Verbind je met ons

Christendom

#ChurchofEngland benoemt eerste vrouwelijke bisschop van Londen

DELEN:

gepubliceerd

on

Voormalig verpleegster Sarah Mullally (foto) werd op maandag (18 december) benoemd tot bisschop van Londen, de eerste vrouw die de functie op zich nam die een van de hoogste is in de Kerk van Engeland.

Mullally zal Richard Chartres opvolgen en de 133e persoon worden die de rol zal vervullen die alleen onder de aartsbisschop van Canterbury en de aartsbisschop van York in de hiërarchie van de kerk valt.

“Het is een grote eer om genomineerd te zijn”, zei Mullally, 55, getrouwd en heeft twee kinderen, in een verklaring. “Na ruim 32 jaar in Londen te hebben gewoond en gewerkt, betekent de gedachte om hier terug te keren een terugkeer naar huis.”

Zij zal in het nieuwe jaar formeel worden geïnstalleerd als bisschop in de Londense St Paul's Cathedral.

Mullally was de voormalige Chief Nursing Officer voor Engeland, de jongste persoon die op die post werd benoemd, voordat ze in 2001 werd gewijd. In 2015 werd ze bisschop van Crediton in het zuidwesten van Engeland.

De Kerk van Engeland stond vrouwen in 1994 toe priester te worden, maar benoemde pas in 2014 haar eerste vrouwelijke bisschop, waarmee een einde kwam aan jarenlange pogingen van modernisten om de tegenstand van traditionalisten te overwinnen.

Een poging om vrouwelijke bisschoppen binnen te halen mislukte in 2012, toen traditionalistische leken deze stap verwierpen in een stemming op de Generale Synode, het bestuursorgaan van de Kerk. Nieuwe voorstellen die een bredere acceptatie kregen, werden het jaar daarop goedgekeurd.

De wereldwijde Anglicaanse gemeenschap blijft diep verdeeld over de kwestie van vrouwelijke geestelijken. Vrouwen dienen als bisschop in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, maar Anglicaanse kerken in sommige ontwikkelingslanden, vooral in Afrika, wijden vrouwen nog steeds niet tot priester.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending