Verbind je met ons

Bioscoop

#UNIC - Overleven van bioscopen op het spel

gepubliceerd

on

De International Union of Cinemas (UNIC), de organisatie die handelsverenigingen en exploitanten van bioscopen in 38 Europese gebieden vertegenwoordigt, heeft de volgende verklaring afgegeven:

`` Nu Europese bioscoopexploitanten eindelijk uit een periode van verlengde sluiting als gevolg van de COVID-19-uitbraak komen en hard werken om het publiek terug te verwelkomen, moet de focus van de hele industrie liggen op het verzekeren dat herstel kan plaatsvinden en dat het publiek terugkeert om te genieten van het unieke ervaring met het bekijken van films op het grote scherm.

"Hoewel velen aan de distributiekant hebben aangegeven dat 'we dit allemaal samen doen', maken recente gebeurtenissen duidelijker dan ooit dat dit sentiment zowel door daden als door woorden moet worden ondersteund.

"Concreet moet nieuwe inhoud eerst in bioscopen worden uitgebracht en een belangrijk theatraal venster waarnemen, beide elementen zijn essentieel voor het voortbestaan ​​en de gezondheid van elk onderdeel van de Europese (en zelfs mondiale) filmindustrie.

"Een 'cinema first'-strategie voor filmreleases - vergezeld van een aanzienlijke periode van theatrale exclusiviteit - is een bewezen bedrijfsmodel en cruciaal om ervoor te zorgen dat het publiek kan genieten van een breed scala aan films. Dit systeem vormde de basis voor een recordbrekende 2019, met 1.34 miljard opnames en € 8.7 miljard verdiend aan de kassa in Europa alleen.

"De hele sector staat voor ongekende uitdagingen. Meer dan ooit moeten beslissingen in de hele industrie vanuit een langetermijnperspectief worden genomen. Als onze studiopartners bioscopen verplichten om te wachten tot de sector uit de crisis in de VS komt voordat ze nieuwe inhoud leveren, het zal voor veel Europese bioscopen en hun toegewijde personeelsbestand te laat blijken.

"Iedereen die afhankelijk is van het succes van de filmindustrie, moet zich ertoe verbinden de toekomstige gezondheid van de hele sector te waarborgen. Door dit te doen, zullen ze ervoor zorgen dat de bredere filmindustrie en Europese bioscopen - van onafhankelijke films met één scherm tot art-houses en multiplexen - zal sterker en veerkrachtiger dan ooit herstellen en van deze crisis terugkeren. "

Over UNIC

De Union Internationale des Cinémas / International Union of Cinemas (UNIC) vertegenwoordigt de belangen van brancheorganisaties en bioscoopexploitanten in 38 landen in Europa en aangrenzende regio's.

Kunst

De oorlog in # Libië - een Russische film onthult wie dood en terreur verspreidt

gepubliceerd

on

Turkije kan Europa opnieuw hoofdpijn bezorgen. Terwijl Ankara een chantage-strategie in het Westen nastreeft en dreigt migranten Europa binnen te laten, verandert het Libië in een terroristische achterbasis door militanten over te brengen van Idlib en Noord-Syrië naar Tripoli.

De regelmatige interventie van Turkije in de Libische politiek werpt opnieuw de kwestie van de neo-osmanistische dreiging op, die niet alleen de stabiliteit van de Noord-Afrikaanse regio zal aantasten, maar ook de Europese. Aangezien Recep Erdogan, door de rol van sultan uit te proberen, zichzelf toestaat Europeanen te chanteren door de toestroom van migranten te intimideren. Deze destabilisatie van Noord-Afrika kan ook leiden tot een nieuwe golf van migratiecrises.

Het belangrijkste probleem zijn echter de gespannen betrekkingen van Turkije met zijn bondgenoten. De situatie in de regio wordt grotendeels bepaald door de gespannen betrekkingen tussen Turkije en Rusland. Gezien de diametraal verschillende belangen in zowel Syrië als Libië, kunnen we spreken van een verzwakking van de samenwerking tussen de staten: het lijkt niet zozeer op een stabiel bondgenootschap, maar eerder op een complex spel van twee langdurige frenemies, met periodieke aanvallen en schandalen. tegen elkaar.

De afkoeling van de relaties wordt geïllustreerd in het tweede deel van de Russische film "Shugaley", die de neo-osmanistische ambities van Turkije en zijn criminele banden met de GNA belicht. De hoofdpersonen van de film zijn Russische sociologen die in Libië zijn ontvoerd en die Rusland probeert terug te brengen naar hun thuisland. Het belang van de terugkeer van sociologen wordt op het hoogste niveau besproken, met name dit probleem werd in juni 2020 door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov ter sprake gebracht tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Libische GNA.

De Russische zijde bekritiseert al openlijk de rol van Turkije in Libië, en benadrukt ook de levering van terroristen en wapens aan de regio. De auteurs van de film hopen dat Shugaley zelf nog in leven is, ondanks voortdurende martelingen en mensenrechtenschendingen.

Het complot van "Shugaley" behandelt verschillende onderwerpen die pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor de regering: marteling in de gevangenis van Mitiga, een alliantie van terroristen met de regering van Fayez al-Sarraj, de toegeeflijkheid van regeringsgezinde militanten, de exploitatie van middelen van Libiërs in de belangen van een kleine kring van elites.

Afhankelijk van de wensen van Ankara voert de GNA een pro-Turks beleid, terwijl de strijdkrachten van Recep Erdogan steeds meer geïntegreerd worden in de machtsstructuren van de regering. De film spreekt op transparante wijze over wederzijds voordelige samenwerking - de GNA ontvangt wapens van de Turken, en in ruil daarvoor realiseert Turkije zijn neo-Ottomanistische ambities in de regio, inclusief de economische voordelen van rijke olievoorraden.

"Je komt uit Syrië, nietwaar? Dus je bent een huurling. Jij dwaas, het was niet Allah die je hierheen heeft gestuurd. En de grote jongens uit Turkije, die echt Libische olie willen. Maar jij wilt niet om ervoor te sterven. Hier sturen ze idioten zoals jij hierheen, "zegt Sugaley's hoofdpersoon tegen een militant die werkt voor de criminele agentschappen van de GNA. Over het geheel genomen illustreert dit alles slechts de realiteit: in Libië probeert Turkije de kandidatuur van Khalid al-Sharif, een van de gevaarlijkste terroristen in de buurt van Al Qaida, te promoten.

Dit is de wortel van het probleem: in feite verkopen al-Sarraj en zijn gevolg - Khalid al-Mishri, Fathi Bashaga, enz. - de soevereiniteit van het land, zodat Erdogan stilletjes de regio kan destabiliseren, terroristische cellen kan versterken en voordeel kan halen uit - terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid in Europa in gevaar brengen. De golf van terroristische aanslagen in Europese hoofdsteden vanaf 2015 is iets dat opnieuw zou kunnen gebeuren als Noord-Afrika vol terroristen zit. Ondertussen claimt Ankara, in strijd met het internationaal recht, een plaats in de EU en ontvangt het geld.

Tegelijkertijd komt Turkije regelmatig tussenbeide in de aangelegenheden van Europese landen en versterkt het zijn lobby ter plaatse. Een recent voorbeeld is bijvoorbeeld Duitsland, waar de Militaire Contraspionagedienst (MAD) onderzoek doet naar vier vermoedelijke aanhangers van de Turkse rechtsextremistische "Grijze Wolven" in de strijdkrachten van het land.

De Duitse regering heeft zojuist in reactie op een verzoek van de partij Die Linke bevestigd dat Ditib ("Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie") samenwerkt met extreem Turks georiënteerde "Grijze Wolven" in Duitsland. De reactie van de Duitse federale regering verwees naar samenwerking tussen Turkse extreemrechtse extremisten en de islamitische koepelorganisatie, de Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie (Ditib), die actief is in Duitsland en wordt gecontroleerd door het Turkse staatsorgaan, het Bureau van religieuze zaken (DIYANET).

Zou het een gepaste beslissing zijn om het lidmaatschap van de EU toe te staan ​​aan Turkije, dat door middel van chantage, illegale militaire leveringen en integratie in de machtsstructuren, het leger en de inlichtingendiensten zijn positie zowel in Noord-Afrika als in het hart probeert te versterken? van Europa? Het land dat niet eens kan samenwerken met zijn bondgenoten zoals Rusland?

Europa moet zijn houding ten opzichte van het neo-osmanistische beleid van Ankara heroverwegen en voorkomen dat de chantage wordt voortgezet - anders riskeert de regio een nieuw terroristisch tijdperk te wachten.

Voor meer informatie over "Sugaley 2" en om trailers van de film te bekijken, ga naar http://shugalei2-film.com/en-us/

 

Verder lezen

Awards

Vier #MEDIA-films strijden om #GoldenLion op #VeniceFilmFestival

gepubliceerd

on

de 76th Het Filmfestival van Venetië begon op 28 augustus, met 12-films ondersteund door de MEDIA-programma - het EU-programma ter ondersteuning van de Europese film- en audiovisuele industrie. Vier van de door MEDIA ondersteunde films zijn bovendien op de shortlist geplaatst om mee te dingen naar de Golden Lion: De waarheid door Hirokazu Kore-eda (Frankrijk, Japan), Over eindeloosheid door Roy Andersson (Zweden, Duitsland, Noorwegen), Martin Eden door Pietro Marcello (Italië, Frankrijk) en De geschilderde vogel door Václav Marhoul (Tsjechië, Oekraïne, Slowakije). De Orizzonti-competitie die is toegewijd aan de nieuwste esthetische en expressieve trends in de internationale cinema, wordt ondersteund door MEDIA Blanco en blanco door Theo Court (Spanje, Chili, Frankrijk, Duitsland) en Moeder door Rodrigo Sorogoyen (Spanje, Frankrijk).

De film Effetti Domino door Alessandro Rosseto (Italië) zal worden vertoond in de Sconfini-sectie dat is gewijd aan arthouse- en genrefilms, experimentele films en kunstenaarsfilms. In de onafhankelijke secties zullen nog vijf door MEDIA ondersteunde films deelnemen Giornate degli Autori evenals in de Internationale filmkritiekweek van Venetië parallel aan het festival gehouden. Aan de zijlijn van het festival organiseert de Europese Commissie ook op zaterdag (31 augustus) de European Film Forum. Verdere details over de door MEDIA ondersteunde films op het Filmfestival van Venetië zijn beschikbaar hier, het MEDIA-programma hier en op het European Film Forum hier. Meer informatie over de steun van de Commissie aan de audiovisuele en creatieve sectoren in 2020 is beschikbaar hier.

Verder lezen

Bioscoop

Seizoen van #ClassicFilms - Europese klassiekers vertoond op #CulturalHeritage-locaties in heel Europa

gepubliceerd

on

Deze zomer worden Europese filmklassiekers vertoond in enkele van Europa's meest iconische culturele erfgoedlocaties. UTot eind september zullen klassieke films uit de hele EU gratis worden vertoond op een groot aantal verschillende locaties in 13 EU-landen - van kleine steden tot hoofdsteden - die het rijke en diverse culturele erfgoed van Europa benadrukken. Als onderdeel van de bredere restauratie en digitalisering van erfgoedfilms wordt de evenementenserie 'A Season of Classic Films' ondersteund door Creative Europe MEDIA programma.

Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport, zei: "Europees cultureel erfgoed, inclusief onze grote filmklassiekers, moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ik ben blij te zien dat het seizoen van klassieke films het mogelijk maakt voor iedereen die geïnteresseerd is om deel uit te maken van een ervaring die in heel Europa wordt gedeeld, zelfs als je een lokaal evenement bijwoont. "

Mariya Gabriel, commissaris voor digitale economie en samenleving, voegde toe: "Film is een essentieel onderdeel van onze rijke en diverse Europese cultuur en draagt ​​bij aan het versterken van de banden tussen mensen die dezelfde passie en emotie voelen voor films. Digitale transformatie heeft een doorslaggevend potentieel om de positieve effecten te versterken. van cultuur, zowel economisch als sociaal. Dit is de uitdaging van onze strategie Digital4Culture, om te profiteren van deze succesvolle verbinding tussen digitale technologieën en cultuur. "

Het klassieke filmsseizoen begint in de Bologna Film Festival met een presentatie van enkele van de gerestaureerde films gemaakt met Gaumont's Chronochrome kleurensysteem, een van de vroegste kleurfilmtechnieken. Onder de klassieke films die het hele seizoen worden vertoond, zijn enkele van de bekendste titels in de wereldcinema, waaronder die van Fritz Lang Wereldstad (1927), die van Francois Truffaut De 400 blaast (1959), en Cinema Paradiso (1988) door Giuseppe Tornatore. De iconische locaties van de vertoningen zijn Aristotelous Square in Thessaloniki, Griekenland, Kilkenny Castle in Ierland en de Piazza Maggiore in Bologna, Italië. Het volledige programma van het seizoen is beschikbaar hier.

Achtergrond

Sinds 1991 ondersteunt de Europese Commissie de audiovisuele sector van Europa door bij te dragen aan het concurrentievermogen en de culturele diversiteit in Europa via het MEDIA-programma. Een van de belangrijkste acties is het verlenen van financiële steun aan de distributie van Europese films buiten het land van productie. Elk jaar worden met de hulp van MEDIA gemiddeld meer dan 400 films ter beschikking gesteld van het publiek in een ander Europees land. In mei 2018 stelde de Commissie voor om de begroting van het programma met bijna 30% te verhogen voor de volgende langetermijnbegroting van de EU voor 2021-2027.

Binnen dit project financiert Creative Europe MEDIA ook de restauratie en digitalisering van erfgoedfilms om ervoor te zorgen dat de Europese cultuur wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. De evenementenreeks voor deze zomer was gepland als onderdeel van de 2018 Europees jaar van het cultureel erfgoed en versterkt door de Digital4Culture-strategie.

'A Season of Classic Films' volgt op een eerste initiatief, de Europese bioscoopnacht, die 50-vrije screenings van door 20 MEDIA ondersteunde films van 3 naar 7 December 2018 in de EU programmeerde en bijna 7,200-mensen bereikte. Het klassieke filmseizoen zal naar verwachting 15,000 Europeanen naar de gratis vertoningen trekken.

Meer informatie

Volledig programma van "A Season of Classic Films"

Interactieve kaart met alle vertoningen

Factsheet: MEDIA-Creative Europe in de EU-begroting van 2021-2027

Europees Jaar van Cultureel Erfgoed

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending