Verbind je met ons

Kunst

LUX Publieksprijs 2024: Vijf finalisten bekend gemaakt in Venetië 

DELEN:

gepubliceerd

on

20,000 soorten bijen, gevallen bladeren, op de Adamant, Smoke Sauna Sisterhood en De lerarenkamer zal strijden om de LUX Publieksprijs 2024.

De finalistenfilms werden onthuld tijdens de Filmfestival van Venetië op vrijdag (1 september).

Vicevoorzitter van het Europees Parlement Evelyn Regner (AT, S&D) zei: “We houden van onze Europese film, omdat deze onze dromen, angsten en hoop weerspiegelt. Het Europese publiek heeft vorig jaar zijn inzet bewezen: 45 burgers namen deel aan de selectie van de winnende film. Dit jaar biedt elk van de vijf gekozen films een uniek perspectief op de uitdagingen en kansen waarmee de Europese samenleving wordt geconfronteerd: het versterken van de positie van vrouwen en meisjes, het vergroten van sociale rechtvaardigheid en gelijkheid en het versterken van de diversiteit. Nu is het tijd om samen met ons de volgende winnaar te kiezen: kijk uit naar de gratis vertoningen in alle EU-landen en geef uw mening door de films op ons platform te beoordelen.”

Ontdek de films

20,000 soorten bijen, van de Spaanse regisseur Estibaliz Urresola Solaguren, vertelt het verhaal van een achtjarig kind dat lijdt omdat mensen hem blijven aanspreken op manieren die ongemak veroorzaken. Tijdens een zomer in Baskenland vertrouwt het kind deze zorgen toe aan familie en vrienden. Maar hoe kan een moeder omgaan met de zoektocht van haar kind naar identiteit als ze zelf nog steeds te maken heeft met haar eigen ambivalente ouderlijke erfenis?

In Gevallen bladeren van de Finse regisseur Aki Kaurismäki ontmoeten we twee eenzame zielen die op zoek zijn naar de liefde van hun leven: hun kans, aangrijpende ontmoeting op een nacht in Helsinki wordt belemmerd door alcoholisme van zijn kant, verloren contactgegevens en het leven in het algemeen, dat een talent voor het opwerpen van obstakels in de weg van mensen die naar geluk streven.

Op de Adamante, van de Franse regisseur Nicolas Philibert, is een documentairefilm die inzoomt op een uniek kinderdagverblijf: een drijvend bouwwerk gelegen aan de Seine in het hart van Parijs. Het verwelkomt volwassenen met psychische stoornissen en biedt hen zorg die hen in tijd en ruimte grondt, en helpt hen te herstellen of hun humeur op peil te houden. De film nodigt ons uit om aan boord te komen en kennis te maken met de patiënten en zorgverleners die het centrum dagelijks tot leven brengen.

advertentie

Rooksauna Sisterhood van de Estse regisseur Anna Hints volgt een groep vrouwen die samenkomen in de veilige duisternis van een rooksauna om hun diepste gedachten en geheimen te delen. Omhuld door een warme, dichte hitte ontberen ze alles om de angsten en schaamte die in hun lichaam vastzitten te verdrijven en hun kracht te herwinnen.

De lerarenkamer, geregisseerd door Ilker Çatak en geproduceerd in Duitsland, vertelt een verhaal over Carla, een jonge lerares op een middelbare school, die zich van haar collega's onderscheidt door haar idealisme. Wanneer een reeks onopgeloste diefstallen de sfeer onder het onderwijzend personeel verzuurt, besluit Carla op onderzoek uit te gaan. Met behulp van een verborgen camera ontmaskert ze tot ieders verbazing de dief, maar haar onthulling ontketent krachten die gestaag uit de hand lopen en stelt Carla voor een onoplosbaar dilemma.

Volgende stappen

De vijf genomineerde films zullen worden ondertiteld in de 24 officiële talen van de EU en worden vertoond in bioscopen in de hele EU. De verbindingsbureaus van het Parlement zullen ook gratis vertoningen in de lidstaten organiseren om de genomineerde films lokaal te promoten.

EU-burgers die vertoningen bijwonen, kunnen de films vanaf 1 september met vijf sterren beoordelen via de dedicated LUX-awardplatform. De winnaar wordt gezamenlijk gekozen door de leden van het Europees Parlement en de kijkcijfers van het publiek, die elk 50% van het eindresultaat bepalen. De winnende film wordt in maart 2024 bekendgemaakt tijdens een speciale ceremonie in het Europees Parlement.

Achtergrond

De vijf finalistenfilms worden gekozen door a LUX-selectiepaneel die bestaat uit gerenommeerde filmexperts uit heel Europa, die elk jaar worden benoemd door coördinatoren van Commissie cultuur en onderwijs van het Parlement. Dit jaar kwam het panel bijeen 28 juni in Brussel.

Since 2020, the LUX – European Audience Film Award has been awarded by the European Parliament and the European Film Academy, in partnership with the European Commission and the Europa Cinemas network.

Het Europees Parlement heeft in 2007 de LUX-filmprijs ingesteld om Europese films van hoge artistieke kwaliteit te helpen verspreiden die de culturele diversiteit in Europa en daarbuiten weerspiegelen en die onderwerpen van gemeenschappelijk belang aansnijden, zoals menselijke waardigheid, gelijkheid, non-discriminatie, inclusie, tolerantie, rechtvaardigheid en solidariteit.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending