Verbind je met ons

Kunst

Prehistorische grotschilderingen in Spanje laten zien dat Neanderthalers kunstenaars waren

DELEN:

gepubliceerd

on

Een gids verlicht okergele markeringen die volgens een internationale studie ongeveer 65,000 jaar geleden door Neanderthalers op stalagmieten werden geschilderd in een prehistorische grot in Ardales, Zuid-Spanje, 7 augustus 2021. REUTERS/Jon Nazca
Rode oker markeringen die volgens een internationale studie ongeveer 65,000 jaar geleden door Neanderthalers op stalagmieten werden geschilderd, zijn te zien in een prehistorische grot in Ardales, Zuid-Spanje, 7 augustus 2021. REUTERS/Jon Nazca

Rode oker markeringen die volgens een internationale studie ongeveer 65,000 jaar geleden door Neanderthalers op stalagmieten werden geschilderd, zijn te zien in een prehistorische grot in Ardales, Zuid-Spanje, 7 augustus 2021. REUTERS/Jon Nazca

Neanderthalers stonden mogelijk dichter bij onze soort van prehistorische moderne mens dan eerder werd aangenomen nadat in Spanje gevonden grotschilderingen bewezen hadden dat ze een voorliefde hadden voor het maken van kunst, zei een van de auteurs van een nieuw wetenschappelijk rapport op zondag (8 augustus), schrijf Graham Keeley, Jon Nazca en Mariano Valladolid.

Rood oker pigment ontdekt op stalagmieten in de grotten van Ardales, in de buurt van Malaga in Zuid-Spanje, werd ongeveer 65,000 jaar geleden door Neanderthalers gemaakt, waardoor ze mogelijk de eerste kunstenaars op aarde waren, volgens de studie gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences (PNAS) tijdschrift.

De moderne mens bewoonde de wereld niet op het moment dat de grotafbeeldingen werden gemaakt.

De nieuwe bevindingen dragen bij aan het toenemende bewijs dat Neanderthalers, wiens afstamming ongeveer 40,000 jaar geleden uitstierven, niet de ongekunstelde verwanten waren van Homo sapiens zoals ze lang werden afgeschilderd.

Pigmenten werden op verschillende tijdstippen in de grotten gemaakt, tot 15,000 en 20,000 jaar uit elkaar, zo bleek uit de studie, en verdrijven een eerdere suggestie dat ze het resultaat waren van een natuurlijke oxidestroom in plaats van door de mens gemaakt.

Joao Zilhao, een van de auteurs van de PNAS-studie, zei dat uit dateringstechnieken bleek dat oker door Neanderthalers op de stalagmieten was gespuugd, mogelijk als onderdeel van een ritueel.

advertentie

“Het belang is dat het onze houding tegenover Neanderthalers verandert. Ze stonden dichter bij de mens. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ze van objecten hielden, dat ze met mensen paren en nu kunnen we laten zien dat ze grotten schilderden zoals wij”, zei hij.

Muurschilderingen gemaakt door prehistorische moderne mensen, zoals die gevonden in de Chauvet-Pont d'Arc-grot in Frankrijk, zijn meer dan 30,000 jaar oud.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending