Verbind je met ons

Voorpagina

Obama annuleert militaire oefening met Egypte na geweld

DELEN:

gepubliceerd

on

AP_Obama_Egypt_kb_130815_16x9_992De Amerikaanse president Barack Obama heeft verklaard dat de traditionele samenwerking tussen Egypte en de Verenigde Staten "niet kan doorgaan zoals gewoonlijk", waarbij Egyptische burgers worden vermoord en hun basisrechten worden ontzegd. Obama heeft gezegd dat de Verenigde Staten hun tweejaarlijkse gezamenlijke militaire oefening met Egypte, gepland voor september, annuleren als reactie op geweld in het land tussen Egyptische veiligheidstroepen en de Moslimbroederschap. "Hoewel we onze relatie met Egypte willen behouden, kan onze traditionele samenwerking niet doorgaan zoals gewoonlijk wanneer burgers op straat worden gedood en rechten worden teruggedraaid", zei Obama op 15 augustus in Chilmark, Massachusetts. De opmerkingen van de president kwamen de dag nadat honderden doden waren gevallen. Hij veroordeelde zowel het geweld als het besluit van de interim-regering om de noodwet opnieuw in te stellen. Obama zei dat de cyclus van geweld en escalatie aan beide kanten de polarisatiecyclus van het land voedt en "moet stoppen", en dat samen met het opheffen van de noodtoestand een nationaal verzoeningsproces moet beginnen dat alle partijen een stem geeft in de toekomst van Egypte.

 

“We roepen de Egyptische autoriteiten op om de universele rechten van het volk te respecteren. We roepen degenen die protesteren op om dit vreedzaam te doen en veroordelen de aanvallen die we hebben gezien door demonstranten, ook op kerken”, zei hij, eraan toevoegend dat de rechten van vrouwen en de religieuze minderheden van het land moeten worden gerespecteerd.

“Verbintenissen moeten worden nagekomen om transparante hervormingen van de grondwet en democratische verkiezingen van een parlement en een president na te streven. En het volgen van die weg zal Egypte helpen om aan de democratische aspiraties van zijn volk te voldoen en tegelijkertijd de investeringen, het toerisme en de internationale steun aan te trekken die het kunnen helpen kansen te bieden aan zijn burgers”, zei hij.

De Verenigde Staten willen samenwerken met het Egyptische volk in hun streven naar een betere toekomst, maar het is aan de Egyptenaren zelf om te bepalen wat die toekomst zal zijn, zei hij.

“We waarderen de complexiteit van de situatie. Hoewel Mohamed Morsy via democratische verkiezingen tot president werd gekozen, was zijn regering niet inclusief en respecteerde ze niet de mening van alle Egyptenaren”, zei hij.

Maar tegelijkertijd "kiezen we geen partij voor een bepaalde partij of politieke figuur", zei Obama.

'Ik weet dat het binnen Egypte verleidelijk is om de Verenigde Staten of het Westen of een andere externe actor de schuld te geven van wat er mis is gegaan. We hebben de schuld gekregen van aanhangers van Morsy; we hebben van de andere kant de schuld gekregen alsof we aanhangers van Morsy zijn. Dat soort aanpak helpt de Egyptenaren niet om de toekomst te krijgen die ze verdienen”, zei hij.

advertentie

De Verenigde Staten willen dat Egyptenaren samenwerken om te slagen als een vreedzaam, democratisch en welvarend land, en de president erkende dat het soms moeilijk zal zijn.

"Er zullen valse starts zijn. Er zullen moeilijke dagen zijn. De democratische reis van Amerika voerde ons door een aantal machtige strijd om onze unie te vervolmaken. Van Azië tot Amerika weten we dat democratische transities niet in maanden of zelfs jaren worden gemeten, maar soms in generaties”, zei Obama.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending