Verbind je met ons

Godsdienst

Russisch-orthodoxe kerk heeft Macedonische onafhankelijke kerk erkend

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Joegoslavië bestaat al meer dan 20 jaar niet meer. De laatste "echtscheiding" vond plaats toen Montenegro in 2006 uiteindelijk de zogenaamde Staatsunie van Servië en Montenegro verliet. De hele wereld en vooral Europa herinneren zich perfect hoe bloedig en ernstig het scheidingsproces was. De oorlog in Bosnië en Kroatië, Srebrenica, Kosovo enz. Maar momenteel lijkt het erop dat alle partijen van de voormalige 'glorieuze Unie' genaamd Tito's Joegoslavië min of meer hun status-quo hebben verworven en op zichzelf blijven leven en zich ontwikkelen, schrijft Moskou-correspondent Alex Ivanov.

Maar het laatste (waarschijnlijk niet het minste) overblijfsel van de voormalige verenigde ruimte was de Servisch-orthodoxe kerk, die bijna alle orthodoxe gemeenschappen in het hele voormalige Joegoslavië verenigt. Macedonische orthodoxen hebben altijd de status van autonomie genoten en zijn nu eindelijk onafhankelijk geworden. Sommige politici zijn van mening dat de heerschappij van de Servisch-orthodoxe kerk in tegenspraak is met hun onafhankelijkheid en praten zelfs over enkele politieke implicaties van een dergelijke situatie. Neem bijvoorbeeld de lange impasse in Montenegro, waar de president Djukanovic een oorlog ontketende tegen de Servische kerk en beweerde dat het de belangen van Belgrado dient, terwijl Montenegro een onafhankelijke staat is.

De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft de Macedonische Orthodoxe Kerk erkend als een autocefale (onafhankelijke) kerk. Dit staat in de resolutie van de Heilige Synode van de Russisch-Orthodoxe Kerk, die tegenwoordig op de website van het Patriarchaat van Moskou is gepubliceerd.

"De Macedonische Orthodoxe Kerk erkennen - het aartsbisdom van Ohrid als een autocefale zusterkerk en de naam van haar primaat, Zijne Zaligheid Aartsbisschop Stephen van Ohrid en Macedonië, in de heilige tweeluiken inschrijven. De hoop uitdrukken dat de jongste in de familie van autocefale orthodoxe kerken, de Macedonische orthodoxe kerk - het aartsbisdom van Ohrid zal het heilige orthodoxe geloof in zuiverheid en zuiverheid krachtig bewaren en trouw aan de orthodoxe canonieke traditie in acht nemen", aldus de synoderesolutie.

Zoals de synode benadrukte, vond de oplossing van de kwestie van de status van de orthodoxe kerk in Noord-Macedonië tussen de Servische en Macedonische kerken plaats "op canonieke principes".

Eerder erkende de Bisschoppenraad van de Servisch-Orthodoxe Kerk de autocefale status van de Macedonische Orthodoxe Kerk - het aartsbisdom van Ohrid (MPC-OA). Op 19 mei hielden de Servisch en Macedonisch-orthodoxe kerken de eerste gezamenlijke kerkdienst in meer dan een halve eeuw in de kerk van St. Sava in Belgrado. Zoals eerder opgemerkt in het Departement voor Externe Kerkelijke Betrekkingen van het Patriarchaat van Moskou (DECR MP), duurde de kerkelijke verdeeldheid 55 jaar, sinds de niet-canonieke afkondiging van autocefalie van de Macedonische Kerk in 1967.

In de jaren 2000 fuseerden enkele geestelijken en gelovigen van de Macedonische kerk met de Servisch-orthodoxe kerk en vormden ze een autonome kerk. Net als de Macedonische kerk, die in die tijd in schisma bleef, gebruikten beide structuren dezelfde historische naam - het "Aartsbisdom Ohrid". Tegelijkertijd erkenden de autoriteiten van Noord-Macedonië slechts één orthodoxe gemeenschap, die in schisma was geraakt, en weigerden het canonieke aartsbisdom Ohrid te registreren onder de jurisdictie van de Servische kerk.

De verwachting is dat in verband met de erkenning van de autocefalie van de Macedonische Orthodoxe Kerk, ook kwesties betreffende het naast elkaar bestaan ​​van twee kerkelijke organisaties in Noord-Macedonië zullen worden geregeld.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending