondernemen in de richting van de ondertekening van de overeenkomst. De heer Yatsenyuk zei dat een associatieovereenkomst de EU en Oekraïne het beste instrument biedt om te reageren op de geopolitieke uitdaging van Rusland.

Volgende stappen

De associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, die ook een “diepe en alomvattende vrijhandelsovereenkomst” omvat, zou in november van dit jaar kunnen worden ondertekend, wanneer de leiders van de EU en haar oostelijke buren elkaar zullen ontmoeten op de top van het Oostelijk Partnerschap in Vilnius. Als de overeenkomsten worden ondertekend, is er groen licht nodig van het Europees Parlement voordat ze in werking kunnen treden.

Voorzitter: Elmar Brok

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending