Verbind je met ons

Blogspot

Commentaar: Kan Unesco ooit herstellen van het rampzalige bewind van Irina Bokova?

DELEN:

gepubliceerd

on

Irina-Bokova-nouvelle-directrice-générale-de-l'UNESCO

Door Patrick Dawson

De vertrekkende directeur-generaal van UNESCO is vrijwel in duigen gevallen na Irina Bokova's rampzalige ambtstermijn als directeur-generaal.

Bokova, de allereerste vrouw in de rol, is er helaas totaal niet in geslaagd de verwachtingen waar te maken die op haar waren gesteld. In plaats daarvan is haar ambtstermijn een treurige mix van amoraliteit en amateurisme geweest, die de waardige organisatie op de rand van verval en slechte reputatie heeft gebracht.

Nu de volgende Unesco-presidentsverkiezingen dichterbij komen, moeten de andere kandidaten met gemengde gevoelens toekijken. Opluchting natuurlijk dat er eindelijk een einde kan komen aan de ineffectiviteit en het eigenbelang van Bokova. Maar tegelijkertijd bestaat er bezorgdheid over de omvang van de schoonmaakmissie die nodig is om de orde te herstellen in de organisatie, die schipbreuk heeft geleden en is geplunderd door de zittende incompetentie van de afgelopen vier jaar.

Het was in 2011 dat Bokova's ambtstermijn een nachtmerrie werd, toen ze werd geconfronteerd met de VS – geschokt dat Palestina de status van volwaardig lid had gekregen zonder vredesbesprekingen met Israël te hebben gevoerd – die hun fondsen aan de Unesco stopzetten: een bedrag van 150 miljoen dollar, wat steeg met 22% van de financiële steun van de organisatie.

Geconfronteerd met haar eerste uitdaging, ontpopte de directeur-generaal zich als een last voor de instelling met haar grillige schommelingen tussen paniekerige verlamming en wilde, onbezonnen non-oplossingen. Ze nam het besluit om niet te gaan onderhandelen met de regering-Obama, maar gooide geld dat ze niet had in een poging Amerikaanse burgers voor zich te winnen met publiciteitsreizen naar de Verenigde Staten. Ze begon ook met het opzetten van een kantoor in Washington voor de Unesco, vermoedelijk voor het geval het bestaande kantoor in New York om de een of andere reden niet zou volstaan.

advertentie

Ondanks de vernietigende rapporten van de Raad van Accountants waarin haar diplomatieke en financiële mislukkingen werden bekritiseerd, werd Bokova uiteindelijk veel te laat bewust van de noodzaak om actie te ondernemen. Haar paniekerige reactie was een onnadenkend massaontslag, waardoor honderden Unesco-werknemers werden uitgesloten en haar slinkende reputatie onder degenen onder haar kelderde. De ondernomen acties zorgden er niet alleen voor dat Unesco-werknemers doodsbang waren voor hun baan, maar slaagden er ook totaal niet in om de dreigende, fundamentele structurele problemen aan te pakken.

Volgens de website van UNESCO is de missie van de organisatie “bij te dragen aan het opbouwen van vrede, het uitroeien van armoede, duurzame ontwikkeling en de interculturele dialoog”. Maar onder Bokava heeft Unesco de armoede in haar eigen achtertuin bevorderd, door werknemers eruit te gooien met wat de Raad van Auditors ‘vaagheid’ en ‘ondoorzichtigheid’ noemde – helemaal niet de transparantie die ze had beloofd.

Terwijl banen bij UNESCO verloren gingen, werden de echte problemen nog lang niet aangepakt. Brett Schaefer van de Heritage Foundation ontdekte dat 87% van Unesco's budget van 326 miljoen dollar vorig jaar werd toegewezen aan eigen personeels-, reis- en bedrijfskosten. Als gevolg van catastrofaal management en overdadige businessclass-tickets verspilt Unesco onder Bokova elk jaar ruim drie miljoen dollar aan reizen – ondanks de twijfelachtigheid van de reisplannen van de directeur-generaal.

UNESCO, een instelling die stevig op ethische principes is gebaseerd, zou niet uit elkaar hoeven te vallen. De doelstellingen van de stichting zijn rechtvaardig en Bokova's fiasco van een presidentschap mag niet worden gezien als een weerspiegeling van de organisatie, waarvan de doelstellingen het verdienen te worden verwezenlijkt door iemand die minder door onbekwaamheid wordt ontsierd. Wat wel zeker is, is dat een verandering in het management de enige manier is waarop de instelling implosie en een afdaling in diepere decadentie kan vermijden.

Terwijl de presidentskandidaten, zoals ex-professor politieke en sociale wetenschappen en voormalig missionaris in China Joseph Maila, hun verkiezingscampagnes voeren, moet je je afvragen: hoe begint een normale, verstandige kandidaat de achtergebleven wanorde te begrijpen? van Bokova?

Na vele jaren als cultureel attaché bij de Britse ambassade in Kiev te hebben gewerkt, heeft Patrick Dawson onlangs een soortgelijke functie in Boedapest op zich genomen. Zijn interesses liggen in de steeds voortschrijdende geopolitieke relaties van Europa, de betekenis van bredere machten en vooral het over het hoofd geziene belang van de randen van Europa.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending