Verbind je met ons

Voorpagina

Boris Johnson: VK moet klaar zijn om weg te lopen

DELEN:

gepubliceerd

on

krijgAfbeelding2

Het publiek zou een Brits vertrek verwelkomen, omdat mensen het gevoel zouden hebben dat ze de controle over hun eigen leven uit Brussel hadden teruggewonnen, beweerde de burgemeester van Londen, Boris Johnson.

"Als we eerlijk zijn, denk ik, democratisch gezien, zou het een schot in de roos zijn, omdat mensen dan ineens zouden voelen: ja, we bepalen weer ons eigen lot, onze politiek is volkomen onafhankelijk, Britse kiezers kunnen de mensen kiezen die het nemen." beslissingen die hun leven beïnvloeden. Dat zou een heel belangrijk voordeel zijn."

Het zou echter van essentieel belang zijn ervoor te zorgen dat Britse bedrijven niet lijden onder het verlies van handel in Europa.

De kiezers zouden het gevoel hebben dat ze de controle over hun eigen lot hebben herwonnen als Groot-Brittannië volledig onafhankelijk zou worden van Brussel, zei de burgemeester van Londen.
Johnson waarschuwde dat het land bereid moet zijn om "weg te lopen" uit Europa als David Cameron er niet in slaagt te onderhandelen over betere lidmaatschapsvoorwaarden.
De opmerkingen van de heer Johnson zullen het steeds koortsachtiger wordende debat binnen de Conservatieve Partij over het Europese beleid aanwakkeren, dat oplaaide na het succes van de UKIP bij de lokale verkiezingen van vorige week.

De tussenkomst van de burgemeester op een conferentie van internationale zakenleiders in Londen volgde op een aanval van de premier op rechtse "pessimisten" die geloofden dat de betrekkingen van Groot-Brittannië met Europa nooit zouden kunnen veranderen.
Cameron staat onder druk van zijn achtergebleven parlementsleden om vóór de verkiezingen van 2015 een stemming in het Lagerhuis uit te schrijven over een wetsvoorstel dat een referendum over EU-lidmaatschap mogelijk maakt.

De premier heeft beloofd gesprekken te voeren om opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden van het Britse lidmaatschap en vervolgens na de volgende verkiezingen een nieuwe deal voor te leggen aan het Britse volk in een referendum.
Terwijl Cameron heeft gezegd dat hij wil dat Groot-Brittannië binnen de EU blijft, zei Johnson dat uitstappen niet "fataal" zou zijn voor Groot-Brittannië.
In een toespraak tot verslaggevers op de Global Investment Conference zei de heer Johnson dat hij "nauwelijks voor" bleef om binnen de groep van 27 lidstaten te blijven en steunde hij het beleid van David Cameron om te onderhandelen over een nieuwe relatie voor Groot-Brittannië in de EU.
Maar hij voegde eraan toe: "Als dat niet lukt, dan moeten we natuurlijk klaar zijn om weg te lopen", zei hij. "We moeten klaar zijn om te vertrekken."

advertentie

Eerder had premier Cameron de 300 afgevaardigden van de conferentie verteld dat hij kon onderhandelen over een nieuwe relatie tussen Groot-Brittannië en Europa.
Cameron viel de "pessimisten" aan die dachten dat hij zou falen, in een directe berisping aan Tory-grootheden, zoals Michael Portillo en Lord Lawson, die het VK hebben opgeroepen zich terug te trekken uit de EU.
"Er zijn enkele pro-Europese pessimisten die zeggen dat je in Europa gewoon moet instemmen met alles wat iemand in de EU voorstelt.
Je tekent elk verdrag, je tekent alles - er is geen alternatief.
"Ik denk dat ze het helemaal bij het verkeerde eind hebben", zei Cameron.
"De tweede groep pessimisten zegt dat er geen uitzicht is op hervorming van de EU, je moet gewoon vertrekken. Ik denk dat ze ook ongelijk hebben.
"Ik denk dat het mogelijk is om deze organisatie te veranderen en te hervormen en de relatie van Groot-Brittannië ermee te veranderen en te hervormen."

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending