Verbind je met ons

Voorpagina

Taipei en Manilla oproep tot doodslag kosten in Guang Da Xing No. 28 case

DELEN:

gepubliceerd

on

grave-incidente-maritimo-entre-taiwan-y-filipinas-20130523084730-85118c65c6b02fdb6871c85c2acf67aaDe ROC en de Filippijnse regering hebben hun onderzoeksrapporten over het schietincident in Guang Da Xing nr. 28 op afzonderlijke persconferenties op 7 augustus vrijgegeven, waarbij beide partijen aanbeveelden acht Filippijnse kustwachtpersoneel te vervolgen voor moord.

Taipei bracht zijn rapport uit tijdens een persconferentie onder voorzitterschap van vice-minister van Buitenlandse Zaken, ambassadeur Ting Joseph Shih en vice-minister van Justitie Chen Ming-tang, een uur na de persconferentie van Manilla.

Het rapport van het Philippine National Bureau of Investigation, goedgekeurd door president Benigno S. Aquino III, concludeerde dat de aanval door een Filippijns overheidsvaartuig op de Taiwanese vissersboot de dood veroorzaakte van visser Hong Shi-cheng (ook wel gespeld als Hung Shih Cheng). Het adviseerde verder beschuldigingen van belemmering van de rechtsgang tegen vier PCG-bemanningsleden voor het knoeien met videobeelden van het incident en het indienen van een vervalst wapenrapport.

Het incident vond plaats op 9 mei 2013 in de overlappende exclusieve economische zones van het ROC en de Filippijnen. PCG-bemanningsleden vuurden 108 kogels af met een .30-kaliber machinegeweer, M16- en M14-geweren op de ongewapende vissersboot en raakten deze met 45, nadat de boot was gevlucht van het Filippijnse patrouillevaartuig.

Amadeo Perez Jr., voorzitter van het Economisch en Cultureel Bureau van Manilla, heeft gezegd dat hij namens president Benigno Aquino III Taiwan zal bezoeken om publiekelijk zijn excuses aan te bieden aan de familie van de heer Hong en de bevolking van Taiwan, en om een ​​volledig verslag te geven van de inspanningen die de Filippijnse regering heeft geleverd met betrekking tot de zaak, in de hoop de betrekkingen tussen Taiwan en de Filipijnen te herstellen. Er is ook een akkoord bereikt over schadevergoeding tussen de advocaten van MECO en de familie van het slachtoffer.

Aan de kant van Taiwan kondigde het parket van het district Pingtung eerder op dezelfde dag aan dat het aangifte zal doen van moord tegen dezelfde acht PCG-medewerkers die in het Filippijnse rapport worden genoemd. Volgens de ROC-wet is de doodstraf voor doodslag, levenslange gevangenisstraf of gevangenisstraf van niet minder dan tien jaar, terwijl in de Filippijnen de wettelijke straf een gevangenisstraf van 12 jaar en één dag tot 20 jaar is.

Vanaf het begin van het incident heeft de ROC-regering een proactieve, krachtige houding ingenomen in lopende gesprekken met de Filippijnse regering om gerechtigheid te verkrijgen voor de familie van het slachtoffer, de belangen van vissers te beschermen en de waardigheid en positie van het land te verdedigen. Na de positieve en concrete reactie van de Filipijnen op de vier eisen, overweegt de regering de opheffing van de 11 sancties die zij aan de Filipijnen heeft opgelegd.

advertentie

Op basis van de traditioneel vriendschappelijke banden tussen Taiwan en de Filippijnen zal het ROC concrete maatregelen nemen om de bilaterale betrekkingen op het gebied van handel en economie, wetenschap en technologie en cultuur verder te versterken.

Los daarvan heeft het ROC Coast Guard Administration-patrouillevaartuig Wei Hsing op 21 juli drie Filippijnse vissers gered die op drift waren geraakt in de wateren ten zuiden van Taiwan en hun snelle en veilige terugkeer naar huis geregeld.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending