Verbind je met ons

Voorpagina

Hongarije stelt wetswijzigingen voor om de zorgen van de EU weg te nemen

DELEN:

gepubliceerd

on

hongarijeverkleinen

Hongarije is bereid zijn grondwet aan te passen om de kritiek van de Europese Unie weg te nemen dat nieuwe wetten de democratie ondermijnen, zei de minister van Buitenlandse Zaken van het land vrijdag.

De EU, de Verenigde Staten en mensenrechtenorganisaties hebben de nationalistische regering van premier Viktor Orbán ervan beschuldigd grondwetswijzigingen te gebruiken om haar eigen bevoegdheden te versterken en de onafhankelijkheid van de Hongaarse rechtbanken te verzwakken.

Orban, die herhaaldelijk in botsing kwam met Brussel over wetten op de media, de centrale bank en de rechtbanken sinds ze in 2010 aan de macht kwamen, ontkent dat de in maart goedgekeurde veranderingen antidemocratisch zijn, maar geeft blijk van bereidheid tot compromissen.

Minister van Buitenlandse Zaken Janos Martonyi zei dat Boedapest een brief heeft gestuurd naar de Europese Commissie, de uitvoerende arm van de EU, waarin wordt voorgesteld om twee gevoelige clausules uit de grondwet te schrappen met betrekking tot de rechtbanken en belastingbetalingen.

De eerste clausule heeft betrekking op de bevoegdheden die zijn verleend aan de voorzitter van het nationale bureau voor de rechterlijke macht om zaken over te dragen.

"De regering zal het probleem van overbelaste rechtbanken oplossen met passende structurele veranderingen", zei Martonyi op een persconferentie.

advertentie

Boedapest zal ook een clausule schrappen die het toestaat nieuwe belastingen te heffen ter dekking van betalingsverplichtingen die voortvloeien uit uitspraken van het Europese Hof van Justitie of andere internationale rechtbanken, zei hij. In plaats daarvan zal in een wet op de economische stabiliteit worden vastgelegd dat onverwachte kosten kunnen worden gedekt door nieuwe belastingen.

Martonyi zei echter dat Hongarije de beperkingen op de publicatie van politieke advertenties, die ook van toepassing zouden zijn op de verkiezingen voor het Europees Parlement, niet zou wijzigen.

Orban heeft juridische experts van de EU uitgedaagd om bewijs te leveren als ze problemen hebben met de grondwetswijzigingen.

De Commissie van Venetië van de Raad van Europa zal naar verwachting later deze maand een gedetailleerd rapport over de Hongaarse wetgeving presenteren.

 

Colin Stevens

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending