Verbind je met ons

Godsdienst

Hebben moslims en sikhs een imagoprobleem?

DELEN:

gepubliceerd

on

In de afgelopen jaren lijkt er een grote toename te zijn in de presentatie van geweldgerelateerde informatie over religie en aanhangers van religie via sociale media en berichtendiensten. Sociale media hebben het tempo versneld waarmee een bepaalde gebeurtenis bijna onmiddellijk een religieuze ondertoon krijgt. Zo zijn recente extreme demonstraties in het VK, Canada en de VS in verband met de Sikh Khalistan-beweging en aanvallen op hindoetempels door moslimbendes in Bangladaesh, Taliban die onderwijs voor vrouwen verbieden, door mediaberichten rechtstreeks voorgesteld als religieus geworteld. Meer recentelijk is de moord op Atiq Ahmed, een wetteloze die politicus werd terwijl hij in politiehechtenis zat in India, onmiddellijk in verband gebracht met religie en op religie gebaseerde ideologieën. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat mensen van verschillende religies vinden. Een onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksteam van het Indian Institute of Management-Rohtak in heel India. 4012 respondenten in de leeftijdsgroep van 18 tot 65 jaar hadden ten minste een middelbare schooldiploma. India is de grootste democratie ter wereld met verschillende grote en bloeiende minderheden. De resultaten van het onderzoek zijn verbijsterend, schrijft Prof Dheeraj Sharma, Indian Institute of Management-Rohtak.

In de enquête werd aan de respondenten gevraagd hoe zij zich zouden voelen als hun kind iemand mee naar huis zou nemen van een religieuze denominatie waartoe hij/zij niet behoort. Naar verluidt voelde meer dan 62% van de Indiërs zich ongemakkelijk als hun kind iets van een andere religie mee naar huis nam. Dit aantal varieerde echter tussen religies. Voor hindoeïstische respondenten voelde 52% zich ongemakkelijk, voor moslim 64% voelde zich ongemakkelijk, voor sikh 32% voelde zich ongemakkelijk, voor christen slechts 28% voelde zich ongemakkelijk, voor boeddhist 11% voelde zich ongemakkelijk en voor jaïnist voelde 10% zich ongemakkelijk.

Om vervolgens de onderliggende redenen voor ongemak onder mensen te ontdekken, onderzocht het onderzoek welke religies respect en zorg voor iedereen in de samenleving aanmoedigden. Ook welke religie geweld aanmoedigt en welke religie vrede aanmoedigt. Uit de resultaten bleek dat 58 procent zei dat ze geloven dat moslimpraktijken en -opvattingen geweld aanmoedigen, 48 procent dacht zo over sikhs. Ter vergelijking: slechts 3 procent zag geweld in boeddhistische praktijken en opvattingen en 10 procent in hindoeïstische praktijken. Ten slotte zei 2 procent dat ze denken dat jaïnistische praktijken en opvattingen tot geweld aanzetten en slechts 8 procent denkt hetzelfde over christelijke praktijken en opvattingen.

De resultaten van ons onderzoek komen overeen met de bevindingen van een onderzoek uit 2009, uitgevoerd door Angus Reid Strategies in Canada, waaruit bleek dat meer dan 66% van de Canadezen de islam of het sikhisme negatief beoordeelt. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat 45 procent zei te geloven dat de islam geweld aanmoedigt, en 26 procent gelooft dat het sikhisme geweld aanmoedigt. Ter vergelijking: slechts 13 procent zag geweld in de hindoeïstische leer, 10 procent zag geweld in de christelijke leer en 4 procent in het boeddhisme.

Het is niet te voorkomen dat de media beelden van misdaad, oorlog en terrorisme presenteren die meer dan de helft van de Indiërs doen beseffen dat de islam en het sikhisme tot geweld aanzetten. Recente gebeurtenissen in Afghanistan hebben het imago van moslims in India, Bastille Day Truck Attack en aanslagen op hindoetempels niet geholpen om het negatieve imago van moslims te versterken. Verder meerdere gruwelijke gewelddaden zoals het afhakken van de handen van een politieman door een sikh, 26th Geweld in januari in Delhi als onderdeel van protest tegen landbouwwetgeving en gewelddadig protest bij de London High Commission of India versterken alleen maar het negatieve imago van sikhs. De beelden van mensen die op straat met zwaarden zwaaien, doen niets af aan het al waargenomen gewelddadige beeld van sikhs. De volledige berichtgeving in de media met betrekking tot Amritpal (een vermeende Khalistani) in Punjab, de recente bomaanslagen in de stad Amritsar en de media-razernij over moslimgangsters die politicus werden in Uttar Pradesh, droegen op geen enkele manier bij aan het imago van moslims en sikhs.

De vorming van perceptie kan worden geëxpliciteerd door betekenisbewegingstheorie (MMT), die uitlegt hoe gebeurtenissen met betrekking tot moslims en sikhs in een deel van de wereld van invloed zijn op het algemene beeld van moslims en sikhs over de hele wereld. MMT stelt dat de sociaal-culturele betekenis van objecten, gebeurtenissen, mensen en organisaties wordt ontleend aan de cultureel gevormde wereld. Meer in het bijzonder leiden significante gebeurtenissen tot de vorming van associaties die resulteren in de vorming van percepties. Hoewel kleinere gebeurtenissen kunnen vervagen, kunnen belangrijke gebeurtenissen identiteiten blijven definiëren en karikaturen maken. Met andere woorden, luchtbombardementen door Air India in 1985 door Sikh-opstandelingen waren een keerpunt voor meningen en percepties over Sikhs. Het evenement verspreidde veel negativiteit over Sikhs in Canada en de wereld.

De Sikhs in Canada waren zo verrast door de bombardementen dat Sikhs in heel Canada in de daaropvolgende jaren extra inspanningen deden om zich aantoonbaar te distantiëren van stilzwijgende of expliciete steun voor gewelddadige activiteiten. Evenzo ontwikkelden de gebeurtenissen van 9/11 een wereldwijd beeld van moslims als gewelddadig en agressief. Bovendien wordt elk geweld in landen met een moslimmeerderheid afgeschilderd als ingebed in religie. Velen beweren dat dergelijke gebeurtenissen de sociale, politieke en economische context negeren waarin deze gebeurtenissen plaatsvinden, maar die argumenten doen niets af aan de dominante verhalen over religieus beeld.

advertentie

Vervolgens kan het belangrijk zijn na te gaan of wetten moeten worden versoepeld om religieuze praktijken en normen in een democratie mogelijk te maken. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 83 procent van de respondenten vindt dat er geen versoepeling in de wetgeving mag komen om tegemoet te komen aan religieuze gebruiken en normen. Ten slotte vroegen we of de respondenten een vriend hadden die niet religieus was. Concreet vroegen we: “Heeft u persoonlijk vrienden die volgelingen zijn van de onderstaande religie: hindoeïsme, islam, christendom, sikhisme, jaïnisme en boeddhisme. India is ongeveer 80% hindoe, 14% moslims, 2% sikhs, 2% christen, minder dan een procent jaïnisten en boeddhisten. Meer dan 22% van de respondenten beweerde een moslimvriend te hebben, meer dan 12% van de respondenten verklaarde een sikh-vriend te hebben, 6% verklaarde een christelijke vriend te hebben, 3% verklaarde een jaïnistische vriend te hebben en 1 procent verklaarde een boeddhistische vriend te hebben. vriend. Vergelijkbaar met het onderzoek van Angus Reid Strategies, ontdekten we dat het hebben van vrienden die die religie volgen, niet noodzakelijk resulteert in een positieve kijk op die religie en religieuze activiteiten. Een eenvoudige correlatie tussen de twee is niet significant.

Daarom hoeft het ontwikkelen van vriendschap en het vergroten van het contact niet noodzakelijkerwijs het negatieve beeld dat heerst in het dominante verhaal te verbeteren, te veranderen of om te keren, maar het kan zeker bijdragen aan een beter begrip en een grotere tolerantie. De best mogelijke manier om het negatieve imago te veranderen, is door grote en significante positieve gebeurtenissen te hebben die een diepere en langdurige impact hebben. Met andere woorden, wanneer India een moslimpresident of een sikh-premier kiest, verbetert dat het positieve imago van hindoes echt verder. Vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk, kunnen sommige moslimlanden overwegen om een ​​niet-moslim als staatshoofd aan te stellen om het imago van moslims over de hele wereld te verbeteren. Ze kunnen dan worden beschouwd als tolerant en ruimdenkend.

Evenzo, als Punjab een hindoeïstische eerste minister kiest en J&K een hindoeïstische eerste minister kiest wanneer de staat wordt hersteld, zal dit waarschijnlijk bijdragen aan een positief imago van sikhs en moslims. Bovendien moeten belangrijke Sikh- en moslimpersoonlijkheden openlijk gewelddaden en daders van geweld veroordelen. Deze kunnen een goed voorteken zijn voor het verbeteren van het imago van sikhs en moslims. Na 1947, toen een apart land voor moslims werd gecreëerd, had de overgebleven (India) volgens eenvoudige logica een hindoe-natie kunnen zijn. Daarom zei een wijze man ooit dat India seculier is omdat Indiërs seculier zijn. Dat idee moet ook worden gevoed door belangrijke gebeurtenissen.

*De geuite meningen zijn persoonlijk en bij het onderzoek wordt assistentie verleend door mevrouw Lubna en mevrouw Eram, beide promovendi aan het Indian Institute of Management-Rohtak.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending